Jurnalul importatorului de cognac: Hine la 250 de ani (galerie foto)

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol de Cesar Filip //

Hine-250-Jahre-Dekanter-1952-lgImportul de bauturi fine este o afacere. Poate fi o afacere chiar foarte buna: cumperi, vinzi, distribui, verifici tot timpul cifra de afaceri. Pentru mine, acestea nu sunt cele mai importante lucruri. Afaceri poti sa faci si cu cereale, fier vechi sau vreo bautura care imita gustul unei bauturi consacrate si poate ca afaceri ar fi chiar mai profitabile. Ce ma fascineaza in aceasta afacere sunt oamenii pe care poti sa-i cunosti. De la reprezentanti ai unor mari familii, care de sute de ani perfectioneaza o bautura fina cu rabdare si migala, pana la oameni din randul consumatorilor, care isi aloca timp si bani ca sa savureze si sa inteleaga aceste bauturi fine. De aceasta fascinatie am avut din nou parte recent, cand am avut sansa sa particip la un eveniment de marca in lumea cognac-ului.

La 15 iunie, am fost invitat sa particip la aniversarea a 250 de ani de la infiintarea Casei de Cognac Hine. Cand am primit invitatia pe email, am crezut ca este mai mult o formalitate, dar am raspuns afirmativ. Cand, insa, la cateva zile de la confirmare, am primit prin posta o invitatie tiparita, rezervarea la hotel si programul de desfasurare al evenimentului; mi-am dat seama ca era ceva serios, ceva demn de numele si renumele casei Hine.

Asa ca, la 15 iunie m-am prezentat in apropiere de orasul Cognac la hotelul Chateau L’Yeuse. Un adevarat castel, modificat astfel incat sa asigure tot confortul. Programul ne anunta ca vom fi luati de un autocar si vom face o plimbare plina de surprize. Am fost plimbati la Bonneuil, in mijlocul Grande Champagne, la plantatia casei Hine, unde fiecare dintre invitati a fost nasul unui vrej de vita de vie, scriindu- si numele pe o eticheta aniversara. La sediu, unde este si distileria Hine, pe care eu o vizitasem vara trecuta, ne astepta surpriza cea mare. Ghidul nostru era insusi Bernard Hine, presedintele de onoarea al casei Hine, cel care a conceput cognac-ul Reserve Cigar impreuna cu Nicholas Freeman, presedintele UK Havana Cigar din acele vremuri. Pe scurt, una dintre cele mai mari personalitati ale cognac-ului din toate timpurile.

O poza cu Presedintele

DSC05946Am observat la un moment dat ca, desi eram intr-un grup de vreo 30 de persoane, se uita destul de atent la mine si mai ales la revista Vinul.Ro, pe care o tineam in mana asa, chipurile din intamplare. Am profitat, m-am apropiat de el si l-am rugat sa facem o poza impreuna, pentru cititorii Vinul.Ro, amintindu-i ca am scris cu cateva luni in urma, in revista, un articol despre cognac-ul reginei, adica despre cognac-ul Hine. Mi-a dat impresia ca isi aduce aminte si m-a invitat sa facem poza in trei: domnia sa, eu si, in mijloc, portretul fondatorului casei, Thomas Hine. Pentru mine, aceasta poza este una istorica. Nu cred ca am mai facut vreo fotografie cu un creator de bauturi fine de un astfel de renume din 2008, cand, in Montalcino, am avut placerea sa-l cunosc pe regretatul Franco Biondi Santi.

Coganc-ul de 5.000 de euro

Hine-Warehouse-JarnacA urmat turul prin toata proprietatea si, asa cum ni se promisese, a mai urmat o surpriza. Ne-a fost prezentata creatia comemorativa Hine 250 Aniversary. Am avut placerea sa mai facem inca o poza in „in trei“. Vizita a luat sfarsit si ne-am pregatit pentru cina festiva, care avea sa aiba loc in incinta resedintei Hine din Jarnac, pe malul Charente-ului. Seara ne-am intalnit exact 100 de participanti. La fiecare masa erau 7-8 persoane, una dintre ele fiind un membru al familiei. Eu am avut placerea sa stau la masa cu domnul Francois Hine, varul domnului Bernard. Mai erau la masa importatorul Hine pentru Ucraina, Contele Giovanni Umberto Salvi – mai cunoscut in lumea noastra ca John U Salvi Master of Wine -, insotitoarea acestuia, o jurnalista din Canada si o jurnalista din Marea Britanie. Am observat ca toti participantii erau fie importatori, din America pana in Singapore si din Scandinavia pana la Buenos Aires, fie jurnalisti, fie membri ai casei Hine. A fost o organizare perfecta. Rasfatul a inceput cu niste amouse-bouche si sampanie, iar masa propriu- zisa a debutat cu un carpaccio de monk fish si cognac. Au urmat cotlete de berbecut si vin rosu, un desert compus din 3 elemente, unul mai gustos decat celalalt, si din nou cognac. Dar ce cognac!!! Chiar Hine 250 Aniversary, din care s-au facut 250 de sticle si care costa, fara TVA, in jur de 5.000 euro o carafa. Meniul si servirea au fost asigurate de un restaurant de o stea Michelin, iar fundalul sonor, de un profesor de pian de la conservatorul din Bordeaux si cel mai talentat student al acestuia. N-au lipsit discursurile, insa acestea au fost scurte si la obiect, fiind tinute de domnul Bernard Hine si de Francois Le Grelle, managerul general. Atat si nimic mai mult. Dar pentru mine a reprezentat un eveniment deosebit, care ma face sa iubesc si mai mult cognac-ul.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...