La Sapata – vinuri bio-organice din Dobrogea

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Nu de putine ori apare intrebarea: ce anume ii determina pe investitorii straini sa isi plaseze capitalul in crame construite in Romania? Sa fie de vina potentialul si unicitatea terroir-ului romanesc, caracterul prietenos al romanilor, farmecul peisajelor? Legislatia, mai putin. Sau poate putin din toate? Pentru producatorul italian DiFilippo, care a facut cariera cu vinurile sale bio-organice produse in Umbria, se pare ca a contat foarte mult „castitatea“ si armonia pamantului din podgoria Sarica Niculitel si asemanarea cu locurile sale de bastina.

Potrivit filosofiei de vinificare a acestui producator, principalul obiectiv este acela de a „exprima naturaletea terroir-ului si a strugurilor“, iar acest lucru este realizat prin adoptarea unei agriculturi bio-organice si prin vinificarea vinurilor intr-un mod artizanal-traditional. Exact acelasi principiu a fost pus in practica si la crama construita in apropierea localitatii Somova (Tulcea), La Sapata – Crama Delta Dunarii. „La Sapata imbina tehnologia cu traditia si rusticul zonei, cultivand vita de vie prin practicarea agriculturii ecologice si folosirea cailor pentru prelucrarea solului“, descrie producatorul italian proiectul dezvoltat in Romania. Pentru partea de vinificare si nu numai, Roberto DiFilippo, proprietarul companiei italiene, l-a trimis in Dobrogea pe enologul Andrea Pesaresi. In acest moment, La Sapata exploateaza aproximativ 30 de hectare de vita de vie, suprafata pe care sunt cultivate soiuri precum Feteasca regala, Aligote, Babeasca Regala si Riesling.

Primele vinuri lansate pe piata sub numele La Sapata comunica un pic din ambitia producatorului italian, de a scoate in fata caracteristicile soiurilor de struguri, fara prea multe interventii din partea enologului.

Cupajul de Aligote si Riesling La Sapata 2011 nu are o amplitudine mare, insa este foarte sincer. Aromele sale amintesc de piersica, drojdii, gutuie si biscuiti, iar gustul lejer, are o aciditate moderata si o mineralitate pietroasa, care stau pe un corp destul de subtire (75 de puncte). Al doilea vin alb de la Crama Delta Dunarii, Feteasca regala La Sapata 2011 este mult mai expresiv decat primul si reuseste sa atraga de la primul contact. Un vin proaspat, cu arome florale si citrice complexe si un gust plin, care se tine foarte bine datorita echilibrului aciditate – mineralitate – alcool. Pe final, reuseste sa aduca pe langa tonurile de citrice si niste impresii de caramel (82 de puncte).

Babeasca Neagra 2011 La Sapata este un vin usor contrariant. La primul contact, imediat dupa deschiderea sticlei, are niste scapari de gaz si pare usor prafos, fara o intensitate aromatica. Insa, dupa o usoara aerisire, vinul se transforma, devenind vinos (in sensul bun al cuvantului). Taninurile un pic uscate sunt echilibrate de un rest de zahar, ce trimite catre dulceturile de prune. Corpul subtire si aciditatea ridicata, permit alcoolului sa intervina pe final, unde se simte condimentat-arzator, cu impresii complexe de mirodenii uscate, ciocolata si visine (80 de puncte). Pentru cei curiosi sa incerce aceste noi vinuri din Dobrogea, ele pot fi gasite in magazinele de profil cu preturi cuprinse intre 35 si 42 de lei.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...