LacertA Winery, asalt pe segmentul premium (galerie foto)

Cel mai nou producator de vinuri din Dealu Mare, LacertA Winery, s-a prezentat pentru prima data pietei in cadrul unei conferinte de presa desfasurate pe 24 februarie, la Radisson Blu Hotel din Bucuresti.

Alaturi de vinificatorul cramei, Mihai Banita si de Larisa Friedl, coordonator de vanzari, Walter Friedl, reprezentantul grupului de investitori LacertA, a dezvaluit in cadrul conferintei de presa ca principalul obiectiv al noului producator il reprezinta in principal concentrarea pe segmentul premium si superpremium. Potrivit acestuia, vinurile LacertA vor fi distribuite exclusiv prin reteaua HoReCa si magazine specializate, precum si prin intermediul portalului propriu www.lacertawinery.ro.

Conferinta de presa a fost urmata de o degustare in cadrul careia a fost prezentat portofoliul LacertA, compus din sase vinuri albe, recolta 2010 – (Rheinriesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel si Cuvee X), si trei rosii, recolta 2009 – (Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon/Shiraz si Cuvee IX).

Proiectul LacertA a inceput acum mai bine de 8 ani, cand un grup de investitori austrieci a hotarat sa dezvolte un proiect in regiunea Dealul Mare. Potrivit lui Walter Friedl, reprezentantul grupului de proprietari LacertA, intreaga investitie din comuna Fintesti (Buzau) a fost aproximata intre 8 si 10 milioane de euro, jumatate din aceasta suma fiind destinata constructiei cramei. Noua unitate de productie, cu o capacitate relativ mica, foloseste o tehnica de vinificare moderna, bazata pe principiul gravitational, limitandu-se astfel nevoia folosirii pompelor. De asemenea, pentru a asigura de un anumit nivel calitativ, reprezentantii LacertA ajung sa faca normare succesiva a productiei pe parcursul anului pana la obtinerea a maxim un kilogram de struguri pentru fiecare butuc de vita. Cele 82 de hectare de vie din patrimoniul LacertA sunt cultivate cu Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra, Burgund, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca alba, Pinot gris, Muscat Ottonel. Pe langa soiurile comune regiunii, s-a incercat si aclimatizarea a doua soiuri mai mai putin cunoscute pietei romanesti: Riesling de Rhin si Blaufrankisch.

Pentru ca se are in vedere si dezvoltarea unei parti enoturistice, peisajul cramei a fost completat si cu un salon de degustari, un magazin de vinuri si o camera de conferinte, toate beneficiind de o arhitectura eleganta si un design impresionant. Conform reprezentantilor LacertA Winery, atat crama si auxiliarele au fost proiectate in jurul Conacului Dorobantu, opera a arhitectului Ion Mincu, cladire construita in 1901 si a renovata in 2005 de catre actualii proprietari, conform planurilor originale.