Le Bistrot Francais: haute-cuisine și o expoziție de artă de 150.000 de euro

Este primul restaurant din România premiat de Wine Spectator cu Best Award of Excellence pentru lista de vinuri „one of the most outstanding restaurant wine list in the world” (în 2016), distincție pe care numai 9 locuri din Europa de Sud-Est o au acum, iar în 2015, a apărut în ghidul Michelin, la secțiunea de recomandări. Relocat de câteva luni, în clădirea istorică Galleron (fostă reședință a arhitectului Albert Galleron din perioada în care a construit Ateneul Român și Banca Națională a României), Le Bistrot Francais își păstrează standardele sus-sus, în mod clar, unul dintre cele mai exclusiviste restaurante din București.

Publicitate
IWCB

cristian preotu le bistrotNu mai puțin de 600.000 de euro a investit Cristian Preotu, proprietarul grupului Le Manoir în relocarea Le Bistrot Francais, pe care ni l-a prezentat oficial la începutul lunii. Investiția a însemnat amenajarea bucătăriei, a impresionantei crame cu sistem de control al temperaturii și hidrometrie și a saloanelor: o sală mare de oaspeți și trei încăperi cu o capacitate totală de 64 de locuri la masă.

IMG_8577pIar meniul este, într-adevăr, unul foarte bun, un fine dining cu accente de „bistronomie”, cu ingrediente de calitate și o să vă dau câteva exemple ca să vedeți despre ce vorbesc: stridii proaspete Perle Blanche No. 3, homar de Bretania, langustine, lup de mare, scoici St. Jaques, trufe negre de Transilvania, antricot de vită Wagyu Gold Label. Trec pe scurt printre categoriile principale, dar meniul întreg îl regăsiți și pe site-ul restaurantului:
– „Oul perfect” cu trufe negre de Transilvania, Comté, foie gras și finger brioche 55 lei
– Carpaccio de vițel cu ulei de nuci, spumă de hrean, baton provensal cu rozmarin şi pickles 70 lei
– Foie gras de raţă, marinat în armagnac Laubade și vin Tokaji, chutney, pâine prăjită 55 lei
– Crocant de langustine în kadaif, emulsie de mango în ulei de măsline 78 lei
– File de viţel de Correze, sparanghel în strat de Comté, cremă de anghinare şi sos amaretto 110 lei
– Miez de portocală, spumă de fructul pasiunii, sorbet de grapefruit și frangipane 40 lei
Un meniu „exquisite”, după cum vedeți, despre care am aflat că a fost conceput de echipa de aici condusă de chef Sorin Miftode, sub consultanța unui chef francez cu experiență în restaurante cu stele Michelin, Sebastian Gravé care susține periodic traininguri cu personalul restaurantului, atât aici, cât și în Franța.
interior_le _bistrotCartea de vinuri este impresionantă cu peste 600 de etichete (majoritatea din Franța, apoi din Italia și Spania, restul Europei, cât și din Lumea Nouă. În jur de 200 sunt românești și câteva sunt și din țări mai mici producătoare de vin din Europa. Iar capitolul champagne are 50 de etichete.
Exemple? Vedeți mai jos:
– Château de l’Aumerade Cru Classé Cuvée Marie Christine 2013 / Côtes de Provence 130 lei
– Oregon, Pinot Noir, Domaine Drouhin 2011 / Willamette Valley, Oregon, S.U.A 430 lei
– Rezerva Roșu, Davino 2009 450 lei
– 2ème Grand Cru Classé, Bordeaux 1200 lei
– Opus One 2011 / Nappa Valley, California, 2330 lei

Publicitate
IPPU

Baticul Rosu de Rudolf Schweitzer-CumpanaDe la începutul anului, Cristian Preotu a vrut să pună în evidență și moștenirea culturală a restaurantului său – o expoziție proprie de artă cu 20 de opere ale unor pictori renumiți, evaluată la o sumă totală de peste 150.000 de euro, printre care câteva piese reprezentative pentru cultura noastră: “Tătăroaice” de Nicolae Tonitza, cu o valoare estimată de 18.000-25.000  de euro, “După Bal”, de Eustațiu Stoenescu și “Rochia Verde” de Ion Theodorescu-Sion, evaluate până la 8.000 de euro, respectiv 7.000 de euro.
“Pentru noi, cei care l-am creat, Le Bistrot Français este un amestec de experiențe franțuzești și românești, care se întrepătrund spre deliciul oaspeților noștri, demonstrând afinitatea pe care cele două culturi le-au avut întotdeauna una pentru cealaltă. Beneficiem de o clădire cu o istorie fermecătoare, ce a găzduit la București unul dintre reprezentanții francezi ai arhitecturii neoclasice și a fost martora construirii unora dintre locurile emblematice ale Capitalei, de un meniu hautecuisine, cu influence basce și o colecție remarcabilă de artă, deschisă acum publicului larg. Astfel, reușim să cucerim atât oaspeții români, care admiră și se mândresc cu valorile pe care le promovăm, cât și segmentele de străini și expați, ce au ocazia să intre în contact cu elemente reprezentative ale culturii românești, în timp ce se bucură de preparate franțuzești și vinuri fine”, ne-a povestit  Cristian Preotu.
crama_le_bistrotSuccesul restaurantului este confirmat și de numărul mare de personalități și artiști care, în cadrul vizitelor lor în România, aleg să ia masa aici, după spectacolele susținute.  În 2016, Le Bistrot Francais a avut o cifră de afaceri 850.000 de euro, iar Cristian Preotu estimează o creștere cu 25% în 2017 (la un număr mediu de 50 de oaspeți pe zi și o notă de plată medie de 250 de lei).
Grupul Le Manoir a fost fondat în 2004 de Cristian și Maria Preotu și are următoarele branduri: 4 magazine Comtesse du Barry, o ciocolaterie franțuzească – Michel Cluizel -, restaurantele SushiRoom și Le Bistrot Français, divizia de cadouri și produse dedicate segmentului corporate, divizia de import și distribuție ale produselor gastronomice și băuturilor.
Adresa și contacte Le Bistrot Francais: str. Nicolae Golescu nr. 18, www.lebistrotfrancais.ro, rezervari@lebistrotfrancais.ro; 0756.018.393

Later edit. In curând, Cristian Preotu va deschide si un wine bar, primul de vinuri în exclusivitate românești, unde vor rula periodic câte 30 de etichete de vin de la circa 20 de producători locali. În plus, o altă premieră – nu mai puțin de 50 de sortimente de țuică vor fi disponibile la degustare. De mâncat, evident, platouri cu brânzeturi, mezeluri și alte ingrediente autohtone.