Michel Blanc: „Chateauneuf-du-Pape inseamna diversitate si stiinta asamblajului“

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

IMG_8343Invitat de marca al Forumului Vinul.Ro, Michel Blanc, directorul Sindicatului Viticultorilor din Chateauneuf-du-Pape, ne-a prezentat o regiune cu o poveste unica, dar si cateva vinuri deosebite, la care consumatorul roman mai greu poate ajunge. Cel putin deocamdata. La randul sau, si Michel are o poveste interesanta. Care se leaga, de la nastere, de vie si de vin. Despre aceasta poveste, dar si despre Chateauneuf-du-Pape, am vorbit dupa incheierea celei de-a doua zile a Forumului.

Cine este Michel Blanc si de cand e legat de vie si de vin?

Sunt legat de vie si de vin de cand m-am nascut. Pentru ca Luberon, zona in care m-am nascut, aflata undeva la est de Chateauneuf-du-Pape, are si ea vii. Bunicul, de exemplu, era presedintele unei crame de cooperativa din acea regiune. Parintii mei, insa, erau agricultori. Aveau si vie, dar mai mult se ocupau de pomi fructiferi. Ca sa fiu exact, eu m-am nascut intr-o plantatie de ciresi, dar via era foarte aproape.

Banuiesc ca studiile au fost tot in domeniul agricol…

Nu toate. Pentru ca am studiat putin din toate. Si biologie, si chimie, si procesare alimente, dar am studiat si marketing, si drept. Fara aceste ultime specializari, nu as fi ajuns in Chateauneuf-du-Pape.

Chiar, cand ati ajuns acolo?

In 1990. Am ajuns ca asistent al directorului general al Sindicatului General, ca sa il ajut in proiecte de marketing, de promovare a vinului si a apelatiunii Chateauneuf-du-Pape. De atunci, nu m-am mai miscat din zona.

Cum si cand ati ajuns director al Sindicatului Viticultorilor?

chateauneuf2Am fost numit in aceasta functie in anul 2000. Sigur, a contat si faptul ca am propria vie (n.r. – 10 ha, in Luberon), dar mai important cred ca a fost faptul ca am dat randament ca asistent al directorului si ca am avut capacitatea de a unii oamenii, de a aplana disensiunile inerente intr-o organizatie care cuprinde 350 de producatori. (n.r. – exista 350 de producatori de struguri si 220 de crame in apelatiunea Chateauneuf-du-Pape)

Ce inseamna Chateauneuf-du-Pape?

Noul castel al Papei (rade). Cred ca Chateauneuf-du-Pape inseamna stiinta asamblajului si diversitatea. In regiune toti sunt frati, veri, insa vinurile sunt diferite. Sunt cel putin 500 de vinuri in zona, toate diferite. Suntem apelatiunea din Franta cu cele mai multe soiuri permise in asamblaje, 18 la numar. Adica toate soiurile cultivate la noi. Si nu avem vreo restrictie. Exista si producatori care fac vinuri numai din Grenache, dar exista si unii care au in vinurile lor toate cele 18 soiuri. In general cei care au plantatii vechi, in care s-au plantat soiurile fara un control strict. Asa numitele coplantatii, care se mai regasesc si in Alsacia si in regiunea catalana a Frantei.

„N-am facut lobby, am avut vinuri si noroc“

Pana prin anii ’80, despre apelatiunea Chateauneuf du Pape nu se vorbea prea elogios. Dupa, insa, a urmat o perioada de inflorire. Care este secretul?

IMG_9519Dupa razboi, regiunea s-a resimtit din punct de vedere economic. Si majoritatea vinurilor erau cumparate de negocianti din Burgundia, care nu erau interesati sa ofere vizibilitate zonei. Insa la mijlocul anilor ’60 producatorii au inceput sa-si faca singuri imbutelierea si a inceput sa se vorbeasca iar despre Chateauneuf-du-Pape. Dar notorietatea a venit in anii ’80, cand media din Anglia si SUA a descoperit vinurile noastre. Iar Robert Parker a avut un rol important in aceasta promovare. Dar trebuie sa recunosc, n-avem niciun merit, nu i-am chemat noi, nu le-am organizat degustari, n-am facut vreun lobby special . Am avut vinuri bune si un dram de noroc.

Ne spuneati in prezentarea sustinuta la Forum ca, la ora actuala, Chateauneuf-du-Pape imbuteliaza circa 13 milioane de sticle pe an. Cate din acestea iau calea exportului?

Cam 70%, adica 8-9 milioane de sticle. Cele mai mari piete sunt Marea Britanie si SUA, dar si tarile nordice. Iar de trei ani, si China, a carei cerere este tot mai mare.

Ce veti face daca va creste cererea, veti mari productia?

N-avem cum. Avem deja un randament foarte mare, iar apelatiunea nu o putem mari, asa cum s-a mai procedat prin alte parti (n.r. – Chianti sau Valpolicella, de exemplu). Si asta pentru ca, de fapt, Chateauneuf-du-Pape este un deal mare, cu granite naturale peste care e greu de trecut. In vest avem Valea Rhone-ului, iar in est, Valea Ouveze.

Chateauneuf-du-Pape se mai mandreste cu ceva. Cu o productie organica ce ajunge la un neverosimil 25 % din total vinului produs in apelatiune. Cum s-a ajuns la aceasta cifra?

Da, e adevarat si ne mandrim cu asta. In conditiile in care , la nivelul Frantei, productia organica este de 6%, la noi e de 25%. Si nu vrem sa ne oprim aici. In cinci ani, vrem sa ajungem la 40% productie organica. E drept, noua ne este mai usor decat altora, pentru ca ne ajuta foarte mult si zona. Adica solul si clima. Si sa nu uitam Mistralul (n.r. – vant puternic, rece si de cele mai multe ori, uscat, care vine dinspre nord si care, pe valea Rhone-ului, poate atinge si viteze de 90 de kilometri pe ora), enervant poate pentru turisti, dar excelent pentru viticultori.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...