Nora Iriarte: Recasul are un terroir exceptional

Poate ca pe Nora Iriarte nu o cunosc foarte multi consumatori, dar munca ei este recunoscuta si apreciata de intreaga piata a vinului din Romani si nu numai. Este unul dintre oamenii care stau in spatele medaliilor obtinute si a succesului de casa inregistrat in ultima vreme de vinurile de la Cramele Recas. Impreuna cu sotul sau, enologul Hartley Smithers, Nora Iriarte a adus la Recas o rigurozitate „extrema” in procesul de vinificatie, lucru ce s-a reflectat in calitatea si expresia vinurilor obtinute. Cu ajutorul celor doi crama companiei banatene a fost modernizata complet, cu tehnologie de ultima generatie. Enolog cu experienta in Rioja si Bordeaux, Nora Iriarte reprezinta noua generatie vinificatori, care, pe langa caracteristicile terroir-ului si ale soiurilor, reusesc sa reflecte in vinuri si o parte din propria personalitate.

Publicitate
Excursii

Ce anume te-a atras catre enologie?

Primul lucru ce m-a fascinat la acest domeniu a fost faptul ca procesul de obtinere a vinurilor este unul creativ. Pornind de la obtinerea strugurilor trebuie sa creezi vinul, iar rolul vinificatorului este de a da forma, de a slefui materia prima, pentru a obtine ceea ce isi doreste.

Publicitate
IPPU

Urmaresti o anumita linie in vinificare, o anume filozofie?

Principala directie pe care o urmaresc este aceea de a dezvolta, de a scoate in evidenta in vin aromele naturale ale strugurelui. Ma straduiesc ca toate vinurile care ajung la consumatori, ca fiecare sticla in parte, sa detina maximum de expresie, sa reflecte cat mai curat aromele naturale ale strugurelui, cu toate interventiile baricului sau drojdiilor.

Cum este sa lucrezi cu un producator precum Cramele Recas?

Cramele Recas mi-a oferit oportunitatea de a lucra cu soiuri autohtone, in conditii pedoclimatice destul de diferite fata de ce eram obisnuita. Ma simt foarte bine aici, ca intr-o mare familie, iar acest lucru se reflecta in vinurile pe care le producem.

Ce parere ai despre podgoria Recas, terroir-ul, oamenii si vinurile de aici?

Aceasta zona are un terroir exceptional, care poate da vinuri albe superbe din punct de vedere aromatic si rosii delicioase si elegante. Toata podgoria este ingrijita cu atentie, are plantatii exceptionale si cea mai buna expozitie solara, lucruri care participa la obtinerea de struguri de calitate maxima. Mentalitatea oamenilor de la Recas este una speciala. Sunt foarte deschisi la nou – tehnici de vinificare, instalatii – si isi doresc sa se perfectioneze si sa dezvolte calitatea vinurilor. In toate departamentele acestei companii se simte faptul ca oamenii sunt foarte dedicatii muncii lor si nu se abat de la obiectivul principal, acela de a oferi vinuri bune consumatorilor.

Intentionezi sa experimentezi la Recas noi tehnici de vinificare?

Cramele Recas este pionier in Romania in acest sens. Folosim microoxigenarea, utilizarea gazelor in procesul de vinificare (azot, carbo, dioxid de carbon). Insa aceste noi metode nu sunt miraculoase, ai nevoie de struguri de calitate, calitate pe care o protejam cu ajutorul acestor tehnici.

Cum ti se pare piata vinului din Romania?

In acest moment, Romania traieste o noua renastere in enologie. Atat investitorii straini, cat si cei autohtoni investesc masiv in plantatii si in crame, iar acest lucru se va reflecta si in calitatea vinurilor, care in cel mai scurt timp vor avea parte si de recunoastere internationala. Este totusi un proces foarte lent, pe care Cramele Recas l-a demarat in urma cu mai multi ani, iar acest lucru se poate observa in calitatea vinurilor pe care le avem astazi.

Majoritatea vinurilor romanesti se adreseaza segmentelor joase de pret, iar cele mai multe sunt de calitate medie. Pe palierul premium, cel al vinurilor scumpe, renumele cramei si pretul acestora nu sunt reflectate si in calitate, existand si produse scumpe care au niste defecte evidente. In fiecare an oferta vinurilor de import de pe piata romanesca creste vizibil, mai ales cele din Lumea Noua (America de Sud, Australia, Africa de Sud), lucru ce reprezinta un bun prilej pentru consumatori sa invete mai multe despre calitatea vinurilor. Cramele Recas incearca sa tina pasul cu aceste produse, in ceea ce priveste raportul pret-calitate.

Calitatea vinurilor vine mai mult din vie sau din procesul de vinificatie?

Calitatea strugurilor este decisiva. Cu struguri de calitate proasta este imposibil sa obtii vinuri bune, cum de altfel, cu struguri buni poti sa produci si vinuri proaste. Din punctul meu de vedere, intregul concept de enologie trebuie sa inceapa din vie. Vinificatorul trebuie sa detina cunostinte solide despre viticultura. Dupa ce intra strugurii in crama, in fiecare stadiu al procesului de vinificare enologul trebuie sa ia decizii cruciale, fie ca este vorba de temperatura de fermentare, contactul mustului cu pielitele, de macerarea prefermentare, folosirea drojdiilor, a oxigenului, sau selectia baricurilor.

Cupaj sau monovarietal?

Nu am nici o preferinta, imi plac vinurile bune!

Dop de pluta sau screwcap?

Sunt intru totul de acord cu dopurile screwcap. Prin aceasta metoda se pastreaza mai bine caracteristicile si calitatea vinurilor. Acest dopuri sunt perfect ermetice si sunt produse in fabrica, asa ca nu exista variatii de calitate intre ele. Dopul de pluta este un produs natural, fiecare dop in parte fiind diferit, si nu garanteaza o inchidere ermetica. Chiar si daca sunt de calitate foarte buna, dopurile de pluta pot fi contaminate cu TCA in procent de 8%, la care se mai adauga un anumit procent pentru defectele fizice, care pot cauza o imbatranire prematura, atat a vinurilor, cat si a vinificatorului.