Noua generatie a Cotnariului

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

cot 8Cand ai bani, cand managementul iti permite sa acaparezi an de an chiar si fractii din acel atat de ravnit diamant care este cota de piata, cand ai copii care-ti calca pe urme cu idealuri mai mari, cu ambitii si cu orgolii, tu, mare producator, ce faci? Mai ales cand iti iubesti copiii si ai incredere in ei, ce faci? Evident, le dai o sansa, ii ajuti sa-si implineasca visul…

Ofensiva generatiei urmatoare

Randurile de mai sus simplifica la maxim istoria aparitiei Casei de Vinuri Cotnari, cel mai nou producator din renumita podgorie din nordul Moldovei. Detaliile, insa, sunt savuroase. George Malutan, enologul noii entitati din Cotnari, recunoaste ca orgoliul noii generatii a cantarit enorm in nasterea acestei povesti. „Ma saturasem sa-mi tot ascult prietenii spunand ca, da, OK, Cotnari are traditie, e imbatabil in vinuri dulci, insa nu va face niciodata vinuri moderne, vinuri care sa tina pasul cu tendinta mondiala. Eu stiam ca podgoria are un potential incredibil si mai stiam si ca oamenii de aici sunt capabili sa produca niste vinuri seci foarte bune. Asa ca in 2009, cand am ajuns aici, am propus sa incepem sa facem si vinuri seci”. Tupeu de tanar care crede ca orice zboara se mananca, veti spune, mai ales cand veti afla ca George Malutan are numai 27 de ani si avea doar 24 atunci cand a ajuns la Cotnari, direct de pe bancile Facultatii de Horticultura din Iasi. Ce se stie mai putin insa este faptul ca aceeasi idee ii dadea tarcoale si Presedintelui Consiliului Director de la Cotnari SA, Constantin Deleanu. Si nu din 2009, ci cu macar un an inainte aparuse aceasta idee. „De prin 2008 ma tot bateau la cap copiii mei sa incepem si noi sa facem vinuri mai moderne. Si vai de parintii care nu asculta de copii”, glumeste Constantin Deleanu, rememorand inceputurile. Trebuie precizat, insa, ca dorinta lui Remus si a lui Victor Deleanu nu este un capriciu. Cei doi pun umarul la realizarea acestui vis. Remus este juristul societatii, in vreme ce Victor este directorul tehnic pe viticultura.

O societate cu identitate propriec 1

In septembrie 2010, Casa de Vinuri Cotnari a trecut de la stadiul de vis la cel de realitate. Societatea a fost inregistrata la Registrul Comertului, i s-au dat in pastorire terenuri, linie de vinificatie separata in cadrul combinatului, cu toate dotarile necesare. Iar peste un an si jumatate, romanii aveau ocazia sa guste in premiera un vin care parea de domeniul fantasticului, Grasa de Cotnari vinificata in sec. Pe langa acesta, Casa de Vinuri Cotnari se mai mandrea cu alte doua vinuri seci, Tamaioasa romaneasca si Feteasca alba, dar si o gama separata, Domenii, cu vinuri demiseci. Insa acesta a fost doar inceputul, cat sa demonstreze tinerii ca se poate. Proiectul e mult mai ambitios si mai sunt multe de facut. Noua societate vrea sa-si afirme pe orice cale independenta fata de Cotnari SA, motiv pentru care, incepand cu acest an, vinurile pentru gamele HoReCa nu vor mai fi produse la combinat, ci in crama cea noua, Crama Castel Vladoianu. Lucrarea a inceput abia anul trecut, se lucreaza zi-lumina, pentru ca in septembrie crama trebuie sa fie functionala. Investitia totala este estimata la circa 2,5 milioane de euro. „Nu se pune problema sa nu fi avut o dotare buna la combinat, insa aveam nevoie de o crama proprie, pentru ca avem nevoie de o identitate proprie”, afirma Catalin Avasalcei, directorul national de vanzari al Casei de Vinuri Cotnari. „Am primit toata dotarea pe care am cerut-o, pentru a ne usura munca. Vom avea linii de vinificare separate pentru soiurile aromatice, pentru cele rosii, cisterne mai mici… Vrem sa producem vinuri de top, insa fara sa renuntam la traditie. La traditia Cotnariului de promovare a soiurilor romanesti”, precizeaza George Malutan.

Miza pe vinurile de top

De fapt, pe moment nici nu s-ar putea face altfel. Pentru ca toate cele 350 de hectare cu care a fost inzestrata noua societate sunt cultivate numai cu soiuri romanesti. Plantatia, compacta, situata in apropiere de Conacul Vladoianu, este situata la o altitudine intre 200 si 300 de metri si are o orientare sudica. Solurile sunt unele dintre cele mai favorabile din podgorie, cernoziomice – tipice sau levigate – si cenusii de silvostepa. Casa de Vinuri Cotnari are in proprietate 100 de hectare cu Feteasca neagra, cate 75 cu Tamaioasa romaneasca si Busuioaca de Bohotin si cate 50 cu Grasa de Cotnari si Feteasca alba. Viile sunt tinere, unele inca nici nu au intrat pe rod. Abia in 2014 vor produce toate cele 350 de hectare. Pana atunci, insa, Casa de Vinuri Cotnari ne mai propune cateva premiere. Prima, chiar la editia de primavara a targului de vinuri Goodwine, mai precis o Busuioaca de Bohotin in gama Colocviu. Se va numi Colocviu la Paris, o inspirata paralela intre culoare vinului si celebrul dicton „La vie en rose”, nascut pe malurile Senei. Mai spre toamna – sau chiar la anul – ne asteapta si o Feteasca neagra, tot in gama Colocviu. Primul vin rosu de la Cotnari, veti spune. Dar nu e asa. Primul vin rosu de Cotnari este, ce-i drept, tot o Feteasca neagra, realizata tot de Casa de Vinuri Cotnari, numai ca este una demidulce, din gama Inedit. Ei, bine, dar ce-i cu gama Inedit, veti intreba? Raspunsul ni l-a dat Catalin Avasalcei. „Gama Inedit este, pana la urma, o necesitate. Este o gama pentru retail, realizata din acei struguri care nu se califica pentru gamele superioare, Colocviu si Cotnari Domenii. Gama Colocviu este una elitista, nu se adreseaza oricui. Cu aceasta gama am fost parteneri la Business Day, la Salonul Nautic Bucuresti. Producem 12.500 de sticle pe sortiment in aceasta gama si maxim 25.000 de sticle pe sortiment in gama Colocviu. Si chiar daca noi avem o productie de 5, cel mult 6 tone de struguri pe hectar, tot raman foarte multi struguri. Pe care trebuie sa- i folosim. Asa a aparut gama Inedit. Nu o vom promova, vom incerca sa nu ne legam numele de ea, insa este nevoie si de aceasta gama, care face volume si este extrem de accesibila”.

Aceasta este, deocamdata, povestea Casei de Vinuri Cotnari. O poveste care a inceput frumos si care are toate premisele de a deveni, in scurt timp, incantatoare. Pentru ca, asa cum spuneam, ambitiile sunt mari. Dar si posibilitatile.

SC CASA DE VINURI COTNARI SA

Adresa: Castel Vladoianu, str. Castel Vladoianu nr 1, sat Carjoaia, comuna Cotnari

Web: www.vinuricotnari.ro • e-mail: office@vinuricotnari.ro

Tel.: 0741.188.163

Suprafata: 350 de hectare

Soiuri: Feteasca alba, Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Feteasca Neagra

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...