NOUL VINUL.RO: CE-A FĂCUT ȘI CE MAI PREGĂTEȘTE?

cezar ioan

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

La începutul acestui an, am anunțat o schimbare în conținutul revistei Vinul.Ro – și anume un accent mult mai apăsat asupra gastronomiei – și mai multe pagini dedicate lunar acestui subiect. Am explicat atunci una dintre rațiunile care ne-au determinat să facem asta: vinul este parte indisolubilă din cultura gastronomică și credem că nu putem avea consumatori educați și informați, dacă nu vorbim mai mult despre mâncare. Românească, am considerat noi imperios necesar.

Un alt motiv pentru această reorientare l-a constituit, firește, necesitatea de a ne adresa unui public nou și mai numeros. E o realitate că o revistă de nișă, ca a noastră, trăiește aproape exclusiv din vânzarea de publicitate și prea puțin din vânzarea de exemplare tipărite (dacă vă îndoiți, veri cați dacă sunteți voi înșivă abonați ai revistei pe care o țineți în mână). Și e o realitate la fel de evidentă că mult mai mulți conaționali de-ai noștri mănâncă zilnic decât beau vin zilnic – așa încât alegerea noastră a fost influențată și de acest factor.

Modificarea conținutului nostru s-a produs și pe fondul dispariției celorlalte reviste care aveau ca obiect principal gastronomia. E și ăsta un element pe care l-am luat în calcul – ne-a fost nouă mai la îndemână decât unei publicații sportive să ne ocupăm de subiect, de exemplu.

Aș zice că am reușit ceva în cele 10 luni care au trecut de la începutul anului până la ora la care scriu aceste rânduri: împreună cu diferiți parteneri, am coagulat o inițiativă și am organizat primul Congres național de gastronomie și vinuri, unde s-a creat primul Manifest pentru promovarea acestui tip de valori și de unde s-a dat startul dezbaterii publice; Luna gastronomiei românești – în mai mult de 20 de restaurante burcureștene (unele, de alte orientări culinare); am sensibilizat factorii politici și din administrația centrală asupra acestui subiect, astfel încât să creem premisele legiferării unei Zile naționale a gastronomiei. Am călătorit prin toată țara și am povestit oamenilor ce încercăm să facem, iar profesioniștii din domeniu s-au alăturat, în majoritate, ideilor vehiculate de noi – s-au gândit, au creat rețete, au vorbit, la rândul lor, mai departe. Am rostogolit un bulgăre care a început deja să își crească și mărimea și viteza. În curând, va apărea și o carte – un album de “fotogastronomie românească” pe care vă vom invita să-l cumpărați pentru voi sau pentru a-l face cadou. Am făcut să se vorbească despre gastronomia românească – și, implicit, ca parte a ei – și despre vinuri. În țară și, în curând, în străinătate. Venirea cunoscutului și reputatului ghid gastronomic Gault & Millau în România, pe care o salut și aici – e o dovadă că ecuația care conține termenii “România” și “gastronomie” este una de interes internațional. Dacă nu intervine nimic neprevăzut, în scurt timp veți vedea la noi încă o nouă și – sperăm noi – semnificativă schimbare!

Cezar Ioan

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...