O degustare nobila de Cru Bourgeois

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

a1O sa incep cu o destainuire. Pe mine infrangerea suferita de Steaua in Liga Campionilor – 0-4 cu Chelsea, la aceea ma refer, pentru ca au fost mai multe in aceasta campanie europeana – nu m-a afectat atat de tare. Pe langa faptul ca o anticipam, am avut insa si sansa ca, exact in momentul in care Georgievski isi treacea numele pe lista marcatorilor, eu sa savurez ultimele picaturi de Chateau Haut-Cantelup, un Cru Bourgeois care a obtinut, in unanimitate, neoficialul titlu de „cel mai bun vin al serii”. Am fost, cu alte cuvinte, unul dintre favorizatii sortii care a prins un loc la a doua sesiune a degustarii in orb de Cru Bourgeois, pe care Cesar Filip a organizat-o la Restaurantul Ginger pe 1 octombrie. E drept, n-au mai fost la fel de multe vinuri ca in prima sesiune, cea despre care puteti citi in numarul 66 al revistei Vinul.Ro, insa nu cred ca exista cineva care a plecat dezamagit. Pentru ca, in mare lor majoritate, vinurile s-au ridicat la inaltimea meniului gandit de Cesar si de asociatul sau, Doru Pencea, meniu rafinat, menit sa mai indulceasca un pic papilele participantilor in cazul in care vinurile s-ar fi dovedit sub asteptari. Pentru ca, sa recunoastem, cu toate modificarile de regulament, cu tot controlul tot mai strict al calitatii, are si aceasta categorie de vinuri, Cru Bourgeois, falitii ei. Nu, nu va ganditi ca ati putea intalni pe-acolo vreun omolog al multor entry-level-uri care cocoseaza rafturile supermarketurilor din Romania, insa mai gasesti cate un vin mai posac, mai trist, mai pe duca, fara personalitate si vino-ncoa. Dar care, si in aceste conditii, tot se agata de 80 de puncte. In fine, sa nu mai bat campii si sa va prezint concurentii.

Seara a inceput frumos. Cu Chateau Saint-Saturnin 2005, 13,5% vol.alc, a2Cru Bourgeois de stil vechi, daca-mi e permis sa spun asta, in conditiile in care, intre timp, s-a schimbat legislatia. Dar unul adevarat, care dezvaluia chiar din culoare ca a petrecut ceva timp in sticla. Nas complex, matur, evoluat, dominat de visine, prune afumate si piele. Nu foarte corpolent, cu o aciditate mai degraba moale, dar cu taninuri inca prezente, vinul are un final placut, complex, usor condimetat de alcool si merita 87 de puncte. Dintre tarte si bruschete a aparut al doilea concurent, Chateau d’Argan 2009, 14% vol.alc, lot medaliat, care, insa, parea extrem de tanar, pe alocuri neterminat. Dominat de note vegetale printre care aparea un vag ton de zmeura, vinul avea un final violent de visina si cafea, poate si datorita taninurilor inca prea agresive. A obtinut 82 de puncte si promisiunea ca va mai fi incercat intr-un viitor nu foarte apropiat. Ca sa ne refaca papila, organizatorula dat drumul la Aripi de rata caramelizate in miere cu nuca si legume Ginger, apoi a adus in pahare Chateau La Pirouette 2010, 13% vol.alc, vin cu arome de gemuri de fructe, de ierburi si condimente, mineral, cu atac amplu, carnos, cu aciditate vie, cu taninuri prezente, dar deja catifelate si un final lung, dominat de cirese negre, visine si cacao. Un vin care isi merita pe deplin cele 85 de puncte. A patra proba, Chateau d’Argan 2009, 14 % vol.alc, dar celalalt lot, nemedaliat, a reprezentat o surpriza foarte placuta. Chiar daca si el isi manifesta pregnant tineretea, nasul era mai evoluat, continand, pe langa fructe si vegetale, note sangvinice. Corpolent, dens, vinul are un atac aproape violent, in care simti rapid aciditatea de visina si taninurile puternice, inca nerotunjite. Dar echilibrul si potentialul l-au clasat mult mai sus decat a fost fratele sau, vinul obtinand 87 de puncte. A urmat o mai veche cunostinta, Chateau La Gorce 2009, asupra caruia nu mai insist. Voi aminti doar ca, desi juratii nu au mai fost aceiasi ca la prima degustare, vinul a obtinut un punctaj asemanator, 88 de puncte.  A sasea proba a venit simultan cu Butterfly-ul de berbecut. O asociere perfecta, pentru ca vinul a fost cel de care va pomeneam in primele randuri, Chateau Haut-Canteloup 2009, 14% vol.alc. Un vin care a impresionat de la culoare la post-gust. Culoare bordeaux stralucitor, nas de Bordeaux mare, cu piele, iod, condimente, note verzi bine integrate prin cosul de fructe negre si rosii pe care il ofera, rotund, catifelat, cu un corp zvelt si un final suculent, cu coacaze, visine, cafea, menta si usoare tonuri de paprika, vinul a obtinut aprecieri unanime si 90 de puncte. Nu la fel au stat lucrurile cu urmatorul concurent, Chateau d’Argan 2010, 14% vol.alc, un tanar de-a dreptul agresiv, in care notele vegetale acoperau orice urma de alte arome. Taninos, alcoolic, vinul da impresia ca a fost imbuteliat prea repede. A obtinut doar 82 de puncte. Ne-am regasit repede zambetul, pentru ca la masa a venit Mona, prajitura, care ne-a mai indulcit putin si ne-a permis sa savuram un alt vin deosebit, Chateau Gemeillan 2009, 13,5% vol.alc. Complex, diafan, echilibrat, vinul ofera arome de fructe peste care apar note de piele, tabac, iod si cafea, precum si tonuri vegetale. Elegant, nu foarte dens, are un final lung, placut, cu fructe negre si senzatii vegetale tonice. A fost recompensat cu 89 de puncte si cu promisiunea ca, in curand, va putea fi cumparat si in Romania. La fel ca si ceilalti remarcati ai turneului.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...