OIV anunta inca un an de criza

Organizatia Internationala a Viei si Vinului, organizatie interguvernamentala de referinta pentru tot ceea ce inseamna vin si produse derivate din struguri, a facut public pe 30 octombrie, la Paris, raportul situatiei mondiale a viticulturii pentru anul 2012. Federico Castelluci, directorul general, a prezentat presei date despre evolutia suprafetelor cultivate cu vita de vie, despre nivelul productiei de vin in lume, precum si o prima estimare a consumului mondial de vin. Potrivit directorului general OIV, in 2012, mai multe tari membre ale organizatiei au avut o scadere a suprafetelor cultivate cu vita de vie, comparativ 2011. Desi Uniunea Europeana nu a mai acordat sprijin financiar pentru desfiintarea plantatiilor, suprafetele continua sa scada. 175 mii de ha au beneficiat de acest sprijin comunitar, insa Europa a „pierdut” 270 mii ha, in cele 27 de state membre. Castelluci a precizat ca scaderea suprafetelor cu vii si conditiile climatice nefavorabile de anul acesta vor duce la o reducere considerabila a productiei de vin. O usoara crestere se simte totusi in tarile din emisfera sudica si in Statele Unite.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Productie mondiala de vin din 2012 a fost estimata de OIV la 248,2 milioane de hl (Mhl), cu o scadere de aproximativ 6 % fata de anul 2011 (262,2 Mhl), ceea indica un nivel foarte scazut, asemanator cu cel 1995. Dupa succesiunea de recolte modeste din ultimii 5 ani, recolta 2012 a Europei este in mod particular scazuta, fiind estimata la 140,8 Mhl (-9%). Federico Castelluci a mai precizat ca cea mai afectata a fost Franta, cu un minus de 19 %, urmata de Spania cu -6 % si Italia cu -3 %. Insa pagubele cele mai mari se pare ca le-a inregistrat Ungaria, cu – 32 %. Nici Bulgaria se pozitioneaza prea bine, cu -16 %. Doar Portugalia (+4 %) si Grecia (+15 %) preconizeaza cresteri ale productiei, insa doar raportat la nivelul modest al anului 2011. Pentru tarile non-UE graficele arata diferit, ierarhia fiind condusa de Chile, Africa de Sud, Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda. Potrivit datelor OIV, in Romania valoarea productiei este echivalenta cu cea a anului 2011, insa nu trebuie sa uitam ca dupa varful din 2009, Romania a cunoscut o scadere brusca in 2010, de aproximativ 50%, iar anii 2011 si 2012 reprezinta o redresare spre valoarea normala a potentialului viticol al tarii. Cifrele preluate de OIV de la autoritatile romane vorbesc de o estimare a productiei de anul acesta cu putin peste 4 milioane de hl.

Prezenta la conferinta am profitat de ocazie si am cerut opinia OIV despre desfasurarea celui de-al 36 lea Congres Mondial al Viei si Vinului din 2013 in Romania. „Era si timpul!” a fost raspunsul dat de Federico Castelluci. „Romania merita sa organizeze acest eveniment pentru efortul pe care l-a facut in ultimii ani in domeniul vitivinicol. Romania a investit mult in ultimii ani, a profitat de programele europene de investitii a caror efect se vede in cresterea calitatii vinurilor si acest lucru trebuie aratat lumii. In medie vinurile romanesti au o calitate buna, la care se adauga cateva varfuri remarcabile. Lumea trebuie sa cunoasca vinurile romanesti si aceasta este o ocazie in plus pentru Romania de a se promova”.

Publicitate
IPPU