Pe urmele nestematelor lichide ale Greciei – vinul si uleiul de masline (II)

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

301Povesteam in numarul trecut cum am ajuns sa transform concediul familiei intr-o vizita de lucru, indragostit fiind de vinurile Greciei. Nu am ascuns faptul ca mi-am pus copilul sa care bagaje la ore mici din noapte numai ca sa nu ratez intalnirea cu vinurile domeniului Pavlidis. V-ati amintit? Bine, sa vedem cum au decurs celelalte ostilitati…

Wine Art Estate

A doua zi, a doua vizita. Calin nu-si ascunde supararea. Ar fi vrut sa ramanem in Kavala, oras maricel, cu tentatii multe (eu pot sa va spun doar de un wine-bar al carui nume din cinci cuvinte nu mi-l amintesc nici batut, stiu, insa, cum se ajunge) – dar l-am imbunat oarecum promitandu-i ca-l voi lasa sa guste din vinul campion. Drumul nu-i deloc usor. Pentru ca GPS-ul personal ne duce in alt Mikrochori, mai la sud de satucul ce reprezinta, de fapt, o periferie a orasului Drama. Dar il gasim. Pentru ca la greci, stiti, tara aia lovita de criza, drumurile vinului chiar exista. Iar odata ajuns in micuta localitate n-ai cum sa ratezi Wine Art Estate. Nu doar ca toata lumea stie de crama (si se lauda cu ea), dar si pentru ca exista indicatoare si, in plus, e vizibila din piata centrala.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAkis Papadopoulos e intr-o intalnire, ma anunta una dintre fetele de la crama, care ne propune rapid cafele, sucuri, ba chiar si un pahar de vin. N-apuc sa termin un espresso ca Akis e deja cu noi. Se scuza ca a intarziat doua minute, desi nu stabiliseram nicio ora de intalnire. Alt lup tanar, cu doua licente. Chimia, la Salonic, si Enologia, la Bordeaux. Este, din 2010, vinifi catorul cramei. Sigur, este si fiul unuia dintre proprietari, dar asta n-are nicio legatura. Akis stie meserie, cateva zeci de diplome si trofee afisate prin adancurile cramei stau marturie. Pe langa ca este o minunatie, crama are si o istorie frumoasa. Totul a inceput in 1993, cand Yannis Papadopoulos, inginer constructor, a decis ca ar fi bine sa isi faca propriul vin. A plantat o mica vie in Mikrochori si a inceput. Doi ani mai tarziu, prietenul sau, arhitectul Yannis Kalaitzidis, s-a alaturat proiectului, care s-a dezvoltat an de an.

Acum, Wine Art Estate detine 26 de hectare de vie in proprietate, 16 in localitate, sub Muntele Pangaion, si alte 10, plantate in 2009, in Kali Vrisi, o localitate in care mai dainuiesc cateva pietre din ceea ce a fost odata sanctuarul lui Dionysos. Iar in aceste 26 de hectare se gasesc atat soiuri autohtone – Assyrtiko, Agiorgitiko, Limnio -, dar si multe internationale, precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sangiovese, Nebbiolo sau Touriga Nacional. (Si pe mine m-a uimit prezenta ultimelor doua pana cand Akis mi-a dat sa gust dintr-un Nebbiolo 2005, rezerva familiei, si am ramas fara cuvinte. Barolo de clasa, doar ca n-au voie sa-l numeasca asa…)

Crama sapata in terra rossa

OLYMPUS DIGITAL CAMERACrama, si ea, a fost construita in timp. Prima parte in 1995, pentru ca, in 2007, sa fie definitivata. Acum are doua corpuri de cladire, de o parte si de alta a strazii, insa minunatia este sub asfaltul cu care e pavata ulita sateasca. O adevarata retea de tuneluri subterane, sapate in terra rossa, in care salasluiesc si baricurile, si sticlele puse la invechire, dar si colectia personala a producatorului, care dateaza, evident, din 1995, de cand a fost construita vinaria. N-o sa insist cu vinificarea, o sa amintesc doar de racirea strugurilor cu CO2 lichid, care aduce boabele la temperatura de 5 grade in numai doua minute, de camerele de maturare separate pentru vinurile albe si rosii, de faptul ca ultimele stau in lemn cel putin un an (Nebbiolo de care v-am povestit a stat 4 ani si jumatate, e drept, in butoaie mai vechi) si in sticla tot atat. Au vreo 400 de baricuri, de 6-7 tipuri si experimenteaza an de an. Capacitatea de productie a cramei este de 300.000 de litri anual, insa nici in cei mai favorabili Wine Art Estate nu a scos mai mult de 200.000 de sticle. Deh, acelasi criteriu al calitatii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIar vinurile iti confirma asteptarile. Fie ca sunt albe sau rosii, fie ca sunt cupajele din gama Techni alipias, fie ca sunt monovarietalele din Idisma Drios (indulcite de lemn, pe romaneste) sau Techni Malagousia. Sau ovationatul Nebbiolo, care apare separat in gama Wine Art. Despre premiantul de la Sofia nu va mai spun decat ca senzatia de bitter din final, care pe multi ne-a dus cu gandul la ceva Muscat strecurat pe-acolo, se datoreaza contactului prelungit cu pielitele. Despre celelalte albe – Idisma Drios Assyrtiko 2011, Idisma Drios Chardonnay 2012 si Techni Malagousia 2012 -, doar cateva cuvinte. Daca va ajung in mana, nu va uitati la pret. Surprinzator e si rose-ul, pe stil grecesc (adica mai inchis la culoare), un cupaj de Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese si Nebbiolo, care ia fructe de la toate soiurile, innobilandu-le cu note de caramel, eucalipt, condimente si rosii uscate la soare. Vinurile rosii sunt din aceeasi superliga. Doar Techni Alipias Red (Cabernet Sauvignon, Merlot si Agiorgitiko), desi din 2009, inca mai are nevoie de ceva timp. In schimb, Idisma Drios Syrah 2009 si Idisma Drios Merlot 2008 pot fi savurate si acum, desi au un serios potential de invechire. De Nebbiolo nu mai spun nimic, ca, oricum, n-au fost produse decat 500 de sticle. Pe scurt, daca va bate gandul sa fugiti in Thassos sau in Halkidiki, faceti un ocol si vizitati Drama. Pe langa cei doi producatori pe care i-am prezentat, aici mai puteti gasi cateva nume mari ale vinului grecesc, precum Nico Lazaridis sau Ktima Biblia Chora, ultima, autoarea celui mai bine vandut vin al Greciei in ultimul cincinal. Iar daca vinul nu constituie un motiv suficient, poate va atrage mai mult gastronomia. Dar pe asta va las s-o descoperiti singuri (sau, ma rog, insotiti).

(Va urma)

Articol publicat in revista Vinul.Ro (august/2013)

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...