Pedro Lopez: „Terroir nu înseamnă doar climă şi sol. Terroir sunt şi oamenii, şi vestigiile romane…”

Domeniile Adamclisi n-ar fi trebuit să existe. Sau, cel puţin, în marele plan de propăşire a naţiei, încă nu era prevăzut. Dar se pare că ţara noastră are un magnetism aparte, iar străinii care ajung să o cunoască măcar un pic, devin iremediabil îndrăgostiţi de ea. Aşa s-a întâmplat şi la Adamclisi, unde sosirea unui mare fond de investiţii din Spania aducea promisiuni de dezvoltare în multe domenii, numai în viticultură nu. Dar, ştim cu toţii, nu aduce anul ce aduce clipa şi, la puţin timp după ce vizitatorii au descoperit locurile, ideea de a face vin în zona Adamclisi a apărut ca o consecinţă logică…

Publicitate
Vinarte

Proiectul viti-vinicol Domeniile Adamclisi nu este, însă, al fondului de investiţii. Este unul particular, iniţiat de câţiva dintre acţionari, care au sesizat potenţialul zonei. Sunt şi din Spania, şi din Elveţia, dar şi din România. Şi, dată fiind viteza de execuţie, este unul mai degrabă timid-temperat. Însă asta nu înseamnă că nu este ambiţios. Directorul general al societăţii, Pedro Lopez (foto sus), este unul dintre iniţiatorii proiectului şi cel care i-a convins şi pe ceilalţi acţionari că merită să investească în vinul de Adamclisi. Ca mai toţi spaniolii, este îndrăgostit de vinul de terroir, or tocmai acest terroir al Dobrogei l-a făcut să viseze. Vibrează când vorbeşte de microclimatul zonei, influenţat şi de Dunăre, şi de Marea Neagră, dar şi de Canalul care le uneşte. Un microclimat care îndulceşte un pic agresivitatea unui climat continental accentuat, caracterizat prin veri fierbinţi şi secetoase şi ierni aspre, cu vânturi puternice. Vibrează când povesteşte cât de impresionaţi au fost prietenii spanioli cărora le-a dus probe de sol spre analiză, sol recoltat şi de pe zonele terasate, dar şi de pe pantele domoale pe care este acum via societăţii. Dar aceste vibraţii pozitive sunt controlate de un echilibru sănătos.

„Pentru noi, e un lux să facem vin fără să avem propria noastră cramă, dar trebuia să scoatem vin, pentru că vrem să scoatem în evidenţă acest terroir excepţional. Noi suntem mândri de vinurile noastre, dar când le comparăm cu altele ne dăm seama că mai avem mult de lucru. Dar nu ne grăbim, nu vrem să rupem norii mai repede, pentru că nu ne-am propus asta. Nu se poate! Proiectul acesta a fost gândit să ajungă la maturitate, la un nivel cel puţin bun de calitate în 15-20 de ani”, spune Pedro Lopez.

Publicitate

Un alt aspect care dovedeşte că la Domeniile Adamclisi lucrurile curg logic şi coerent este faptul că se urmăreşte responsabilizarea oamenilor. „Nu avem încă foarte mulţi angajaţi permanenţi, dar pe măsură ce proiectul va înainta, vom crea mai multe locuri de muncă. Totuşi, din 2007, de când am demarat activitatea, am încercat să lucrăm cu aceiaşi zilieri. Şi nu doar atât, dar încercăm permanent să le dăm în lucru aceleaşi parcele pe care le-au lucrat şi în anii precedenţi. Şi vă spun că acest lucru dă roade. Oamenii tratează via nu doar cu mai mult respect, ci chiar cu dragoste. O tratează ca şi cum ar fi a lor. Rezultatele se văd şi în calitatea strugurilor”, îşi continuă destăinuirile directorul general al companiei. Care nu uită să precizeze că oamenii sunt o componentă indisolubilă şi extrem de preţioasă a terroir-ului.

Nu am ratat ocazia să îl întreb de ce în viile de la Adamclisi nu se regăsesc decât soiuri internaţionale. Răspunsul a fost unul franc: „Pentru că, pe baza analizelor de sol, acestea au fost recomandările pe care le-am primit. Plus că exista şi o istorie a locului, care a dovedit că aceste soiuri au dat randament. Sigur, în Spania Feteasca Neagră nu este cunoscută, n-ar fi putut să ne fie recomandată de specialiştii de acolo, dar eu cred în potenţialul acestui soi, vă asigur că se va regăsi cât de curând în plantaţiile noastre. Eu am încercat multe vinuri din Fetească Neagră, am sesizat câteva exprimări superbe. Ştiu că e destul de dificil, însă soiul are o fineţe deosebită şi cred că se va simţi foarte bine în terroir-ul de la Adamclisi. E o comoară care trebuie promovată, dar, recunosc, nu a reprezentat până acum una din priorităţile nostre”.

Domeniile Adamclisi mai au un atu. Nu în mânecă, ci la vedere. Îl au ca enolog consultant pe Laurent Dubreuil, un francez cu inimă de român. Un veritabil flying winemaker, care a lucrat vii şi vinuri pe mai multe meridiane ale pamântului. Pentru că, din 1994, de când şi-a luat diploma de enolog la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse, Laurent a lucrat ba în Franţa, ba în Australia, ba în Turcia, India, Rusia sau Armenia. Dar cel mai mult a lucrat în România, ţara al cărei rezident a devenit de când s-a căsătorit cu o frumoasă buzoiancă. Prima experienţă românească a avut-o în 1995, ca vinificator şef pentru Halewood la Tohani, dar în acelaşi mandat a ajuns şi pe la Medgidia. A revenit în România în 2001, unde, preţ de două campanii, a vinificat pentru Carl Reh în crama de la Oprişor. Iar din 2003 a revenit în Dealu Mare, ca manager şi enolog al firmei Danero Chris Wine. A stat aproape 9 ani în zona Buzăului, perioadă în care a scos anual între 2000 şi 5000 de hectolitri de vin. În acest răstimp, s-a ocupat şi de exportul a 30.000 de hectolitri de vin vrac în ţările scandinave. A avut grijă de o plantaţie de 80 de hectare, dintre care 60 au intrat în programe de reconversie. A plecat din Dealu Mare în octombrie 2011, dar după o scurtă, dar concludentă experienţă rusească în cadrul grupului Avrora, a revenit în România, la Vinex Murfatlar. Acolo l-a găsit Pedro Lopez, iar Laurent, şi el cunoscător al potenţialului din Adamclisi, i-a acceptat propunerea de colaborare.

După cum se vede, la Domeniile Adamclisi există idei, coerenţă, ca să nu mai vorbim de terroir şi enolog cu mare experienţă. Există şi ceva bani, nu mulţi, dar nici puţini – sume cât să permită dezvoltarea proiectului în liniile stabilite. Cu alte cuvinte, există toate premisele ca, în câţiva ani, să ne bucurăm de vinuri de Adamclisi de mare calitate.

a3

Numele cramei: încă în stadiul de proiect, crama se va numi Domeniile Adamclisi – str. Monumentului nr 1, Adamclisi, jud. Constanţa – 44º04´45´´N 27º57´15´´E
Numele firmei: Domeniile Adamclisi SRL – Bd. Decebal, nr. 16 – Bucureşti
Branduri: Amfora, Adam (DOC Adamclisi / IG Colinele Dobrogei)
Suprafaţa de vie în exploatare: 130 ha
Sol: argilos, dezvoltat pe depozite de calcare şi loess
Altitudine medie a plataţiei: 150 metri
Orientarea rândurilor: N-S
Soiuri în plantaţie: Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon

Capacitatea cramei: Crame e proiectată la o capacitate totală de 10.000 hl.
General Manager: Pedro Lopez
Winemaker: consultant – Laurent Dubreuil
Degustări: momentan, nu – dar acestea se vor organiza atunci când se va deschide crama
Date de contact: tel – 021.322.66.48
                           www.domeniileadamclisi.com
                           info@domeniileadamclisi.com