Pistonul de aur de la Brăila, primul concurs de vinuri al anului

Peste 300 de vinuri (majoritatea din România și Republica Moldova) au fost evaluate în weekendul trecut la concursul Pistonul de aur, organizat de autorul blogului Pistoane Baricate, Iulian Grigorescu, și de Răzvan Stoenescu, de la Vin2.ro. A fost nevoie de cinci comisii de evaluare, care au muncit aproximativ 6 ore, pentru a parcurge toate probele înscrise în competiție. Vă invit să găsiți lista medaliaților pe blogurile lor (indicate mai sus) și în următoarea ediție a revistei tipărite Vinul.Ro. Aici, vreau să vă rețin atenția doar cu câteva dintre observațiile mele, în calitate de participant direct la jurizări și în calitate de observator al pieței românești de profil, în general:

  • cu toate că Brăila nu este unul dintre orașele mari consumatoare de vin bun ale României și nici un oraș-destinație turistică, eforturile lui Iulian Grigorescu nu trebuie să treacă neobservate, ba chiar dimpotrivă (iar un semn încurajator în acest sens îl reprezintă și decizia corectă, după părerea mea, a Primăriei – de a se implica în sprjinirea evenimentului, unul de natură să educe piața consumatorilor locali și să pună o cărămidă la imaginea municipiului în ochii locuitorilor și în cei ai eventualilor turiști). Participarea viceprimarului la deschiderea concursului a adus un plus evenimentului și sper să fie doar un prim pas, urmat de alții mai hotărâți! Felicitări și sponsorilor, au ales să se poziționeze în relație cu un domeniu foarte interesant, ceea ce e de natură să atragă atenția consumatorilor avizați asupra brandurilor respective!
  • lăudabil interesul în creștere al producătorilor care au înscris probe, indicat clar de creșterea numărului de înscrieri față de edițiile trecute. Totuși, vinuri roșii din recolta 2017, aflate în diverse etape tehnologice intermediare, mi se pare un nonsens: ca evaluator, ce ai putea să punctezi la așa ceva, știind foarte clar că vinul respectiv cu siguranță nu va arăta deloc la fel până când va ajunge pe piață?!? Iar ca producător eventual medaliat pentru așa ceva, cum te vei folosi de distincția primită, ce vei scrie pe sticlă? „De la un producător medaliat cu argint pentru un vin roșu neterminat, din recolta 2017???” La fel, n-am înțeles prezența unor asamblaje albe din recolte mai vechi și peste care timpul nu a trecut deloc cu blândețe – ce sens are să trimiți la concurs niște vechituri teoretic pe terminate și în declin evident organoleptic?! Doar ca să le faci de rușine, vorba bancului? Sau ca să testezi vigilența evaluatorilor? Ciudat…
  • cu toate că am întâlnit (la comisia mea), 4 vinuri care mi-au stârnit reflex de vomă din cauza unor defecte atât de evidente încât erau „de dus la școală”, ca să vadă studenții exemple concrete ale respectivelor defecte, totuși, numărul vinurilor proaste e în continuă scădere. Un semn bun.
  • aș vrea să mai notez aici organizarea foarte bună a evenimentului, interesul în creștere al fraților de peste Prut (atât ca număr de jurați cât și ca număr de probe înscrise) și locul bne ales – restaurantul Privighetoarea, din Parcul central al orașului. Dacă ar fi fost un sezon mai înverzit, probabil că mulți dintre cei veniți pentru concurs ar fi rămas încă o zi-două, pentru că ai ce vedea aici.

După sesiunea de jurizări, a avut loc la restaurantul Privighetoarea un Colocviu la Brăila (aluzie și la brandurile unuia dintre partenerii evenimentului – Casa de Vinuri Cotnari) – în care am putut discuta liber despre starea actuală a pieței de vin de la noi din țară, despre activitatea (și inactivitatea) producătorilor români, despre exemplele industriei de profil din Republica Moldova și despre alte teme de interes mai restrâns pentru publicul larg, dar importante pentru noi, cei din preajma domeniului. A fost o foarte bună ocazie să ne reconectăm unii cu alții și să schimbăm impresii din care s-ar putea naște, eventual, în viitor, idei privind alte acțiuni comune de promovare a vinului.

Încă o dată: lista medaliaților, aici!

Cum ti se pare?