Piţigaia, Super Toscan de Dealu Mare. De la Ferdi

De Fernando Mihăilescu, mai precis de vinurile lui Fernando Mihăilescu, auzisem cu ceva vreme în urmă. Să tot fie vreo trei ani. Iar cuvintele erau numai în zona laudativă. Eram deja stârnit…

Publicitate
IWCB

Pe Fernando Mihăilescu, Ferdi, cum îl alintă apropiaţii, l-am întâlnit la o degustare organizată de Cesar Filip. Doar că venise fără vinurile pe care aşteptam de vreme bună să le încerc. Ghinion şi nu prea, pentru că am avut ocazia să încep să-l cunosc pe omul Ferdi. Care are o calitate rară: zâmbeşte mult mai mult decât media admisă pe ţară. În plus, am descoperit că iubeşte vinul şi ştie să îl aprecieze la adevărata lui valoare. Ca orice degustător autorizat, presupun… Au mai trecut luni bune până când, în fine, am apucat să văd şi eu de ce era lumea atât de entuziasmată. Era prin luna octombrie a anului trecut când, la un alt eveniment organizat la Ginger, Ferdi a adus câteva vinuri. Trei, dacă mai ţin eu bine minte. Un Sauvignon blanc 2015, luat din tanc şi două roşii: Cuvee Paul 2012 şi Fetească neagră Legend 2013, abia îmbuteliată. Albul ne-a surprins prin prospeţime şi arome, iar Cuvee Paul, un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Fetească neagră, prin faptul că, deşi testat după un mare şi puternic vin al degustării, Chateau Cantenac-Brown 2010, a reuşit să stea în picioare. Nu ca structură, că e greu să te baţi cu un Margaux, dar ca exprimare aromatică. Însă marea surpriză a reprezentat-o Legend 2013, un vin cu manifestări de Ripasso della Valpolicella, dens, echilibrat, cu fruct plin şi note balsamice bine integrate. O poezie…

Publicitate
IWCB

Aşa că mi-am luat inima în dinţi şi i-am solicitat lui Ferdi o discuţie mai serioasă, dar acolo unde face el vinurile. Şi aşa am ajuns la Vâlcăneşti, o comuna de a cărei existenţă habar n-aveam. Unde am aflat o parte din povestea încântătoare a unor vinuri născute pur şi simplu dintr-o pasiune apărută brusc, fără nicio avertizare prealabilă. Pentru că, atenţie, Ferdi nu are studii de specialitate. Adică, sigur, acum se poate spune are, că a citit, s-a informat, plus că a învăţat lucrând în vie şi în cramă, dar, ca formaţie, Ferdi e navigator. Că a absolvit Institutul de Marină din Constanţa. Îi place marea, îi place apa în general, pentru că în apă stau peştii, pe care Ferdi îi prinde cu o dezinvoltură de speriat. Mai ales la muscă. Nu degeaba are o sumedenie de titluri în palmares, printre care şi cel de campion mondial la păstrăv de mare, obţinut în Norvegia. Dar se pricepe şi la alte stiluri. Dovadă stau şi cele două turnee de pescuit din kayak câştigate, chiar în noiembrie 2015, în SUA. Dacă pasiunea pentru pescuit o are din copilărie, cea pentru vin e mult mai recentă. A apărut ca un cutremur, dar unul de intensitatea celui din Chile, din 2010. Şi are o vechime de ceva mai mult de un deceniu. Se întâmpla prin Viena, când, la un Gruner Veltliner, a vrut să toarne apa minerala peste vin. Chelnerul nu a avut nimic împotrivă – deh, şcoala austriacă, doar ei au inventat spritz-ul, nu? -, dar i-a spus că, dacă ar fi spus de la început că vrea şpriţ, i-ar fi recomandat un alt Gruner, mai ieftin şi nu atât de rafinat. Intrigat, Ferdi a cerut şi cealaltă sticlă, a constatat diferenţele dintre ele şi, de atunci, caută vinuri prin toate colţurile lumii. Încercând să le descopere şi să le înţeleagă cât mai bine. După ani buni de studiu aplicat, s-a apucat să le şi facă. Şi îi iese. Din ce în ce mai bine. Se inspiră din vinurile care l-au impresionat, de la oamenii care i-au stârnit interesul. Până şi numele pe care le-a pus vinurilor sale au legătură cu oameni, vinuri şi locuri. Un vin făcut în stilul super toscanelor se cheamă Cuvee Piţigaia. Vezi Sassicaia, Ornellaia, Olmaia… Numele nu e inventat, aşa se cheamă dealul pe care îl vede în fiecare dimineaţă din locuinţa sa din Câmpina. Uneori, vinurile nu ies aşa cum şi le-a imaginat. Se mai întîmplă. Pe acelea le distilează, le lasă doi-trei ani în lemn, obţinând un brandy de o fineţe deosebită.

La ultimă vizită, am înţeles şi care este secretul zâmbetului cvasipermanent al lui Ferdi. Are o soţie deosebită, care îi înţelege, îi împărtăşeşte şi îi susţine pasiunile. Cu o singură condiţie…să nu-i bulverseze ei sesiunile de pescuit şi deplasările enoturistice.

Crama Ferdi

Dealul Pitigaia

Crama Ferdi – comuna Vâlcăneşti, sat Vâlcăneşti
Fernando Mihăilescu – particular
Branduri: Ferdi
Suprafaţa de vie în exploatare: 1,5 ha, în vârful dealului de la Tohani. Mai cumpără struguri atent selecţionaţi.
Expoziţie: sudică si sud-estică
Tăiere: Guyot simplu
Soiuri în plantaţie: Sauvignon blanc, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot.
Capacitate cramă: procesare: 7000 kg struguri; stocare: 150 hl
Winemaker: Fernando Mihăilescu
Proprietar: Fernando Mihăilescu
Degustări pentru grupuri: Nu
Cazare: Nu
Contact: tel: 0744.304.188, e-mail: fernando@teron.ro