Portretele vinului: Marco Feltrin promite noutati la Petro Vaselo

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Marco 1Marco Feltrin e un nume care nu spune foarte multe iubitorilor de vin din Romania. Totusi, foarte multi dintre noi am baut vinuri asupra carora Marco si-a pus amprenta. Pentru ca, poate surprinzator pentru multi, el face de cativa ani vin in Romania. Vin bun, apreciat de cei care l-au incercat, apreciat si de jurati in multe concursuri internationale. La numai 25 de ani, Marco a devenit enolog la Petro Vaselo, acolo unde a adus, pe langa o experienta de nebanuit pentru un tanar de varsta lui, entuziasmul omului indragostit realmente de ceea ce face. Pasionat, surprins placut de potentialul viticol al Banatului, indragit de echipa de la Petro Vaselo, Marco poate deveni, in scurt timp, un pariu castigator al vinului romanesc.

In numele bunicului

Nascut pe 4 ianuarie 1988, in Vittorio Veneto, o mica localitate din Provincia Treviso, Marco a avut nevoie de cativa ani pentru a descoperi vinul. Parintii sai nu aveau nicio legatura cu domeniul, dar norocul lui Marco a fost bunicul sau, Massimiliano, mare pasionat de viticultura. Si, evident, de vin. In primii ani de viata Marco nu a stiut de aceasta pasiune a bunicului, insa, de la sase ani, a inceput sa intre in vie. Chiar si atunci, tot ce stia despre vie era ca produce struguri. Despre vin, nimic. A fost nevoie de un eveniment neprevazut pentru ca Marco sa descopere vinul. La noua IMG-20131118-01084ani, a gasit, undeva intr-o sura, recipientele din plastic in care bunicul lasase strugurii la fermentat. Curios ca orice copil, dar si interesat sa afle ce ascunde bunicul de el, Marco a ridicat un capac si a inceput sa inspire. A facut-o o data, de doua ori, iar a treia oara a constatat reale modificari ale gravitatiei. Pe ascuns, a inceput sa amplifice senzatiile, cu mici degustari. Pana cand a fost surprins de bunic. Cum s-a incheiat povestea, nu stim, Marco refuza sa povesteasca, insa data fiind legatura puternica dintre cei doi, nu credem ca a fost vorba de vreo pedeapsa prea aspra. Mai ales ca, la trei ani dupa disparitia bunicului, Marco decidea sa se inscrie la Institutul Enologic Cerletti, din Conegliano, cel mai vechi institut de profil din Europa. Avea, pe atunci, 14 ani.

Globe-trotter la 20 de ani

Liceul l-a apropiat si mai mult de vin. Atat de mult, incat la 17 ani realiza primul sau vin, o editie limitata de 500 de sticle, realizata din soiul specific zonei, Glera (mai cunoscut deja sub numele de Prosecco), struguri pe care ii recoltase din plantatia pe care i-a lasat-o bunicul sau, Massimiliano. Perfectionist inca din vremea aceea, Marco nu a avut parte de adevarata incantare decat dupa ce, impresionat de vinul pustiului, proprietarul unui restaurant din zona i-a comandat 15 sticle. Anul urmator intra la Facultatea de Viticultura si Enologie din Udine si, totodata, intr-un vartej ametitor de experiente. Practica in Italia, apoi in Franta si apoi un prim angajament, ca vinificator, in California. De ce taman in California? Simplu, pentru ca, in afara de Glera, unul dintre soiurile favorite ale lui Marco este Primitivo, atat de raspandit in California sub numele de Zinfandel. Experienta californiana i-a deschis o noua perspectiva, asa ca, in 2011, cand a ajuns in Romania, Marco stia ca se poate face vin bun si in alte tari decat Italia sau Franta.

Indragostit de Romania

IMG-20131118-01070Pentru Marco Feltrin, Petro Vaselo a insemnat dragoste la prima vedere. Desi inainte de sosire credea ca Romania va fi doar o etapa scurta in cariera lui, a empatizat instantaneu cu echipa, cu proiectul Petro Vaselo, cu potentialul vitivinicol al locului. Iar faptul ca proiectul cuprindea si realizarea de spumante, marea lui dragoste, l-a determinat sa isi schimbe rapid optiunile. Si, chiar daca dupa prima campanie a revenit in Italia, a facut-o doar ca sa termine, cu nota maxima, facultatea. Iar primii pe care i-a anuntat de performanta nu au fost parintii, care il asteptau pe treptele facultatii, ci noii sai colegi din Banat, pe care i-a sunat cum a iesit din amfiteatru. In 2012 a revenit la Petro Vaselo, iar din primavara lui 2013 a devenit enologul cramei, inlocuindu-l pe prietenul sau Emanuele Reolon, nevoit, din cauza unor probleme personale, sa revina in Italia. Numirea sa a dat, deja, primele rezultate, astfel ca, in curand, iubitorii vinurilor spumante vor avea ocazia sa incerce doua noi produse din gama Bendis. Doua spumante albe, unul realizat din Chardonnay, numit Bendis Zenith, si altul din Pinot Noir, botezat Bendis Nadir. Dar noutatile nu se opresc aici. Uimit de potentialul soiului Feteasca Neagra, Marco vrea sa descopere rapid si alte soiuri romanesti. Crede cu tarie ca vinul romanesc are multe de oferit si ca, in scurt timp, va obtine notorietatea pe care o merita. Desi italian pana in maduva oaselor, nu crede ca stilul de vinificare poate pune o amprenta insulara pe vinurile pe care le creeaza in Banat. „Vinurile Petro Vaselo au fost si vor fi vinuri romanesti, pentru ca, indiferent de modul in care sunt vinificate, sunt o expresie a terroir-ului romanesc”, afirma cu tarie Marco Feltrin.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...