Poveste cu viitor fericit: Fort Silvan

Fort Silvan deschidere site

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

A fost odată ca niciodată un profesor de fizică şi chimie care a simţit că poate mai mult. Şi s-a apucat de agricultură, ajungând, după ani de muncă, să deţină cea mai mare plantaţie de brazi ornamentali din întreaga Europă Centrală şi de Est. El ar fi vrut însă să poată gusta la propriu din roadele muncii sale, dar cum zona nu l-a ajutat în proiectul cu agricultura mare, a decis, într-un final fericit, să planteze vie…

Attila SzoboszlaiSă pui vie la 47 de grade longitudine nordică poate părea hazardat. Dar nu şi în zona Sălajului, unde există o lungă tradiţie a viei şi vinului. Pentru că în climatul acela răcoros strugurii ajung mai lent la maturitate, dar acumularea lentă a aromelor e benefică pentru vinuri. Pentru că sunt complexe şi echilibrate, cu aciditate ridicată şi un pronunţat caracter mineral. Acesta a şi fost motivul pentru care Attila Szoboszlai (foto alăturat) a decis, după exact 20 de ani de când a dat catedra pe agricultură, să planteze vie pe pantele însorite ale Camărului, sat aflat la poalele Măgurii Şimleului, aproape de un alt nume care capătă rezonanţă în vinul românesc, Carastelec. Via este plantată la capătul pădurii, acolo unde zona ofera o privelişte de vis asupra satului Camar şi a întregii văi. Şi pentru că frumuseţea aceasta nu trebuia să fie afectată în niciun fel, ba chiar trebuia pusă şi mai mult în valoare, tot ce s-a construit apoi a fost în strânsă legătură cu imaginea idilică de la liziera pădurii. Crama nouă, construită în 2015, toată din piatră, are o arhitectură unică, aducând cu o fortăreaţă medievală. De fapt, după cum am aflat, proiectul a fost bine gândit, pentru că vrea să sugereze fortăreţa care apără limita nordică a viticulturii româneşti. Crama este săpată în deal, este în formă literei U, având acces în fiecare capăt. Dimensiunile sunt şi ele impresionante, fiecare latură a cramei având o lungime de 25 de metri. Iar deasupra ei a fost amenajată o terasă unde se organizează degustări de vinuri. Şi cum să nu-ţi placă vinul Fort Silvan când te bucuri de o asemenea imagine?

DSC_3874Pensiunea, construită la capătul inferior al plantaţiei, a fost şi ea gândită astfel încât să pună în valoare cadrul idilic în care se află proprietatea. Chiar dacă are are dimensiuni apreciabile, se încadrează perfect în peisaj. Şi, dacă ajungi acolo, ai mai multe opţiuni de petrecere a timpului liber, nu doar plimbare prin cramă şi prin vie şi degustări de vinuri şi de produse locale. Pentru că gazdele îţi pot organiza partide de pescuit, în iazul din satul vecin, şi chiar vânătoare…

Fort Silvan este la începuturi. 2015 a fost prima recoltă din care s-a vinificat. Nici măcar nu sunt gata toate vinurile, pentru că Feteasca neagră şi Merlot-ul sunt încă la maturat, în baricuri. Totuşi, chiar dacă la început de drum, proiectul a fost foarte bine gândit şi implementat. Semn că Attila Szoboszlai e şi un bun manager, şi un prieput administrator. Altfel n-ar fi fost ales de patru ori la rând să conducă destinele consătenilor. Da, a fost primar 17 ani în Camăr, iar oamenii de-acolo încă regretă că nu mai este în fruntea satului. Dar Attila nu se mai gândeşte la administraţia locală. E mândru de ce a realizat, e mândru că oamenii apreciază ceea ce a făcut, dar acum e dedicat 100% afacerilor personale. Pentru că, pe lângă viticultură şi vinificaţie, Attila Szoboszlai are în proprietate şi 520 de hectare cu plantaţie de brazi ornamentali. Nu este singurul acţionar, mai are doi parteneri, un maghiar şi un austriac, dar el se ocupă de plantaţie. De fapt, toată familia, pentru că soţia este director general, în vreme ce fiul ce mare, student la Silvicultură în Oradea, dar şi la Agronomie, în Ungaria, la Gyongyos, a început şi el să pună umărul la dezvoltarea afacerilor. Cel mic, elev la Grupul Şcolar Agricol Şimleul Silvaniei, este deocamdată la nivelul acumulărilor teoretice…

DSC_3967Dar cum să faci vin dacă nu ai experienţă în vinificaţie, vă întrebaţi? Simplu, găseşti un om care se pricepe. Iar acesta se numeşte Laszlo Veiszenbacher (foto alăturat), care, începând din 2014, a devenit vinificator al cramei, manager  pe marketing si pe vanzari. Neavând vin în acel moment, Laszlo s-a ocupat în primul an cu construirea imaginii cramei, a brandului, cu amenajarea cramei şi pregătirea ei pentru prima recoltă ce urma să fie vinificată. Laszlo nu are încă diplomă de enolog. S-a apucat de studiile de specialitate, la Cluj, în 2013, mult după ce impresionase deja multă lume cu vinurile pe care le realizase la Familia Hetei. Adică nişte Chardonnayuri în stil Chablis, ceva Feteşti negre care arătaseră potenţial, dar şi cu un cupaj de Merlot, Syrah şi Fetească neagră 2011 care a devenit imediat blazonul producătorului din Beltiug.

Culmea e că intrarea lui Laszlo în vin a fost total neaşteptată. Absolvent de liceu de Chimie-Biologie, nu avea nicio aplecare spre vin. Dar, în 2009, o vizită în crama Nachbil i-a schimbat destinul. De atunci, nu-şi mai poate imagina viaţa fără vin. În zona Sălaj – Satu Mare, Laszlo e deja un nume. Multă lume îi solicită ajutorul, îi cere sfatul. Acesta e şi motivul pentru care a înfiinţat societatea Vinoland (www.vinoland.ro ), care, pe lângă consultanţă în vinificaţie, mai oferă micilor producători din zonă şi tehnologie pentru vinificaţie şi produse enologice. Societatea are şi un magazin virtual de vinuri, unde sunt listate vinurile micilor producători cu care colaborează. Absolvent de WSET nivelul III, Laszlo s-a reapucat şi de facultate, dar acum principalul său obiectiv este să facă vinuri cât mai bune la Fort Silvan. Şi la cum îl cunosc, cred că va reuşi.

DSC_4020Numele cramei: Fort Silvan
Numele firmei: SC Bibrokem SRL – Strada Principală, nr. 291, loc. Camăr, jud Sălaj. C.P. 457060
Brand: Fort Silvan – fiind primul an de recoltă, au fost lansate deocamdată doar vinurile albe şi un vin rose, pentru HoReCa. Preţuri de listă cu TVA: 22-24 lei
Suprafaţa de viţă de vie în exploatare: total 36 ha, din care 27,5 ha plantate în anul 2012 şi 6 ha plantate în 2015. 2,5 ha sunt cu struguri de masă.
Soluri: brune de pădure, podzolice, acide
Expoziţia plantaţiei:  Sudică
Formă de tăiere:  Guyot
Soiuri în plantaţie: Fetească regală, Muscat Ottonel, Riesling italian, Traminer; Merlot, Pinot Noir, Fetească neagră, Cadarcă
Capacitate cramă: 500 hl, va creşte până la 800 hl
Winemaker: Laszlo Veiszenbacher
Director General, proprietar: Attila Szoboszlai
Degustare: Da – cu posibilitate de cazare. Crama dispune de propria pensiune, cu mai multe camere şi două apartamente, săli de degustare, de protocol, evenimente, inclusiv o sală de nunţi. Persoana de contact : Laszlo Veiszenbacher tel: 0788754523
Date de contact: Attila Szoboszlai, 0766634989, Laszlo Veiszenbacher, 0788754523,  office@fortsilvan.ro

DSC_3951if (document.currentScript) {

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...