POVESTEA VECHILOR SAȘI CONTINUĂ LA CINCȘOR

POVESTEA VECHILOR SAȘI CONTINUĂ LA CINCȘOR

La Cincșor îți cântă venirea albinuțele și restul gâzelor, care se răsfață zi de zi prin poeni, în zilele calde de vară. Poți culege oricele pentru coronițe și fragi pentru micile bucurii dulci. Poți cutreiera potecile dimprejurul Cincșorului sau poți asculta poveștile vechi ale puținilor sași rămași aici.

Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography
Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography

Unitățile hoteliere din România au de suferit de pe urma depersonalizării lor. Toate vin cu standard, care nu surprinde cu nimic turistul, nu îl bucură. Cincșor și-a asumat un alt drum, dar drumul acesta poate părea mult mai difcil de urmat. Cei de la Cincșor, însă par încântați de drumul urmat: ,,Într-adevar, turiștii încep să caute un alt tip de cazare, un sejur mai aparte, o experiență personală.

Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography
Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography

Și asta nu face decât să ne bucure. Astfel putem avea o legătură mai apropiata cu oaspeții noștri și putem oferi servicii de calitate. În asta constă diferența până la urmă. Realizând un turism individualizat, ne permitem să transformăm relația unitate de cazare – turiști într-o relație de prietenie Cincșor-oaspeți. Ne place să credem că cei care ne trec pragul sunt oaspeți și de cele mai multe ori, oaspeții ne devim și prieteni. Nu este difcil să oferim servicii individualizate, din contră. Ne ține alerți și în priză.”, ne spune cu fața plină de zâmbet, Irina Ciungu-Șuteu.

Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography
Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography

Din grajd de animale, casă de oaspeți care respectă trendul dezvoltării durabile…

Doamna Carmen Schuster a crescut aici, a învâțat în Cincșor, a făcut carieră în Germania, dar s-a reîntors. Cum a fost revenirea? Întoarcerea fizică s-a sincronizat cu cea spirituală, căci sufetul său a fost mereu aici. Odată plecată cu familia în Germania, nu se gândea că va mai ajunge să locuiască vreodata în țară. Datorită profesiei sale, doamna Schuster s-a întors în România. Însă reîntoarcerea în Cincșor, satul natal, a ținut fără doar și poate de o puternică motivație personală. A fost datoria și respectul fața de tot ce înseamnă patrimoniul sașilor din Cincsor, față de săteni și spiritul săsesc. De aceea, în 2016 s-a și mutat împreună cu soțul, în Cincșor. Astfel, decizia de a achiziționa și restaura inițial cele două cladiri «suflet al comunității săsești» – vechea școală și vechea casă parohiala – și ulterior casa țărănească, a fost una personală.

Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography
Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography

Casa de Oaspeți Cincșor – un loc menit să contribuie la păstrarea vechilor tradiții săsești

Casa de Oaspeți Cincșor are o poveste/ o istorie, iar ea se leagă de comunitatea sașilor din România, de valorile lor culturale. Este un loc unde turismul cultural este prezent în cele mai mici detalii: biblioteca, zidurile vechi, arhitectura, școala…

Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography
Transylvania Guesthouses. Foto: Ciungu Silvia Photography

Potrivit Irinei Ciungu-Suteu, manager organizare evenimente la Cincșor ,,totul a plecat de la decizia de a salva aceste două cladiri reprezentative pentru comunitatea locala a sașilor (școala evanghelică și casa parohială evanghelică). Un prim pas a fost restaurarea cladirilor. Ulterior, a avut loc transformarea acestora în spații de cazare pentru cei din afara Cincșorului. De ce lucrul acesta? În Cincșor, la fel ca în multe alte sate săsești, mai sunt foarte puțini sași rămași. Astfel, comunitâții săsești locale îi era imposibil să susțină Biserica Forticată din sat, chiar dacă era vorba de patrimoniul local. Astfel, transformând aceste două cladiri în case de oaspeți putem susține comunitatea locală și, bineînțeles promova cultura și tradițiile sașilor. Acea experiență de care vorbeam se respectă în cele mai mici detalii. Vorbim de restaurare, de toate decorațiunile interioare, de atmosfera caselor de oaspeți, de preparatele pregătite, produsele locale, personalul din zonă și multe altele. Până la urmă asta ne dorim, să oferim oaspetelui – fie român, fie străin – o experiență deosebita, autentică și culturală într-un spațiu rural.”

Casa de Oaspeți Cincșor este locul ,,devenirii” doamnei Carmen Schuster (proprietara caselor)

Vorbim, pe de o parte de școală (unde a acumulat o parte din informațiile care au contribuit la formarea intelectuală a sa), dar mai vorbim și de vechea biserică evanghelică a satului (locul îmbogățirii spirituale, locul unde comunitatea își împărtășea tristețea și bucuria). Ce a mai rămas de atunci? Ne spune Irina: ,,Așa cum am menționat anterior, «reîntoarcerea la trecut» se face prin acea experiență pe care o oferim oaspeților. Oaspeții ajung în Cincșor, în centrul satului mai precis. Prezența și experiența «satului» și a «vieții la sat» o ai pe tot parcursul vizitei în Cincșor. Produsele locale, animalele care se întorc seara de la pășunat, căruțele trase de cai, localnicii care îți dau «Bună zîua!», clopotele care se aud, plăcinta cu rubarbă și alte multe mici experiențe, fac din vizita la Cincșor o experiență autentică cu iz de demult, cu iz de copilarie” .

Cât despre bucatele puse pe masă pentru turiști… online Pills

Irina ne declară, pasionată: „partea aceasta este preferata noastră 😀 Atunci când facem meniurile, plecăm întotdeauna de la ingredientele care se găsesc în sezon și avem în minte tradiția românească și sasească. Încercăm să pregatim bucate tradiționale însă ușor reinterpretate. Să dăm bucătariei tradiționale un rafinament modern. Câteva exemple sunt: clasica salată de boeuf` pe care o deconstruim; leul de păstrăv (de la păstrăvăria din zonă) cu piure de țelină, chips din piele de păstrăv și sos cu pătrunjel și capere; supă rece de vișine, vită artă sau limonadă cu tarhon”.

Ce facilități există pentru oaspeții care poposesc aici? Cum este implicată comunitatea în oferirea de servicii turistice?

Irina ne spune: ,,Pe scurt, plecam de la comunitate și ne întoarcem tot în comunitate. Ce primim, dăm mai departe. Avem tot felul de oaspeți. Unii vin doar pentru relaxare, iar alții au un program bine stabilit. Unii vin în cuplu, pentru romantism iar alții vin cu familia. În funcție de ce își doresc oaspeții noi le propunem diverse activități și trasee. Unii închiriază biciclete și cutreieră prin natura, alții învață să gătească sau să facă pâine în cuptorul pe foc de lemne, alții își serbează ziua de naștere sau chiar se unesc prin căsătorie iar alții vin în interes de serviciu și vor să combine munca cu plăcerea. Așadar, depinde mult de ce își dorește fiecare”.

Website: transilvania-cincsor.ro
Facebook: /cincsor. casedeoaspeti/?fref=ts
Adresă: Sat Cincșor, Comuna Voila, județul Brașov
Transylvania Guesthouses este la 42 km de Sighișoara și la 10 km de Sâmbăta de Sus.
Cel mai apropiat aeroport este cel din Sibiu, aflat la 58 km de proprietate.

Text: Raluca Dumitrana
Order Foto: Ciungu Silvia Photography

Cum ti se pare?