Povesti si distilate frumoase de la A.de Fussigny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Invitatia unui reprezentant din Cognac in Romania, mai ales cand ambasadorul casei respective anunta ca se vor degusta si cateva dintre produsele din portofoliu, nu se refuza. Asa se face ca pe 11 februarie am ajuns la Restaurant Ginger pentru a-l cunoaste pe Charles Mazeau, directorul comercial al Casei de cognac A.de Fussigny. A meritat. Tanar, jovial, cu un bagaj de cunostinte despre propriul produs – dar si despre altele – mai mult decat solid, Charles Mazeau a reusit sa devina rapid cel putin la fel de apreciat pe cat au fost cele trei sortimente ale casei A. De Fussigny pe care le-a prezentat.

Charles ne-a dezvaluit ca A.de Fussigny nu are in proprietate vie, ci cumpara vin de cea mai buna calitate de la producatorii din zona Cognac. Cele mai multe, din Grande Champagne si Petite Champagne, dar mai achizitioneaza si vinuri din Borderies si Fins Bois, insa distilatele obtinute din acestea nu intra decat in componenta celui mai tanar produs, Selection, echivalentul unui VS. In rest, toate celelalte cognacuri ale gamei Creation (ca doar aceasta a fost prezentata) sunt catalogate AOC Fine Champagne, adica sunt realizate din distilate care poarta garantia Grande si Petite Champagne. Tot de la Charles am aflat ca distileria casei, infiintata in 1840 si pozitionata chiar pe malul raului Charente, este singura care mai functioneaza in centrul istoric al orasului Cognac. Cat priveste punctele forte ale casei, Charles Mazeau ne-a destainuit ca A. De Fussigny a fost unul dintre primii producatori din Cognac care au introdus conceptul Luxury, insistand pe ideea ca toate produsele lor trebuie sa reprezinte o imbinare intre traditie si modern.

Cum spuneam mai sus, am degustat trei dintre produsele gamei Creation, Selection, Superieur Fine Champagne si XO Fine Champagne. Primul, Selection, echivalentul unui VS (cea mai tanara eau de vie din asamblaj are minim doi ani vechime) este extrem de prietenos, dominat de note florale, peste care se aseaza fin tonuri de fructe proaspete, vanilie, miere si piper alb. Un cognac de primavara, cu o exprimare fina, feminina, pe care producatorul il recomanda a fi servit fie simplu, fie cu gheata sau in cocktailuri. Al doilea, Superieur Fine Champagne (un VSOP), mai evoluat si un pic mai agresiv, este deja in alta clasa. Florile lasa loc fructelor, unele confiate, mierea e deja caramelizata, la fel si coaja de portocala, iar notele de ciocolata sunt mai evidente. Finalul, extrem de condimentat, lasa o nota usor dulceaga, care, insa, s-ar asocia perfect cu un cigar usor, de exemplu un Toscanello. Ultimul, cu care ma mai intalnisem anul acesta, a fost XO Fine Champagne. Cel mai echilibrat, cel mai fin, cel mai complex. Cu o structura ferma, cu o nota evident minerala si o atingere de iod, cognacul degaja o bogatie de parfumuri, pe langa ciocolata, fructe (preponderent citrice) confiate, alune si castane prajite aparand condimente fine si tabac.

Cum ti se pare?