Predictiile si publicitatea lui Robert Parker pentru anul vinului 2014

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

parker

De ceva vreme, criticul de vin Robert Parker isi antreneaza talentul de prezicator si incepe fiecare an cu o serie de profetii. 2014 nu face exceptie, asa ca orice doritor poate gasi predictiile americanului pe contul sau de Twitter. A facut-o si vitispehre.com, care ne-a informat ca, in opinia criticului, anul in care tocmai am intrat va marca o reticenta in crestere a consumatorului fata de vinurile foarte scumpe provenite din recolte mediocre, asa cum au fost cele europene ale anilor 2011, 2012 si 2013. De aceasta mediocritate, sustine Parker, vor profita vinurile Californiei, care a avut in 2012 si 2013 productii exceptionale, atat calitativ cat si cantitativ. O alta crestere o va inregistra Argentina, in special cu soiurile care i-au adus faima, Malbec si Torrontes. Cu toate acestea, Robert Parker crede ca, in segmentul vinurilor de calitate cu preturi de pana la 20 $, tot Spania, Franta si sudul Italiei vor face legea. In materie de spumante, 2014 nu va fi un an foarte favorabil pentru Champagne, care va pierde teren, atat finanicar, cat si ca notorietate, in fata ofensivei demarate de Prosecco si de Cava.

Criticul american considera ca noul an va aduce un plus de cunoastere a vinului in randul consumatorilor, avertizand ca producatorii care vor insista sa-si prezinte vinurile ca fiind naturale sau autentice vor risca sa fie considerati trisori, pentru ca lumea a aflat deja ca vinurile serioase (sau marea lor majoritate) nu contin aditivi. Cu toate acestea, Parker crede ca, desi cazul Kurniawan este in plina desfasurare, fraudele cu vinurile de top nu vor inceta, pentru ca multe dintre casele de licitatie vor contina sa inchida ochii. De asemenea, Parker prevede o crestere a fenomenului „droit de bouchon” in restaurante (posibilitate clientului de a consuma vinul adus de el contra unei taxe), ceea ce, in opinia criticului, va reprezenta o continuare a procesului de popularizare a vinului.

Evident, in cele 15 predictii predomina cele referitoare la vinul din Statele Unite si la consumul acestuia. Criticul crede ca 2014 va fi anul in care guvernul american va impune producatorilor si importatorilor sa precizeze pe etichetele vinurilor caloriile si ingredientele, ca, in SUA, va creste numarul bucatariilor mobile, cu precadere ale celor care ofera preparate fusion si ca iubitorii de Pinot noir vor fi fascinati de recolta 2012 a statului Oregon si de cele din 2012 si 2013 ale Californiei. Si, daca tot a intrat in zona publicitatii mascate, Parker n-a ratat ocazia sa mai promoveze o data sistemul de pastrare a vinului Coravin, pe care il tot lauda de la aparitie. Evident, nu gratis…

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...