Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2013: „Vinul romanesc are potential prin faptul ca este diferit“

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Cea de-a cincea editie a concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro, prin medaliile oferite si rezultatele inregistrate, ofera destule indicii edificatoare legate de nivelul calitativ al ofertei de vinuri din Romania. Nu puteam trece peste aceasta editie a concursului fara sa primim si feedbackul participantilor. Asa ca le-am solicitat degustatorilor invitati sa isi spuna parerea despre vinul romanesc, despre nivelul de calitate al acestuia, despre avantajele si dezavantajele producatorilor romani. (Valentin Ceafalau)

Pierre Thomas (Elvetia): „Vinul romanesc trebuie sa se adapteze la conditiile actuale“

pierre thomasCalitatea vinurilor romanesti degustate pare una corecta, insa pe o scara valorica destul de mare. Unele vinuri, mai ales dintre cele albe, s-au prezentat cu defecte care nu mai au nicio legatura cu vinificatia moderna. Calitatea vinurilor decurge din calitatea mai multor factori din procesul de productie, de la planta pana la imbuteliere. Fara a cunoaste parametrii randamentelor la hectar, detalii despre productie sau nivelul de utilare, este destul de greu sa dai anumite sfaturi producatorilor romani. Iar in competitii, vinurile se judeca numai prin prisma a ceea ce ai in pahare si prin cea a pretului. Stilul de vinificatie este mult influentat de piata si de tipurile de gust. Iar piata romaneasca ramane deocamdata foarte inchisa la influentele din exterior. Confruntarea directa cu vinuri importante ale lumii va influenta fara indoiala stilul de vinificare si pretul vinurilor romanesti. Vinul romanesc are o traditie europeana, dar trebuie sa se adapteze la conditiile actuale impuse de liberalizarea si globalizarea pietelor. Viitorul va depinde foarte mult de capacitatea financiara a producatorilor de a se adapta la aceste conditii. Pentru a se diferentia de alte tari, Romania trebuie sa isi foloseasca toate fortele pentru a studia profilurile soiurilor locale. Rezultatele obtinute de Grasa de Cotnari si Feteasca Neagra in acest concurs sunt incurajatoare. Este necesar ca aceste soiuri sa devina cunoscute, pentru ca reprezinta un avantaj incontestabil pe piata internationala si pot scoate Romania din anonimat.

Ryan Opaz (Statele Unite): „Consumatorii trebuie sa fie mult mai exigenti“

ryan opazImpresiile lasate de vinurile degustate sunt destul de amestecate. A fost destul de greu sa gasesc vinuri care sa imi placa. Insa atunci cand le-am intalnit am ramas impresionat. Cred ca potentialul vinului romanesc este unul uimitor, daca i se va acorda timp si energie. Consumatorii trebuie sa fie mult mai exigenti pentru a influenta calitatea vinului romanesc. Producatorii romani trebuie sa se concentreze pe soiurile autohtone. Sunt minunate, dar este nevoie de timp si de nenumarate experimente! De asemenea, trebuie sa iasa din propria cutie si sa exploreze lumea vinului. Exista foarte multe vinuri care au avut de suferit din cauza greutatii istoriei. Producatorii lor nu au privit niciodata catre ce puteau sa fie, ci intotdeauna catre ceea ce „au fost”. Atunci cand iti urmaresti trecutul, esti incapabil sa faci pasi in viitor. Un exemplu este frica de dulce. Zaharul echilibreaza vinul. Stiu de reticenta consumatorilor romani in ceea ce priveste de zaharul din vinuri, care acoperea defectele, insa trebuie tinut cont de faptul ca zaharul este doar un element al „trinitatii vinului”: Aciditate, Zahar, Fruct. Foarte multe dintre vinurile degustate ar fi avut o alta fata daca ar fi beneficiat de un pic de zahar (2-3 grame), iar multe dintre vinurile demidulci nu sunt luate in serios. Zaharul este bun! Vinul romanesc are potential prin faptul ca este diferit. Are o poveste unica, si inca una in curs de a fi scrisa. Avantajul producatorilor este ca se pot prezenta lumii vinului intr-o maniera semnificativa. Aveti sansa de a scrie poveste soiurilor autohtone, a terroir-ului, a gastronomiei prin prisma vinurilor voastre. Imi doresc sa pot afla mai multe. Ajutati-ma! Soiurile locale sunt cheia catre viitor.

Michel Blanc (Franta): „Soiurile autohtone reprezinta un avantaj major“

michel blancCalitatea vinurilor degustate a fost una satisfacatoare, chiar peste, in unele cazuri peste. Imbunatatirea calitatii tine foarte mult de maturitate in procesul de productie. De asemenea, cresterea calitatii merge mana-n mana cu educatia consumatorilor. Daca gusturile lor vor evolua peste nivelul impus de vinurile facute de ei in casa, si piata se va adapta la nivelul impus de cerere. Simt ca este un sector destul de dinamic, in plin proces de reconstructie. Trebuie gasit un echilibru intre marca si indicatie geografica. La prima vedere, pare ca prima notiune are prioritate. Este foarte important ca, intr-un context international dificil, produsul vin sa fie ancorat intr-o logica de dezvoltare teritoriala. Acest lucru poate avea efecte benefice in promovarea unei imagini de ansamblu a vinului romanesc, nu doar a brandurilor specifice. O strategie pe termen scurt poate fi promovarea unor vinuri din soiuri internationale produse aici. Pare logica si se poate obtine rapid vizibilitate si o recuperare a investitiilor. Insa pe termen mediu si lung, aceasta strategie nu poate da roade pentru ca te raportezi la referintele existente pe piata. Din pacate, pare ca multi producatori romani mizeaza pe segmentul entry-level si pe politicile de pret. Ceea ce este o capcana! Sunt convins ca soiurile autohtone reprezinta un avantaj major pentru vinul romanesc.

Rares Marinescu, managing partner Wine Syndicate: „Am fost surprins placut de calitatea unei mari parti a vinurilor jurizate“

rares marinescuParticiparea activa, ca membru al juriului la concursul Premiile de Excelenta Vinul.Ro, a fost o experienta buna pentru mine, deoarece m-a ajutat sa ma calibrez dupa specialisti din afara tarii, dar si in functie de alti specialisti romani. In mod sigur, daca voi consilia in viitor un producator, vom face mai multe vinuri pentru medalie de aur (fostul meu client, Domeniile Dealu Mare a luat un aur si doua medalii de argint). Am fost surprins placut de calitatea unei mari parti a vinurilor jurizate, iar la capitolul surprize vreau sa mentionez Cotnariul, in categoria rezultate peste asteptarile personale. La capitolul dezamagiri, nu vreau sa mentionez pe nimeni, pentru ca „despre vin nu trebuie sa vorbesti niciodata cu rautate“, ca sa il citez pe regretatul profesor Viorel Stoian.

Catalin Mahu, proprietar al lantului de restaurante La Mama si Cafepedia: „Vinurile romanesti sunt de la an la an din ce in ce mai bune“

catalin mahuDe mic am crescut cu informatia ca Romania este un mare producator de vin. Chiar daca lucrurile nu stau exact asa, vinurile romanesti sunt de la an la an din ce in ce mai bune. Concursul Premiile de Excelenta Vinul.ro mi-a dat ocazia sa cunosc, din pozitia de jurat, alaturi de profesioni sti din domeniu, degustandu-le in orb, foarte multe dintre acestea. Albe, roze sau rosii, usor, usor, podgoriile romanesti releva vinuri de calitate, facute dupa metode moderne, vinuri care sa-mi confirme ca Romania poate deveni un important producator de vin.

Razvan Stoenescu, blogger de vin: „Sa fii arbitru intr-un concurs de vinuri e treaba serioasa“

razvan stoenescuLumea vinului fara bloggeri ar fi mult mai plictisitoare. Asa ca la Premiile de Excelenta ale Vinul.ro din 12-15 noiembrie, comisiile de jurizare au fost napadite de personaje care-si dau cu parerea pe net despre vinuri. Nu ar fi prima oara, eu avand ocazia sa particip si in primavara la un concurs similar, dar de data asta organizatorii au fost cu mult mai generosi cu invitatiile. Sa fii arbitru intr-un concurs de vinuri cu participare internationala e treaba serioasa, pentru ca gluma si bascalia postarilor se transforma brusc in punctualitate, atentie, rigoare si mult mai multa obiectivitate. Iar asta e de bine!

 

Razvan Avram, proprietarul magazinului de vinuri Good Point: „Juriul a reprezentat vocea consumatorilor avizati“

razvan avramA fost prima mea prezenta in juriul unui concurs de vin. Am acceptat invitatia cu scepticism, dar, dupa patru zile de jurizare, am ajuns la concluzia ca ar fi fost mare pacat daca as fi refuzat. Am participat in calitate de proprietar de magazin specializat, si nu de blogger de vin. Mi-a placut faptul ca juriul a reprezentat mai degraba vocea consumatorilor avizati decat pe cea a specialistilor. (…) Am avut ocazia sa gust cateva vinuri romanesti de retail pe care, in mod normal, nu ma s fi incumetat sa le incerc. Probabil ca nici de-acum incolo n-o voi face. Producatorii care n-au avut mostre in concurs, n-au castigat premii. Asta nu inseamna ca nu le-ar fi meritat. S-a adeverit ceea ce banuiam de mult: chiar daca organizatorii si juratii unui concurs de vin sunt de buna credinta, mecanismul dupa care fiecare degustator acorda note ramane unul eminamente subiectiv. La fel si rezultatele.

George Mitea, blogger de vin: „Au fost si unele surprize placute, mai ales prin prisma raportului pret-calitate“

george miteaFiind participant direct pentru prima oara la un astfel de concurs, trebuie sa marturisesc ca jurizarea in sine nu mi-a ridicat probleme practice, fiind destul de aproape de media comisiei, ci unele de… fenomenologia perceptiei, pe care le voi explora pe blog cu proxima ocazie. Stiu ca suna pretios, dar chiar asa a fost. Bunaoara, felul ciudat in care sase oameni cu fundal de viata si experienta diferite pot aprecia aproape identic acelasi vin, sau antinomic – felul in care vinul poate fi receptat diferit la momente diferite in timp, si nu doar de un om, ci de un intreg grup! Despre nivelul vinurilor aflate in competitie as zice ca mai degraba am fost dezamagit. In special de cele din sectiunea de retail, unde calitatea modesta si pastrarea necorespunzatoare (pentru unele vinuri dealtfel onorabile) au creionat un profil nu foarte flatant pentru piata romaneasca. Marturisesc ca nu am punctat niciun vin cu 90 de puncte sau peste, si nici vreo nota medie din partea intregii comisii din care am facut parte nu a depasit acest prag, dupa stiinta mea. Totusi, au fost si unele surprize placute, mai ales prin prisma raportului pret-calitate, surprize care pot fi identificate cu usurinta printre vinurile medaliate, si care pot fi de folos unui cumparator chibzuit. Din alt punct de vedere, poate cel mai important pentru mine, evenimentul a fost un prilej de relationare si schimb de idei cu organizatorii si ceilalti membri ai juriului, toti – fara exceptie – oameni pentru care vinul inseamna foarte mult si care reusesc sa transmita aceasta pasiune cu usurinta. (…)

Bogdan Dobritoiu, blogger de vin: „Trendul este unul ascendent“

bogdan dobritoiuAnul acesta, vinurile din concurs au aratat o evidenta crestere. De surprize placute am avut parte la toate cele trei sectiuni, dar cele mai notabile au fost la sectiunea HoReCa. Personal, am fost impresionat de noile vinuri din colectia Grand Vin de la Alira, de vinoteca celor de la Cotnari si de evolutia calitativa a vinurilor de la Budureasca. Sunt de parere ca trendul vinurilor romanesti este unul ascendent si an de an vom avea parte de surprize din ce in ce mai placute.

 

 

Mihai Vasile, blogger de vin: „Un concurs de o transparenta totala, pe teren neutru“

mihai vasileIntr-o piata atat de dezordonata din punctul de vedere al raportului calitate/pret, cu un numar de jucatori limitat, cu o majoritate a consumatorilor neexperimentata, usor de influentat prin metode simple de marketing, se simte nevoia ierarhizarii prin organizarea de concursuri de vin care schiteaza piramida calitatii. M-am simtit onorat sa fac parte din juriul care a analizat peste 340 de vinuri, alaturi de iubitori, vanzatori, povestitori si evaluatori de vin romani si straini, realizand totodata ca nu intotdeauna aceste categorii se suprapun. Intr-o lume in care se discuta frecvent de „butoiul de medalii“, „buget de medalii“ si alte practici oneroase, Vinul.Ro a ales sa organizeze un concurs de o transparenta totala, pe teren neutru, cu riscul de a nemultumi multi producatori, mai ales prin numarul de premii. (…) Impresia cu care m-am despartit de placutul job de patru zile este ca vinurile de retail s-au apropiat calitativ periculos de mult de cele asa-zis HoReCa, din plaja de preturi imediat superioara, acesta fiind rezultatul investitiilor semnificative in soiuri pure si tehnologie moderna, pe care-l asteptam cu totii. Mi-ar placea ca acestea din a doua categorie sa coboare cu picioarele pe pamant, la un nivel de pret corect si nu invers. Invazia vinurilor straine ia amploare an de an, iar cand producatorul roman va constientiza amenintarea, s-ar putea sa fie cam tarziu. Vinurile mari sunt inca extrem de putine, principalul motiv fiind in opinia mea lipsa de experienta a oenologilor romani, acestia trecandu-si in palmares sub 40% din medaliile de aur. Nu e vina lor ca n-avem o scoala serioasa in domeniu. Bem de dragul euforiei bahice si a aceleia de a avea in fata o eticheta bine marketata, dar nu prea stim ce-i cu lichidul din pahar. Aici puncteaza Vinul.Ro prin realizarea unui concurs corect, dand o mana de ajutor atat consumatorului debusolat, cat si producatorului care iese din rand cu produse de soi.

Istvan Pentek, somelier: „O ocazie pentru a schimba preconceptiile“

istvan pentekDupa doua editii in care am facut parte din personalul de servire a vinurilor, de aceasta data am fost ales sa ma aflu pe partea cealalta a mesei. Pentru mine a fost o onoare, dar in acelasi timp si o surpriza! In precedentele doua editii, am crezut ca jurizarea este foarte simpla, iar acum m-am convins ca nu este deloc usor. Timp de cateva ore pe zi sa degusti vinuri este o munca extenuanta. Trebuie sa ramai concentrat, trebuie sa pastrezi o consecventa si sa nu te lasi influentat de aromele sau calitatile vinului precedent. In urma acestui maraton de degustari am fost placut impresionat de saltul calitativ al majoritatii vinurilor din retail, dar si de consecventa in calitate a vinurilor deja consacrate pe canalul HoReCa. Acest concurs a fost o ocazie extraordinara pentru a schimba preconceptiile despre multe vinuri.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...