Primavara in rose: Drink pink responsibly!

Rose-ul trece adesea drept vin usurel, „de vara”, unii rautaciosi intrecandu-se in in a-l caracteriza ca „odrasla vitrega a vinului rosu” sau „hibrid intre vinul rosu si cel alb”. Nimic mai fals!

Multi consumatori din intreaga lume cred ca rose-urile sunt obtinute prin amestecul vinului rosu cu cel alb, lucru interzis in majoritatea tarilor producatoare (exceptie fac unele tari din Lumea Noua a vinului cu legislatie mai permisiva, precum Australia si Statele Unite).

Vinurile rose sunt obtinute din struguri rosii, cea mai raspandita metoda constand in pastrarea foarte scurta a mustului in contact cu pielitele strugurilor (principalul furnizor de culoare, arome si taninuri), inainte de procesul de fermentare. Cu cat perioada de contact a mustului cu pielitele de struguri este mai mare, cu atat culoarea este mai intensa. O alta metoda, numita „Saignee”, presupune vinificarea strugurilor ca si in cazul vinurilor rosii (cu contact lung intre must si pielite), numai ca intr-o prima faza o parte din mustul din aceeasi struguri, care nu a apucat sa acumuleze culoare si arome prea intense, se separa si se fermenteaza.

Culoarea vinurilor rose poate varia de la oranj pal, foaie de ceapa, pana la rosu coral, aproape purpuriu – niciuna dintre acestea nu este „gresita”

Vinurile rose au avantajul ca pot fi in acelasi timp usoare, proaspete si racoritoare precum vinurile albe, dar si complexe si intense din punct de vedere aromatic, precum vinurile rosii. Olfactiv, vinurile rose tind sa fie versiuni subtile ale vinurilor rosii, dezvoltand arome apropiate celor de capsune, visine si zmeura, cu unele subtonuri de citrice si pepene rosu.

Vinurile rose sunt perfecte pentru a fi consumate primavara si vara, bine racite – nu inghetate! O alta caracteristica a acestui tip de vin este versatilitatea sa in asocierea cu preparatele culinare: astfel, rose-urile pot fi asociate cu succes mancarurilor usoare, preparatelor la gratar sau marinate, omletelor, salatelor de orice fel, pastelor, carnii de peste, pui, vitel sau fructelor de mare, ciupercilor, branzeturilor usoare, chiar si cu mezelurile mai putin picante.

Cu toate ca o lunga perioada rose-urile au fost comercializate ca vinuri dulci, in ultima vreme tot mai multi consumatori au descoperit faptul ca atunci cand sunt seci acestea pot garanta o satisfactie cel putin la fel de mare.

„Primavara in Rose” by Vinul.Ro