IB Cargo

«    »

Producatorii din Dragasani au asociatie

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 13 Jul 2011
Rubrica: Articole si reportaje

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Nu de putine ori ne-au venit în minte întrebari din seria „cum ar fi daca?”, atunci cand ne-am uitat la sistemul de organizare si promovare zonala a producatorilor de vinuri din strainatate. Mai toate asociatiile si institutiile din domeniul vinului înfiintate dupa Revolutie au încercat sa promoveze generic consumul de vin si sa reprezinte intereselor producatorilor de la noi în fata institutiilor statului, dar de cele mai multe ori interesele si orgoliile unora dintre membri au primat în fata obiectivelor statutare ale acestor grupari. Pana anul acesta, însa, niciuna dintre aceste asociatii nu a încercat sa promoveze vinurile la nivel de regiune, asa cum am vazut ca se poarta în Franta, Italia sau Spania. A fost nevoie de cativa mici producatori din Dragasani pentru ca Romania sa aiba prima asociatie care sa promoveze vinurile si imaginea unei singure zone – Asociatia Producatorilor de vinuri si struguri din Dragasani.

„Ideea înfiintarii unei asociatii exista deja de mai mult timp. Înca de la inaugurarea cramei noastre, în 2004, am spus ca m-as bucura daca proiectul nostru ar putea sa inspire si pe altii sa investeasca în domeniu si sa produca vinuri de calitate la Dragasani, pentru ca numai daca suntem mai multi putem sa ridicam imaginea si renumele podgoriei si s-o promovam în Romania si în strainatate. Între timp, au venit si altii!”, declara baronul Jakob Kripp, coproprietarul Agricola Stirbey, cel care ocupa functia de presedinte al Asociatiei Producatorilor din Dragasani.

Proiectul înfiintarii acestei asociatii de producatori s-a concretizat abia de curand, initiatorii proiectului declarand ca, din cauza schimbarii Legii Viei si Vinului, numai prin aceasta forma statutara, asociata la Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola, se puteau implica în adaptarea proiectului de lege la interesele lor regionale, mai ales cele privind protejarea denumirilor DOC si IG. Potrivit proprietarului Agricola Stirbey, un foarte mare ajutor în înfiintarea acestei asociatii a venit din partea „lui Irinel Stoica, renumita avocata cu radacini de familie la Dragasani, care a preluat toti pasii necesari din punct de vedere juridic pentru înfiintarea asociatiei, de la redactarea statutului pana la înregistrarea la Judecatoria Dragasani”.

Pana acum, în Asociatia Producatorilor de vinuri din Dragasani s-au înscris Agricola Stirbey, Avincis, Casa de Vinuri Iordache, Casa de Vinuri Negrini, Crama Sparleni, Eco Terra – Via Sandu si Casa de Vinuri Isarescu, suprafata totala de vita de vie exploatata de catre acestia ridicandu-se la aproximativ 160 de hectare. Conform initiatorului acestui grup, asociatia este reprezentata de catre un Consiliu Director, ai carui membri sunt Irinel Stoica, Gheorghe Iordache si Jakob Kripp, functia de director executiv al asociatiei fiind ocupata de catre Raluca Bauer.

COMPETITIVI PRIN CALITATE

Faptul ca în podgoria Dragasani nu exista nici un producator foarte mare sau predominant îi ajuta pe membrii asociatiei, potrivit declaratiilor acestora, sa colaboreze foarte bine ca parteneri, însa în acelasi timp acest lucru îi obliga pe toti sa se concentreze mai mult în directia calitatii vinului. „Nu avem nici o sansa sa fim competitivi la pret, producand mai ieftin ca un producator mare, în dimensiuni industriale. Pentru a asigura un succes economic în dimensiunile noastre mici, trebuie sa fim competitivi din punct de vedere al calitatii. (…) Si, nu în ultimul rand, s-a creat în ultimii ani o relatie de prietenie si de încredere reciproca între noi toti, care este baza succesului durabil al oricarei colaborari sau asocieri. Am învatat ca – fiind asa mici – nu are rost sa ne certam între noi pe piata si ca numai împreuna putem sa facem fata competitorilor mai mari din alte regiuni”, mai specifica Jakob Kripp, adaugand ca în principiu actualii membri sunt deschisi altor cereri de asociere, doar cu conditia ca vinurile pretendentilor sa îndeplineasca anumite criterii de calitate.

PROMOVAREA SI REPREZENTAREA INTERESELOR COMUNE

Conform spuselor reprezentantilor Asociatiei Producatorilor din Dragasani, printre scopurile principale ale acestui grup se numara reprezentarea intereselor comune, dezvoltarea sectorului vitivinicol la Dragasani, protejarea si promovarea patrimoniului vitivinicol al podgoriei si promovarea enoturismului în aceasta zona. Presedintele Asociatiei mai afirma ca „în acest sens, grupul de producatori va avea functia unui reprezentant de interese fata de diferite institutii implicate în sector, dar se va si ocupa de un marketing comun al asociatilor, promovand vinul lor prin diferite activitati comune, si promovand turismul în podgoria noastra”.

Prin aceasta asociatie, producatorii din Dragasani intentioneaza sa organizeze participari comune la targuri de vin si alte manifestari de profil în Romania, dar si cateva evenimente si degustari comune chiar în Dragasani. „Pe termen mediu, dorim sa promovam si potentialul cultural, natura si peisajul fermecator din mica noastra «Toscana Romaneasca », pentru a atrage turistii din toata tara, dar si din strainatate. Deocamdata suntem la început si înca nu am concretizat toate aceste idei. Daca interesele noastre merg toate în aceeasi directie, iar noi toti vorbim acelasi «limbaj», sunt convins ca în curand vom putea realiza diferite proiecte cu un impact pozitiv pentru noi, producatorii, dar si pentru toata regiunea”, a încheiat Jakob Kripp.





Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Articole si reportaje

Mariajul perfect: vinul si mancarea
Articol de Marian Timofti / Marian@somelierul.ro „Ce va putem oferi de baut? Alb sau rosu?” Nu de putine ori auzim...

citeste tot »

Georgia on my mind
Cei mai multi dintre dumneavoastra ati auzit (si poate v-ati si delectat cu ele) de vinurile nordamericane. Ca parte deloc...

citeste tot »

Dezastru pe piata produselor aromatizate pe baza de vin
Valentin Ceafalau Peste 117.000 litri de vin si produse aromatizate pe baza de vin au fost retrasi de pe piata...

citeste tot »

“Consumatorul roman merita respect”
Articol de Caroline Gilby, Master of Wine – Marea Britanie In cadrul Premiilor de Excelenta Vinul.Ro am gasit vinuri excelente,...

citeste tot »

Dosar Moldova: Buciumul suna, insa mult mai putin
Bucium Iasi e un nume cu greutate in istoria vinului romanesc. Un mastodont al vinificatiei comuniste, care avea 1200 de...

citeste tot »

Cele mai longevive crame din lume
Traditia este unul dintre cele mai importante elemente definitorii pentru o crama sau o regiune viticola si unul dintre cele...

citeste tot »

Cand vinul e „cah“: 9 defecte majore (Episodul II)
Articol de Loreta Budin, Master International Vintage // Ti s-a intamplat, desigur, sa degusti un vin si sa-ti spui: „Ceva nu-i...

citeste tot »

Medaliile Vinvest 2008
Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR) a dat publicitatii rezultatele concursului de vinuri Vinvest 2008. Potrivit rezultatelor publicate, aparent vinurile...

citeste tot »

Dosar Vrancea: Dyonisos, fosta ferma a partidului
Podgoria Cotesti isi castigase, intro vreme, un bun renume, sustinut intr-o mare masura de calitatea vinurilor. A venit perioada comunista,...

citeste tot »

Jurnal de enolog in Languedoc (IV)
Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si...

citeste tot »

Somelier-globetrotter: Stellenbosch – setea de cunoastere goleste multe sticle cu informatie
Articole de Eduard Jakab  / eduard_jakab@hotmail.com Asociatia Somelierilor din Romania – membru The Court of Master Sommeliers USA – Certified...

citeste tot »

Rasfat boieresc
Text si fotografie: Razvan Voiculescu (razvanav@yahoo.com / blog.razvan-voiculescu.ro) // In Valcea, la Maldaresti, ni se deschid portile unei cule oltenesti...

citeste tot »

IMEX Wines a descoperit „Filiera Italiana” – galerie foto
Dupa vinuri georgiene si austriece, Cristi Pitulice, actionar si manager al societatii IMEX Wine, s-a decis sa aduca in Romania...

citeste tot »

Advertorial – Sangria sau cum sa aduci Spania in Bucuresti (galerie foto)
Proiect sustinut de Senator Wine In centrul aglomerat al Capitalei, mai precis pe strada Caderea Bastiliei, numarul 78, exista un...

citeste tot »

O degustare cu Christian Moueix, alias Mr. Merlot
Text de Eduard Jakab, somelier Foarte inalt la stat, sarmant si jovial, cu un timbru cald si vorbind engleza cu...

citeste tot »

Zece ani de Carl Reh la Oprisor
Inceputul povestii producatorului Carl Reh Winery, acum Crama Oprisor, incepe acum aproximativ zece ani si este strans legata de Nelu...

citeste tot »

Secretele “degustarilor subpamantene”
Somelier Sergiu Nedelea S-au copt strugurii, s-a cules via, se face mustul ce firesc se transforma – incet dar sigur...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor din Dealu Mare – 27 septembrie 2014  


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 21 Oct 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online