Smart Drinks

«    »

Reguli de asociere a vinului cu mancarea. Principii de baza si mituri reactualizate

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 18 Feb 2013
Rubrica: Articole si reportaje

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Articol de Loreta Budin, Master International Vintage //

mancare vin 140389395 ThinkStockVinul si mancarea se completeaza si se potenteaza reciproc, dupa cum bine se stie. Pentru un mariaj ideal, exista cateva principii, dar uneori nu strica un strop de inspiratie, de imaginatie, ba chiar de indrazneala in cheie personala – caci asocierile au intotdeauna o latura subiectiva. In cele ce urmeaza, iti oferim principiile de baza pentru infratirea vinului cu bucatele si readucem in actualitate cateva mituri legate de subiect.

Gusturile de baza si echilibrul lor

In mare, parerile specialistilor in privinta regulilor de asociere a mancarii cu vinul se suprapun. Pe scurt, se disting sase savori de baza cu care se poate jongla in cautarea combinatiei cele mai potrivite mancare-vin. Prin urmare, e bine sa tii cont de urmatoarele reguli: aciditatea vinului se asorteaza cu mancarurile grase si dulci; mancarurile mai grase necesita fie un vin cu continut alcoolic ridicat, fie unul cu aciditate sporita, in caz contrar vinul servit putand fi receptat ca plat, sters; un vin taninos (corespunzator savorii amare) poate fi echilibrat in mod elegant cu o mancare dulce; mancarurilor dulci nu le strica vinuri usor acide; alcoolul din vin e menit sa „topeasca“ grasimea din mancarurile consistente, si echilibreaza elegant un preparat dulce. Schema alaturata (multumesc, Wine Folly!) ilustreaza bine cele mentionate.

Imbatabilele asocieri regionale

Asocierile regionale rareori dau gres: cum ar merge, spre exemplu, un Crottin de Chavignol, faimoasa branza de capra, fara un pahar de vin de Sancerre?

Chiar daca nu sunt perfecte, asocierile regionale sunt impamantenite prin traditie si sunt un criteriu esential pentru a intelege si a aprecia spiritul locului. Spre exemplu, in regiunea italiana Friuli-Venezia Giulia, vinurile produse din soiul local Schiopettino di Prepotto – foarte acide, taninoase, astringente, cu note de piper verde si usor efervescente, din cauza fermentatiei malolactice terminata in sticla – se asorteaza cum nu se poate mai bine cu carnea rosie si cu branzeturile semi-invechite, care constituie temelia preparatelor din zona. Baut separat, un vin Schiopettino poate parea excesiv de aspru si putin prietenos. L-am degustat impreuna cu colegi din presa internationala, si ziaristii au strambat din nas. Spre nedumerirea localnicilor. „Noua vinul asta asa ne place!”. Am inteles ce au vrut sa zica doar atunci cand paharelor li s-au alaturat platourile cu preparate specifice nord-estului extrem italian. Vin dulce cu mezeluri afumate Si asocierile regionale sunt un rezultat al jocului dintre armonia si complementaritatea savorilor (vezi din nou schema), dupa cum urmeaza:

Acid si acid – da. Un vin acid se asorteaza bine cu o mancare acida, iar asocierile regionale o dovedesc. Vinul care are mai putina aciditate decat mancarea apare, prin comparatie, lipsit de relief.

Dulce si sarat – da. Vin dulce asortat cu mancare sarata – de ce nu? Un exemplu din nordul regiunii Friuli, unde se face Ramandolo – minunatul vin dulce cu intensitati de fructe confiate si miere de castan, echilibru perfect intre taninuri, aciditate si zahar. Ei bine, acest vin care ne-a fost servit la masa acompaniat de Culatello afumicato – mezeluri afumate, din carnea de pe picioarele din spate ale porcului – si cu rulada de Lardo di Sauris cu fenicul salbatic – slana cu verdeturi, cum s-ar zice. Un deliciu!

Amar si gras – da. Un exemplu a fost dat mai sus: Schiopettino cu branzeturi semi-invechite.

Acid si gras – da. Nimic nu e mai bun, sustin speciali stii, ca un pahar de vin efervescent pentru „a topi“ grasimea unui preparat bogat in lipide. Plus ca un vin cu aciditate crescuta adauga arome interesante unui preparat mai consistent.

Alcool si gras – da. Ca si aciditatea, alcoolul „degreseaza”. Diferenta consta in faptul ca nu e recomandat sa bei un vin tarie mare doar ca sa-ti cureti cerul gurii dupa o mancare bogata in calorii. In schimb, se recomanda servirea vinurilor cu continut alcoolic ridicat pentru a incetini ritmul de consum al mancarurilor consistente – cu alte cuvinte, iti ia mai mult timp sa savurezi un vin „tare“, deci vei avea mai mult timp sa apreciezi si felul de mancare asociat. Cel mai adesea, se recomanda asortarea vinului cu continut alcoolic mare cu deserturile consistente.

Amar si amar – nu. Amarul din vin cu amarul din mancare nu da, se pare, decat mezaliante.

Branza merge mai bine cu un alb

mancare vin 126516593 ThinkStockUn principiu clasic privind asocierea vinului cu mancarea are drept criteriu culoarea: anume, vinurilor albe le sta bine cu preparatele din carne alba (pui, peste), in timp ce vinurilor rosii le sta bine cu preparatele din carne rosie (porc, vita).

Regula ramane, desigur, valabila, insa bucataria moderna fusion, cu atat de multe si de savuroase influente culturale, a contrazis de nenumarate ori asertiunea de mai sus. Astazi, criteriul de asociere tine mai degraba cont de savori si de modul in care au fost procesate ingredientele de baza decat de tipul de proteina.

Conform unui alt mit, vinurile dulci merg numai cu deserturile – ceea ce nu mai e demult litera de lege. Desigur, un vin dulce merge si cu un desert – nimic mai bun decat un pahar de Porto alaturi de o prajitura cu ciocolata amaruie –, dar multi prefera interactiunea dintre dulce si savori contrastante. Conform unei alte asertiuni clasice, branzeturile se servesc in special cu vinuri rosii. Un alt mit spulberat. In fapt, acest principiu ne vine de la francezi: conform regulilor de prezentare si servire a preparatelor la masa, branzeturile erau consumate inainte de desert, odata cu vinurile rosii (fiindca, conform acelorasi reguli clasice, albele se servesc la inceput, inaintea celor rosii). La ora actuala, din ce in ce mai multi cunoscatori reusesc sa ne convinga ca branzeturile se potrivesc mai bine cu vinurile albe.





Tags: , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Articole si reportaje

Ţarii, cat mai multe grade!
Articole de Rares Marinescu*  Am gustat zilele trecute cateva vinuri noi lansate de un producator care este orientat exclusiv spre...

citeste tot »

Achizitia de la producator: win-win, cand e posibil
RADU RIZEA Cand vinul pe care ti-l doresti este prea scump, o reducere de 10, 20 sau chiar 30% ti-ar...

citeste tot »

Chabasse – doua secole de traditie si calitate
Articol de Cesar Filip // In regiunea din care provine cognac-ul, povestile se intalnesc la tot pasul. Una dintre cele...

citeste tot »

CityBest.ro: The Gang – O noua adresa, un nou look
Articol de Adriana Popescu // Cunoscut mult timp ca unul dintre locurile preferate de lumea mondena din Bucuresti, The Gang s-a...

citeste tot »

Juratii Premiilor de Excelenta 2011 despre vinul romanesc
Dupa incheierea Premiilor de Excelenta, am solicitat juratilor acestei competitii parerea despre vinul romanesc. I-am rugat sa indice care sunt...

citeste tot »

Italia – La casa di vini
Este aproape imposibil sa realizezi un tablou complet al vinului italian. Din Alpii italieni pana in insorita Sicilie, „Peninsula” produce...

citeste tot »

Prince Matei, prima legenda a vinului romanesc modern
Sunt putini producatori romani care se pot mandri in acest moment cu o linie de vinuri premium care sa reprezinte...

citeste tot »

Armagnacuri de top in degustare la Ginger – galerie foto
La cateva saptamani de la primele importuri de armagnac, firma Infinity Cognac a organizat o degustare a catorva dintre produsele...

citeste tot »

7 mituri despre promovarea pe Facebook
Loreta Budin, Master International Vintage //  Retelele sociale, respectiv Facebook, sunt adesea prezentate ca solutii-miracol pentru comunicarea/ promovarea marcii sau activitatii...

citeste tot »

Perle din Azuga
Frecventa medie cu care noi, romanii, consumam vinuri spumante pe parcursul unui an poate fi comparata cu cea a mersului...

citeste tot »

Sfatul „vinologului“ – Vinul si socrii
Articol de Cosmin Tudoran /  Sunt momente in viata in care cadoul potrivit te poate salva dintr-o o situatie jenanta....

citeste tot »

Dosar: Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea
Dragasaniul are ceva demn de luat in considerare, care il diferentiaza fata de alte zone ale tarii: este o mica...

citeste tot »

Celebritatile si vinurile lor mai mult sau mai putin celebre (galerie foto)
Se spune ca celebritatea vinde absolut orice. Bazandu-se pe acest dicton tot mai multe starlete au ales sa se implice...

citeste tot »

„Revolutionarul Gustului“
Avis-Vin, suplimentul de vinuri al binecunoscutului cotidian francez Le Figaro, a publicat, recent, un articol despre o carte aparuta acum...

citeste tot »

COOL OR NOT: „Sefu’, va recomand eu unu’ mai bun!“
NOT COOL  Vrei sa bei o sticla de vin intr-un restaurant. Dupa ce parcurgi lista de vinuri, facand un slalom...

citeste tot »

Relansare de gama la Domeniile Viticole Tohani
Domeniile Viticole Tohani (DVT) au lansat, recent, intr-o noua prezentare, gama de vinuri Princiar Special Reserve si Princiar Grand Reserve,...

citeste tot »

Crama Rotenberg intra in circuitul enoturistic
Dupa ce s-a asigurat ca portofoliul de vinuri este cat de cat pus la punct, Mihail Rotenberg, proprietarul Cramelor Rotenberg,...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor din Dealu Mare – 27 septembrie 2014  


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 02 Sep 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online