Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

«    »

Reguli de asociere a vinului cu mancarea. Principii de baza si mituri reactualizate

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 18 Feb 2013
Rubrica: Articole si reportaje

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Articol de Loreta Budin, Master International Vintage //

mancare vin 140389395 ThinkStockVinul si mancarea se completeaza si se potenteaza reciproc, dupa cum bine se stie. Pentru un mariaj ideal, exista cateva principii, dar uneori nu strica un strop de inspiratie, de imaginatie, ba chiar de indrazneala in cheie personala – caci asocierile au intotdeauna o latura subiectiva. In cele ce urmeaza, iti oferim principiile de baza pentru infratirea vinului cu bucatele si readucem in actualitate cateva mituri legate de subiect.

Gusturile de baza si echilibrul lor

In mare, parerile specialistilor in privinta regulilor de asociere a mancarii cu vinul se suprapun. Pe scurt, se disting sase savori de baza cu care se poate jongla in cautarea combinatiei cele mai potrivite mancare-vin. Prin urmare, e bine sa tii cont de urmatoarele reguli: aciditatea vinului se asorteaza cu mancarurile grase si dulci; mancarurile mai grase necesita fie un vin cu continut alcoolic ridicat, fie unul cu aciditate sporita, in caz contrar vinul servit putand fi receptat ca plat, sters; un vin taninos (corespunzator savorii amare) poate fi echilibrat in mod elegant cu o mancare dulce; mancarurilor dulci nu le strica vinuri usor acide; alcoolul din vin e menit sa „topeasca“ grasimea din mancarurile consistente, si echilibreaza elegant un preparat dulce. Schema alaturata (multumesc, Wine Folly!) ilustreaza bine cele mentionate.

Imbatabilele asocieri regionale

Asocierile regionale rareori dau gres: cum ar merge, spre exemplu, un Crottin de Chavignol, faimoasa branza de capra, fara un pahar de vin de Sancerre?

Chiar daca nu sunt perfecte, asocierile regionale sunt impamantenite prin traditie si sunt un criteriu esential pentru a intelege si a aprecia spiritul locului. Spre exemplu, in regiunea italiana Friuli-Venezia Giulia, vinurile produse din soiul local Schiopettino di Prepotto – foarte acide, taninoase, astringente, cu note de piper verde si usor efervescente, din cauza fermentatiei malolactice terminata in sticla – se asorteaza cum nu se poate mai bine cu carnea rosie si cu branzeturile semi-invechite, care constituie temelia preparatelor din zona. Baut separat, un vin Schiopettino poate parea excesiv de aspru si putin prietenos. L-am degustat impreuna cu colegi din presa internationala, si ziaristii au strambat din nas. Spre nedumerirea localnicilor. „Noua vinul asta asa ne place!”. Am inteles ce au vrut sa zica doar atunci cand paharelor li s-au alaturat platourile cu preparate specifice nord-estului extrem italian. Vin dulce cu mezeluri afumate Si asocierile regionale sunt un rezultat al jocului dintre armonia si complementaritatea savorilor (vezi din nou schema), dupa cum urmeaza:

Acid si acid – da. Un vin acid se asorteaza bine cu o mancare acida, iar asocierile regionale o dovedesc. Vinul care are mai putina aciditate decat mancarea apare, prin comparatie, lipsit de relief.

Dulce si sarat – da. Vin dulce asortat cu mancare sarata – de ce nu? Un exemplu din nordul regiunii Friuli, unde se face Ramandolo – minunatul vin dulce cu intensitati de fructe confiate si miere de castan, echilibru perfect intre taninuri, aciditate si zahar. Ei bine, acest vin care ne-a fost servit la masa acompaniat de Culatello afumicato – mezeluri afumate, din carnea de pe picioarele din spate ale porcului – si cu rulada de Lardo di Sauris cu fenicul salbatic – slana cu verdeturi, cum s-ar zice. Un deliciu!

Amar si gras – da. Un exemplu a fost dat mai sus: Schiopettino cu branzeturi semi-invechite.

Acid si gras – da. Nimic nu e mai bun, sustin speciali stii, ca un pahar de vin efervescent pentru „a topi“ grasimea unui preparat bogat in lipide. Plus ca un vin cu aciditate crescuta adauga arome interesante unui preparat mai consistent.

Alcool si gras – da. Ca si aciditatea, alcoolul „degreseaza”. Diferenta consta in faptul ca nu e recomandat sa bei un vin tarie mare doar ca sa-ti cureti cerul gurii dupa o mancare bogata in calorii. In schimb, se recomanda servirea vinurilor cu continut alcoolic ridicat pentru a incetini ritmul de consum al mancarurilor consistente – cu alte cuvinte, iti ia mai mult timp sa savurezi un vin „tare“, deci vei avea mai mult timp sa apreciezi si felul de mancare asociat. Cel mai adesea, se recomanda asortarea vinului cu continut alcoolic mare cu deserturile consistente.

Amar si amar – nu. Amarul din vin cu amarul din mancare nu da, se pare, decat mezaliante.

Branza merge mai bine cu un alb

mancare vin 126516593 ThinkStockUn principiu clasic privind asocierea vinului cu mancarea are drept criteriu culoarea: anume, vinurilor albe le sta bine cu preparatele din carne alba (pui, peste), in timp ce vinurilor rosii le sta bine cu preparatele din carne rosie (porc, vita).

Regula ramane, desigur, valabila, insa bucataria moderna fusion, cu atat de multe si de savuroase influente culturale, a contrazis de nenumarate ori asertiunea de mai sus. Astazi, criteriul de asociere tine mai degraba cont de savori si de modul in care au fost procesate ingredientele de baza decat de tipul de proteina.

Conform unui alt mit, vinurile dulci merg numai cu deserturile – ceea ce nu mai e demult litera de lege. Desigur, un vin dulce merge si cu un desert – nimic mai bun decat un pahar de Porto alaturi de o prajitura cu ciocolata amaruie –, dar multi prefera interactiunea dintre dulce si savori contrastante. Conform unei alte asertiuni clasice, branzeturile se servesc in special cu vinuri rosii. Un alt mit spulberat. In fapt, acest principiu ne vine de la francezi: conform regulilor de prezentare si servire a preparatelor la masa, branzeturile erau consumate inainte de desert, odata cu vinurile rosii (fiindca, conform acelorasi reguli clasice, albele se servesc la inceput, inaintea celor rosii). La ora actuala, din ce in ce mai multi cunoscatori reusesc sa ne convinga ca branzeturile se potrivesc mai bine cu vinurile albe.





Tags: , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Articole si reportaje

Cognac pe limba tinerilor. VSOP la –18 grade Celsius
Daca traiati cu impresia ca stiti cum se bea cognacul – din pahar balon, incalzit usor in causul palmei, eventual...

citeste tot »

Secretele “degustarilor subpamantene”
Somelier Sergiu Nedelea S-au copt strugurii, s-a cules via, se face mustul ce firesc se transforma – incet dar sigur...

citeste tot »

ProWein 2013 – Romania deasupra tuturor! (galerie foto)
Nu mai exista nicio indoiala in privinta suprematiei mondiale a targului de vinuri ProWein. Expozitia organizata anual in centrul Messe...

citeste tot »

Premiile de Excelenta 2011: 102 distinctii pentru calitate
A treia editie a concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro, eveniment care a avut loc in perioada 2-4 noiembrie, in cadrul...

citeste tot »

MARCI DE LEGENDA: Vesela vaduva Clicquot
Radu Rizea Desi astazi vedem zeci si sute de femei angrenate in mecanismul global al producerii vinului, ca producatori, degustatori...

citeste tot »

Mai nou, mai mult CHARME
Serile eveniment nu sunt o noutate pentru Charme Restaurant&Lounge. Cum nici meniurile gourmet nu reprezinta vreun debut pentru localul care,...

citeste tot »

Pasiunea “Tamari” ajunge in Romania
Valentin Ceafalau “Tamari”, in dialectul Huarpe – dialect vorbit de populatia din regiunea argentiniana Mendoza -, inseamna “a face totul...

citeste tot »

CityBest.ro: The Gang – O noua adresa, un nou look
Articol de Adriana Popescu // Cunoscut mult timp ca unul dintre locurile preferate de lumea mondena din Bucuresti, The Gang s-a...

citeste tot »

Jurnal de enolog in Languedoc (I)
Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si...

citeste tot »

Vinul si gastronomia
Alfred Binder „Vinul e mirele, mireasa e mâncarea. Între ambele trebuie sã existe potrivire de caracter, altfel divorţul e inevitabil”...

citeste tot »

Casual Wine Party – vinul inseamna si distractie! (galerie foto)
In 2012, am adus vinul intr-o noua ecuatie: cea a distractiei nationale. Inca de la inceputul verii, vineri de vineri,...

citeste tot »

Dosar Oltenia: Domeniul Coroanei si intoarcerea la blazon
Despre Domeniul Coroanei s-a mai scris in revista noastra. Despre soiuri, despre pamant, oameni, medalii, piata, vanzari si alte cele....

citeste tot »

Advertorial: Feteasca Neagra La Cetate – primele 6.867 de promisiuni
Un vin-promisiune sau, mai degraba, un vin-angajament. De ce? Este prima Feteasca neagra nascuta din strugurii de la Oprisor care...

citeste tot »

S1 2007: Romania importa mult mai mult vin decat exporta
Valentin CeafalauO statistica realizata de Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vin arata ca, in primul semestru al anului 2007, cantitatea...

citeste tot »

Crama Alira – proiect de 6 milioane de euro
Dupa cum anuntam acum cateva luni, odata cu recolta lui 2011 in Dobrogea va fi inaugurata o noua crama: Alira....

citeste tot »

Castigatori pe linie la Turnirul de vinuri de la Hilton
Turnirul de vinuri de miercuri, 23 ianuarie 2008, de la Hilton s-a dovedit un real succes: sala a fost arhiplina,...

citeste tot »

Roquefort, al cincilea gust
Când vine vorba despre brânzeturi fine, Roquefort intra automat în topul marilor brânzeturi ale lumii, alaturi de Parmigiano Reggiano, Camembert,...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 19 Apr 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online