Taverna sarbului

Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€

Mici interese si un dor launtric de neoprit m-au smuls din ghearele agitatiei bucurestene, pentru (din pacate) numai doua zile. Sa pornesti spre munte intr-o dimineata de iarna, cu o masina confortabila , tu, orasean nevricos si frustrat, avid de fiecare metru de priveliste, este intr-adevar un miracol Unde mai pui ca, nu treci bine de Campina si ninsoarea seamana cu cea din cartile postale ale copilariei. Munte, aer curat, decor de poveste la gura sobei, pusee de bucurie.Mai lipsesc o sanie trasa de un cal care scoate aburi pe nari si o fotografie linga un urs dresat si posac si m-as simti ca un turist in vacanta.
Odata incheiate „micile interese”, adorm cu gindul de-a „vizita” a doua zi, in drumul spre Bucuresti, „Taverna sarbului”, incitata de zecile de indicatoare agatate de copaci.

taverna-sarbului-sinaia

Dimineata parasesc Brasovul , cu regretul celui grabit sa revina in infernul lui stabil.La Sinaia , urc spre Cota I4oo.Dupa un drum anevoios, in care zapada inghetata si gropile(eternele gropi) par a incerca rezistenta masinii, ajung intr-un loc de vis. „Taverna sarbului”, o constructie ce seamana a cabana, abea se zareste prin valurile dese de ninsoare.Intru. Lemnul, pe care-l iubesc atit de mult, da interiorului o intimitate cu totul speciala. O vatra alba ca o mireasa, ridicata in mijlocul incaperii de la parter, incremenita intr-o mutenie casta, aminteste de bucatariile taranesti.Muzica Bregovic si Bregovici, de care oricum nu m-am plictisit niciodata. Se aud vreascuri troznind, ca intr-o scenografie bine pusa la punct.

Ospatari reverentiosi si zimbitori sint grabiti sa-ti astimpere foamea. Comand un platou cu cinci gustari-„Pet mezeta”-toba sarbeasca ,brinza amestecata cu(secret), zacusca, ce seamana cu cea romaneasca, inca un fel de brinza cu mirodenii, si feliute de jambon. Piinea de casa o minune.
Gust din vinul alb ,demisec de Tohani(la carafa).Berea nu se prea potriveste cu ceea ce voi minca in continuare.
Silabisesc din lista impresionanta a bucatelor:”Gur-man-ska Ples-ka-vi-ca”.(muschi de vita plus cascaval plus garnitura de legume, totul invelit in prapor).Mmm,ce buna e! Nu o maninc pe toata.Curiozitatea ma mina spre o noua incercare culinara.-„Karad-jord-jeva Snicla” „(muschi file de porc , umplut cu brinza topita, si cu un sos de maioneza.Garnitura, varza calita.Maioneza nu este pasiunea mea, dar ma aflu intr-o alta cultura gastronomica, si vreau sa ma initiez.Maninc tacticos, privind prin fereastra brazii uriasi , grei de zapada.Mi-a placut ce am mincat. Nu-mi ramine pina la desert, decit o lectura aproximativa a menu-ului:”Feleca krem corba”(ciorba crema de vita),”Leskovacka mesanica”(carne la gratar cu un sos special, picant , taiata fisii, cu garnitura de legume si… o, ar mai fi multe de scris, dar , marea problema a spatiului tipografic…
Nu ma ridic de la masa, pina ce nu ma desfat cu „Palacinke u vinskom satou sa orasima”(Clatite in satou de vin, cu nuci).
Din cind in cind , ca impinsi de o frenetica stare de urgenta, cirduri de infometati se aseaza la mese .Vor pleca satui si multumiti.Preturile sint si ele nu prea mari si perfect justificate.
Nu plec pina nu stau de vorba cu patronul(fireste sarb), Karlo Kabilanovic,”o scumpete de om” cum ar spune bunul meu prieten Ioan Grosan. Si unde mai pui ca e var cu unul din marii prieteni ai literaturii romane,cunoscutul poet sarb, Adam Puslojici. Ce mica-i lumea!
Restaurant / Specific: sarbesc / Zona: Sinaia

Adresa: Sinaia, cota 1400

Cum ti se pare?

One thought on “Taverna sarbului

  1. Acest restaurant este total diferit (in bine) de cel din Bucuresti. Nu stiu daca este tot al lui Marius Tuca insa in cel din Sinaia merita sa zabovesti (parcarea e singurul inconvenient in zona atunci cand este aglomerat).

Comments are closed.