Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

«    »

Taverna sarbului

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 12 Feb 2009
Rubrica: Cronici de restaurante

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€

Mici interese si un dor launtric de neoprit m-au smuls din ghearele agitatiei bucurestene, pentru (din pacate) numai doua zile. Sa pornesti spre munte intr-o dimineata de iarna, cu o masina confortabila , tu, orasean nevricos si frustrat, avid de fiecare metru de priveliste, este intr-adevar un miracol Unde mai pui ca, nu treci bine de Campina si ninsoarea seamana cu cea din cartile postale ale copilariei. Munte, aer curat, decor de poveste la gura sobei, pusee de bucurie.Mai lipsesc o sanie trasa de un cal care scoate aburi pe nari si o fotografie linga un urs dresat si posac si m-as simti ca un turist in vacanta.
Odata incheiate “micile interese”, adorm cu gindul de-a “vizita” a doua zi, in drumul spre Bucuresti, “Taverna sarbului”, incitata de zecile de indicatoare agatate de copaci.

taverna-sarbului-sinaia

Dimineata parasesc Brasovul , cu regretul celui grabit sa revina in infernul lui stabil.La Sinaia , urc spre Cota I4oo.Dupa un drum anevoios, in care zapada inghetata si gropile(eternele gropi) par a incerca rezistenta masinii, ajung intr-un loc de vis. “Taverna sarbului”, o constructie ce seamana a cabana, abea se zareste prin valurile dese de ninsoare.Intru. Lemnul, pe care-l iubesc atit de mult, da interiorului o intimitate cu totul speciala. O vatra alba ca o mireasa, ridicata in mijlocul incaperii de la parter, incremenita intr-o mutenie casta, aminteste de bucatariile taranesti.Muzica Bregovic si Bregovici, de care oricum nu m-am plictisit niciodata. Se aud vreascuri troznind, ca intr-o scenografie bine pusa la punct.

Ospatari reverentiosi si zimbitori sint grabiti sa-ti astimpere foamea. Comand un platou cu cinci gustari-”Pet mezeta”-toba sarbeasca ,brinza amestecata cu(secret), zacusca, ce seamana cu cea romaneasca, inca un fel de brinza cu mirodenii, si feliute de jambon. Piinea de casa o minune.
Gust din vinul alb ,demisec de Tohani(la carafa).Berea nu se prea potriveste cu ceea ce voi minca in continuare.
Silabisesc din lista impresionanta a bucatelor:”Gur-man-ska Ples-ka-vi-ca”.(muschi de vita plus cascaval plus garnitura de legume, totul invelit in prapor).Mmm,ce buna e! Nu o maninc pe toata.Curiozitatea ma mina spre o noua incercare culinara.-”Karad-jord-jeva Snicla” “(muschi file de porc , umplut cu brinza topita, si cu un sos de maioneza.Garnitura, varza calita.Maioneza nu este pasiunea mea, dar ma aflu intr-o alta cultura gastronomica, si vreau sa ma initiez.Maninc tacticos, privind prin fereastra brazii uriasi , grei de zapada.Mi-a placut ce am mincat. Nu-mi ramine pina la desert, decit o lectura aproximativa a menu-ului:”Feleca krem corba”(ciorba crema de vita),”Leskovacka mesanica”(carne la gratar cu un sos special, picant , taiata fisii, cu garnitura de legume si… o, ar mai fi multe de scris, dar , marea problema a spatiului tipografic…
Nu ma ridic de la masa, pina ce nu ma desfat cu “Palacinke u vinskom satou sa orasima”(Clatite in satou de vin, cu nuci).
Din cind in cind , ca impinsi de o frenetica stare de urgenta, cirduri de infometati se aseaza la mese .Vor pleca satui si multumiti.Preturile sint si ele nu prea mari si perfect justificate.
Nu plec pina nu stau de vorba cu patronul(fireste sarb), Karlo Kabilanovic,”o scumpete de om” cum ar spune bunul meu prieten Ioan Grosan. Si unde mai pui ca e var cu unul din marii prieteni ai literaturii romane,cunoscutul poet sarb, Adam Puslojici. Ce mica-i lumea!
Restaurant / Specific: sarbesc / Zona: Sinaia

Adresa: Sinaia, cota 1400





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Cronici de restaurante

El Torito
Mexicanii de pe Iancu Capitanu Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€ Un nou restaurant mexican – mai precis un “mexican grill” s-a deschis...

citeste tot »

Casa
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€  Casa din Intrarea Spatarului nu este acasa! Poate fi o experienta frustranta sa mergi la Casa: daca...

citeste tot »

Bellagio Villa
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€  Pozitionarea în imediata apropiere de Mihai Bravu, într-o zona unde s-a sfarsit si ultimul cvartal de blocuri,...

citeste tot »

Beciul Boierilor
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€ Cezar Ioan Un local mic-mic dar ingrijit, intr-un demisol la intersectia Stirbei cu Plevnei. Serviciul este foarte...

citeste tot »

Mica Elveţie
Mica Elveţie a Micului Paris „De-a lungul vremii, influenţa ţarilor vecine a oferit Elveţiei o bucatarie excepţional de variata şi...

citeste tot »

Isoletta
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€  Pozitia este aproape de exceptie, si cand zic “aproape” ma gandesc la cei cativa metri care despart...

citeste tot »

Caru’ cu bere
Paine (de casa) si circ roman la Caru ‘cu bere Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€ N-am vrut, intr-o prima faza, sa ma...

citeste tot »

City Grill
Rating: ♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€ Nu cereti vinul casei la City Grill Am vizitat doar locatia din Dorobanti si pe cea...

citeste tot »

Pomodoro Cafe
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€  Intr-un moment de maxim romantism pentru toata suflarea internationala (sarbatoarea Sf. Valentin sau motivul pentru care oferim...

citeste tot »

Il Giardino
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€  Din pacate, cam trecuse vremea de stat în curte atunci cand am ajuns eu la Il Giardino:...

citeste tot »

Amigos
Proaspat deschis, Amigos vine sa adauge nu doar o usoara nota mexicana gastronomiei din restaurantele bucurestene, ci o veritabila vapaie....

citeste tot »

The Harbour
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€  Poate fi placut sa esuezi in port (The Harbour) “Daca doresti un loc in care atmosfera de...

citeste tot »

La Gigi
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€   In cartier, unde-i mai bine ca La Gigi? Desi parterul unui “bloc intre blocuri” poate nu-i...

citeste tot »

Sallmen
Restaurant Sallmen Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€   E atat de pitit, încat desi trec macar o data la doua saptamani pe-acolo,...

citeste tot »

Alfresco
Alfresco Restaurant & LoungeRestaurant cu specific mediteranean, s-a deschis in iunie 2007 si functioneaza in fosta cladire a Ambasadei Indiei,...

citeste tot »

Heritage
Rating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€ Ambitia proprietarilor (peste 15 oameni de afaceri din diferite domenii, de la banking la alimentatie publica) este...

citeste tot »

Riedel, bucuria de a savura vinul
“Fiecare vin îşi merită paharul”. Acesta este unul dintre principiile care au stat la baza filosofiei Riedel, companie devenită etalon...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 24 Apr 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online