Restaurantele mele preferate în 2017. Recomandări pentru 2018. (Partea a II-a, segmentele casual-medium/medium plus)

Rămăsese să vă dau câteva recomandări de restaurante din cele care mi-au plăcut anul trecut și pe segmentul mai accesibil, să zicem, după cele prezentate anterior (de pe palierele premium/superpremium), așa că voi continua cu două bunicele de carne, un italian, un asiatic, un bistro-cafenea și un pub – deci din câteva categorii populare – și despre care eu cred că s-au diferențiat față de altele asemănătoare.

RIBS – new entry promițător
Din categoria restaurantelor „de carne”, RIBS a fost o intrare bună anul trecut în zona Centrul Vechi. L-am mai prezentat anterior și pe rezervaunloc.ro, așa că nu voi insista foarte mult. Meniul nu este foarte mare, dar destul de cuprinzător, cu multe feluri de coaste, gustoase, făcute corect: la garniță cu mămăliguță, în stil asiatic în pancho cu chimichurri, american cu bbq ș.a. (29-45 lei). Am mâncat aici – surprinzător, eu care nu-s înnebunită după ciorbe – cea mai bună ciorbă de coaste (24 lei – 250 g.) cu năut și multe legume, un pic picantă – tocmai bună pentru vremea asta. Mai au și un trio gustos  de humusuri: sfeclă, năut, tahini (19 lei), și – ce credeți? chiar și salata orientală de caracatiță e foarte bună, consistentă, cu bucăți generoase de carne, cartof, măsline și usturoi (35 lei).

Flying Pig! Ți se topește în gură
Poate din cauza faptului că nu mă dau în vânt după carnea de porc și nici în restaurante de clădiri de birouri nu prea merg (Bucharest One, pe Barbu Văcărescu, aproape de Promenada) nu ajunsesem până în decembrie anul trecut la Flying Pig, deși restaurantul e deschis de vreun an; surpriza a fost cu atât mai mare cu cât cei de aici, convinși că cea mai bună legumă tot porcul, este m-au convins că merită să repet experiența, așa că mai mi-am făcut drum.


E neașteptat de frumos amenajat locul, având în vedere numele și situarea lui – un fel de cantină mid-century, inspirată de bucătăria veche spaniolă, dar adusă în contemporan – ludică, cu pereții pictați, nefinisați, faianță verde, funii cu ardei iuți și usturoi și porcușori ceramici – fac atmosferă neașteptat de cool pentru un loc de office building.


Meniul e de inspirație spaniolă, iar porcul iberic e baza, din care am gustat câteva preparate foarte bune și datorită calității cărnii, dar și modului de gătit – multe sunt slow cooked. Notă mare pentru porchetta fragedă, grăsuță și juicy, de se topește în gură; vine cu cremă delicioasă de parmezan cu trufe; crochetele
de jamon serrano și sosuri – aioli, salsa brava, chimichurri cu ciuperci porcini. Specialele casei  sunt câteva „grele”: porc cu mămăligă, porcini și trufe, coaste, apoi grill-uri: presa (una dintre cele mai marmorate și suculente părți din carnea de pata negra – de la umăr spre spate), plumas de lombo și plumas de cachaca (la fel, părți de pe spinarea porcului), burgeri ș.a. Prețuri: sandwich-uri si burgeri 21- 37 lei, un platou de crostini cu ficat, fasole, untură de porc 15 lei, un platou de prochetta cu cremă de parmezan și trufe 37 lei, porc cu mămăligă, porcini și trufe 67 lei.


Primus (inter pares) la ștrudel cu mere și alte răsfățuri. Un pub de atmosferă, cu mâncare corectă.
La capitolul puburi, a fost o surpriză plăcută la capitolul mâncare, cât şi în ceea ce priveşte lista de vin ok şi la preţuri decente (13, 15 lei un pahar, de la 60 lei sticla). Am nimerit salate gustoase și consistente – una de creveți (gustoși și generos puși, nu 3-4 bucăți cum se cam obișnuiește), cu avocado și mix de salate, la fel și cea cu somon cu roșii, capere, ceapă roșie și sos de soia. Am mai gustat și fish and chips, calamari ok ca raport calitate preț, dar nota 10 merge la ștrudelul de mere (le bate pe ale multor localuri și spun asta după ce am încercat zeci dacă nu sute pe la tot felul de restaurante și cofetării); are foietaj fraged și umplutură foarte gustoasă de mere cu scorțișoară și sos de caramel – excelent! Mai au și cottage pie, quesadilla, ribs, burgeri, steak-uri, câteva „românești” – mititei, tochitură, mămăligă cu brânză, platouri de cărnuri. E loc și de atmosferă acerst local, mai mereu plin, în general vin grupuri undeva la o medie de vârstă 25-35 și puțin peste, care se strâng inclusiv în fața pub-ului. Prețurile sunt decente raportate la calitate: 25-35 lei salatele, 26 lei cottage pie, 28 lei fish and chips, de la 8 lei berea.

Alte locuri care mi s-au părut bune anul trecut şi pe care le-am mai amintit şi cu alte ocazii – găsiţi review-uri despre ele pe rezervaunloc.ro sunt: Pasta Floreasca, un restaurant casual, italian, cu mâncare proaspătă şi ingrediente de calitate ( si o prezentare inedită a listei de vinuri ca o etichetă pe sticlă) micul Pad Thai din Decebal pentru supa Tom Yuum Gong în special şi pentru salatele asiatice, bistro-ul – cafenea pentru breakfast şi brunch – în special – deşi nu are brunch propriu-zis, dar meniul e diversificat şi ai ce alege, precum și pentru patiseriile și prăjiturile de casă ( dar are preparate de mic dejun, apoi supe, paste, feluri cu fructe de mare, feluri din carne etc.).

Cum ti se pare?