Riedel: mirosul se schimbã vãzând cu ochii

„Fiecare vin îsi meritã paharul”. Acesta este unul dintre principiile care au stat la baza filosofiei Riedel, companie devenitã etalon la nivel international pentru paharul de vin si care scrie istorie în sticlãrie de mai bine de 300 de ani.

Publicitate
IWCB

De acest lucru s-au convins si invitatii primului eveniment din seria de degustãri Riedel Wine Tasting Tour, manifestare organizatã de Vinexpert cu sprijinul Vinul.ro, la sfârsitul lui mai, la Rin Grand Hotel din Bucuresti.

Reprezentantul Riedel pentru Europa, Kornel Dura, un maestru în arta degustãrii, a sustinut un spectacol veritabil, pigmentat pe alocuri de un umor de calitate, cãlãuzindu-i pe invitati (specialisti, manageri de restaurante, distribuitori, somelieri si jurnalisti) într-o experientã senzorialã memorabilã.

Publicitate

Principalii „actori” ai serii au fost patru pahare Riedel (Vinum Sauvignon Blanc, Vinum Montrachet, Vinum Burgundy si Vinum Bordeaux), fiecãruia dintre ele fiindu-i asociat câte un vin. S-au folosit patru vinuri importate de cãtre Cramele Halewood: AC Pouilly Fumé 2007 – Fournier Pere Et Fils, Franta, Max Reserva Chardonnay 2006 – Vina Errázuriz, Casablanca Valley, Chile, Cellar Selection Pinot Noir 2007 – Villa Maria, Marlborough, Noua Zeelandã si Chateau Dauzac 2003 Andre Lourton, AOC Margaux, Franta.

Degustarea de pahare s-a fãcut comparativ, vinurile trecând prin fiecare pahar în parte, acestea dezvãluindu-si cu adevãrat aromele doar în paharele special produse pentru acel tip de vin. Pentru a sublinia si mai tare diferentele senzoriale, în degustare s-a folosit si un pahar obisnuit. De exemplu, Chardonnay-ul degustat în paharul Vinum Montrachet si-a dezvãluit firesc aromele afumat-untoase, în acelasi timp lãsând loc si notelor de vanilie si citrice, într-un complex aproape perfect. Acelasi vin degustat în paharul Vinum Sauvignon Blanc, a scos în fatã aciditatea si notele afumate, fãrã a mai expune si notele mai catifelate (vanilie, stafide, unt). Cât despre paharul obisnuit, numit si Joker (oare de ce?), acesta a redus foarte mult intensitatea aromelor vinului.

Degustarea a fost încheiatã de un moment artistic sustinut de Corul de Camerã Consonace al Liceului Dinu Lipatti. Maestrul de ceremonie al evenimentului a fost actorul Adrian Pãduraru.

La finalul serii, fiecare participant la degustare a primit cadou câte un set compus din cele patru pahare profesionale din cristal din gama RIEDEL VINUM, împreunã cu o sticla de vin Hyperion Cabernet Sauvignon 2006, produs de Cramele Hallewood, cartea Ghidul vinurilor 2009, un abonament pentru un an la revista Vinul.Ro si un abonament pentru un an la revista Romanian Wine Art.
Riedel este o companie austriacã, cu mare traditie în domeniul sticlãriei, lider mondial în domeniul paharelor de vin profesionale, producãtorul a peste 600 de tipuri de pahare adaptate diferitelor soiuri si tipuri de vinuri. Paharele Riedel sunt din cristal si au forme menite sã punã în valoare atât vinul, cât si distilatele de vin, whisky-ul sau aperitivele. Aceste piese sunt în sine opere de artã, fiecare pahar de cristal, suflat liber si executat manual, trecând prin mâna a 25 de mesteri sticlari. Paharele Riedel sunt prezente în toate revistele internationale de specialitate si de asemenea sunt paharele recomandate de cãtre toti marii specialisti si critici de vinuri. În România, paharele si accesoriile Riedel sunt distribuite prin intermediul magazinelor Vinexpert.

Forma inspiratã de vinuri

Potrivit specialistilor, paharele Riedel au ajuns numãrul 1 pe piata internationalã, surclasând celelalte branduri existente pe piatã, deoarece au fost construite tinându-se cont de geografia fetei umane, de cea a gustului, cât si de tipicitatea fiecãrui soi de vin în parte. Harta senzorialã din cavitatea bucala influenteazã enorm modul în care percepem un vin. Astfel, forma paharului, pornind de la geometria cupei, pânã la deschiderea buzei acestuia, permite trimiterea vinului cãtre anumite zone senzoriale din gurã. De asemenea, mãrimea paharului este un element important în degustarea vinurilor, acestea permitând vinului sã se aereze pentru a evidentia anumite tipuri de arome.

Valentin Ceafalau, Radu Rizea