S-a lansat oficial! „Gastronomie Românească de secolul XXI”, disponibilă on line și în librării

22 mai 2018 va rămâne o zi memorabilă pentru noi, cei care am documentat și scris acest album despre care v-am tot vorbit în ultimul timp – Gastronomie românească de secol XXI – a fost evenimentul de lansare oficială, care ne-a adus aproape prieteni dragi, parteneri ai acestui demers cultural și gastronomic, chefi, iubitori ai bucătăriei românești și vinului.  Prezentarea cărții a avut loc  într-un cadru cald și relaxat la primitorul Wine Club by Vinexpert de pe bulevardul Unirii, iar paharele de vin bine răcite de la crama SERVE Clubul Cavalerilor, unul dintre susținătorii proiectului alături de Selgros România, și un bufet asortat cu preparate românești reinterpretate, pregătite de chef-ul The Wine Club, Savel Coca, au făcut deliciul oaspeților alături de autografele și poveștile editorilor Vinul.Ro.

Considerăm că această apariție editorială  este un început de discuție despre gastronomia românească, adusă în modernitate, pentru că avem nevoie să ne mândrim cu tradiția noastră culinară și să o modernizăm pentru ca ea să rămână vie. Se spune că și marile adevăruri au nevoie să fie reafirmate pe înțelesul fiecărei generații, pentru a-și păstra valabilitatea. Lucruri bune pe care le considerăm ale noastre se vor pierde dacă nu avem grijă de ele – să le păstrăm și să le punem din nou în lumină. Cartea își are originea în ideile care ne-au condus să organizăm și primul Congres Național de Gastronomie din România – unde același lucru am discutat – despre gastronomia românească – ca parte integrantă din cultura poporului nostru” , a precizat Cezar Ioan, publisherul revistei Vinul.Ro și unul dintre inițiatorii acestui demers de recuperare și valorificare a tradițiilor culinare din România.

A fost o documentare lungă și laborioasă, de 8 luni, dar foarte frumoasă și educativă, care ne-a purtat prin toată țara – din Dobrogea până în inima Bucovinei și din București pe Valea Prahovei și în Arad sau Oradea – o călătorie extrem de interesantă prin prisma dialogurilor purtate cu chefii de peste tot și aflării unor rețete mai vechi, regionale, multe aduse în modernitate și descoperirii unor locuri fantastice în țară – pensiuni și restaurante care se mândresc cu tradiția noastră„, a spus și Adriana Popescu, editor Vinul.Ro, coautor al volumului.

Un veritabil ghid gastronomic al României, cu suveniruri culinare din tradiția autohtonă aduse în modernitate, realizate de bucătari profesioniști din restaurante, hoteluri și pensiuni de pe tot cuprinsul României, „Gastronomie românească de secol XXI” este un volum bilingv, în română și engleză, de 160 de pagini. Nico Lontras, Joseph Hadad, Adrian Tihulcă, Emil Manea, Ghișoi Cornelia, Oana Irina Coantă, Ana Consulea, Petronela Ciubotaru – sunt numai câteva dintre personalitățile cu care am stat de vorbă în călătoriile noastre culinare. 

Text: Adriana Popescu și Cezar Ioan. Fotografii: Alina Miron și Andreea Bogdan. Traducere în limba engleză: Agnes Mattis – Teutsch Coordonator de documentare: Alin Crăciun.

Cartea poate fi comandată online de pe website-ul magazinului de vinuri Vinmag – www.vinmag.ro/romanian-gastronomy-in-the-xxi-century.html sau cumpărată din librăriile Cărturești și Books Express.