Sarbatori efervescente cu Prahova Valley

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Romanii incep sa prinda gustul vinurilor efervescente, ocaziile de consum al acestor produse diversificandu- se destul de mult in ultima vreme. Caracterul aniversar al vinurilor spumante a ramas in schimb acelasi, indiferent ca sunt consumate la terasa, in club sau acasa. Insa, cele mai interesante momente pentru a te bucura de aceste vinuri raman cele de la sfarsitul anului, mesele greoaie impunand uneori si cate un tratament „de prospetime“. O buna alternativa pentru o astfel de „cura“ o reprezinta si spumantele Prahova Valley, produse de Cramele Halewood la Pivnitele Rhein & CIE din Azuga. Aceste vinuri se exprima intr-un mod direct, cu arome liniare si nepretentioase, lucru evident mai ales in cazul celor cu rest de zahar rezidual mai mare, caracteristica ce acopera notele tonice-amarui de drojdii si subliniaza tonurile aromate de fructe si flori.

Pivnitele Rhein & CIE din Azuga, proprietate a grupului Halewood Romania, se numara printre putinele locuri din Romania unde se mai produc vinuri spumante dupa metoda traditionala „champeniose“. Ridicate in 1892 de catre Wilhelm Rhein, descendentul unei familii germane, Pivnitele Rhein s-au bucurat de mare succes in perioada inceputului de secol, pana in 1945 numarandu-se printre Furnizorii Curtii Regale ale Romaniei. Astazi, aici se mai produc aproximativ 200.000 de sticle de vinuri spumante anual. Pivnitele, construite la suprafata, cu pereti dubli si ventilatie naturala, ofera unele dintre cele mai bune conditii din tara pentru producerea si invechirea vinului spumant fermentat in sticla.

PRAHOVA VALLEY BRUT
12% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Nasul acestui spumant, stimulat de perlarea abundenta, aminteste de aromele de drojdii si citrice, cu unele atingeri de flori albe, unt si frunze uscate. Gustul, usor tonic, pleaca cu un atac catifelat, cu o aciditate citrica, dupa care se transforma intr-un amarui de migdale crude. Postgustul evolueaza vegetal (coaja de mar), cu o nota sarata, mineral prafoasa.
Punctaj: 74 de puncte

PRAHOVA VALLEY SEC
12% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Arome mai delicate, de intensitate medie, cu note discrete de flori albe, mar rosu si drojdii. Zaharul rezidual il echilibreaza destul de bine si acopera notele amarui de drojdii, evidentiind nuantele de cirese albe, miere si mar. Perlatia sa este mai putin abundenta.
Punctaj: 75 de puncte

PRAHOVA VALLEY DEMISEC
12,5% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Zaharul rezidual dominant isi pune amprenta asupra evolutiei acestui spumant. Nuante aromatice medii, de flori de salcam, coaja de paine si unt. Perlarea este densa, dar se pierde destul de repede, si cu toate acestea influenteaza textura vinului, scotand in fata aciditatea usor metalica. Finalul aduce note de miere, nuca si fructe confiate.
Punctaj: 76 de puncte

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...