Schimbare de macaz in podgoria Cotnari. Feteasca Neagra se intoarce acasa! (Advertorial)

DSC_6802 siglaIn istoria vinului, aparitia soiului Feteasca Neagra este pozitionata in urma cu 2000 de ani. Se presupune ca locul de origine al acestui soi este pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani, din judetul Iasi, unde s-au gasit seminte datand din acea perioada. Soiul a fost cultivat pentru o perioada foarte indelungata de timp in aceasta regiune viticola (Dealurile Moldovei), apoi a coborat pe curbura Arcului Carpatic, ajungand destul de tarziu in Muntenia, Oltenia si Dobrogea. Legatura intre soiul rosu de struguri si podgoria Cotnari este si mai veche de 2000 de ani, daca avem in vedere ca in vasele ceramice ale culturii Cucuteni s-au gasit samburi de struguri si urme a ceea ce pare vin (una din civilizatiile neolitice cele mai infloritoare, perioada de hegemonie respectiva avand loc intre 5500 si 2750 inaintea erei noastre). Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic, localitatea cu acelasi nume aflandu-se la 11 kilometri de Cotnari. In 1899, seful serviciului viticulturii din Ministerul Agriculturii, cu prilejul calatoriei in Franta, a vizitat scolile de agricultura din Montpellier si Ecully (Beaujolais). Directorii acestor scoli si-au exprimat dorinta „ca ar fi fericiti sa aiba in colectiile de studio ale scoalelor lor cateva din principalele noastre varietati si vite romane sti”. Reintors la Bucuresti, delegatul roman propune ministerului respectiv sa se trimita cate 50 de vite din principalele noastre varietati din podgoriile Cotnari, Odobesti, Dealul Mare, Dragasani si Mehedinti. Inspectorul viticol de la Cotnari raporta ca, pentru a fi trimise in Franta, poseda coarde „absolut autentice” din urmatoarele varietati: Grasa, Feteasca alba, FETEASCA NEAGRA, Coarna Alba, Coarna Neagra, Mustoasa, Plavae, Galbena. De la Cotnari s-au trimis in Franta urmatoarele vite „absolut autentice indigene, verificate si cu numirile autentice“: Grasa, FETEASCA NEAGRA, Feteasca Alba, Busuioaca, Plavaie, Mustoasa, Galbena. Din discutiile cu batranii din Cotnari, acestia amintesc de faptul ca in perioada interbelica ar fi existat in plantatiile de la Cotnari soiul Feteasca Neagra. Toate cele mentionate anterior ne fac sa spunem ca, odata cu lansarea primului vin rosu sec din portofoliul Casei de Vinuri Cotnari – Feteasca Neagra 2011 – la Targul International de Vinuri GoodWine 2013, editia de toamna, „Feteasca Neagra se intoarce acasa!”. Toate cele cinci soiuri care se regasesc in plantatiile nou infiintate in 2007 de Casa de Vinuri Cotnari (100 de hectare de Feteasca Neagra, 75 de hectare de Busuioaca de Bohotin, 75 de hectare de Tamaioasa Romaneasca, 50 de hectare de Grasa de Cotnari si 50 de hectare de Feteasca Alba) sunt vechi soiuri romanesti. Prima Feteasca Neagra de la Cotnari, vinificata in sec, se regaseste in gama Cotnari Domenii, o gama dedicata vanzarii exclusiv in segmentul HoReCa.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013