Seara cu Syrah si terroir Nachbil la Arte&Vino

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

IMG_3783O invitatie la o verticala de syrah nu se refuza, oricare ar fi syrah-urile in prezentare. Iar cand e vorba de syrah-urile de la Nachbil – apropo, potrivit spuselor lui Johann Brutler, la Beltiug au aparut primele plantatii cu Syrah din Romania – chiar ca trebuie sa faci orice efort pentru a participa. Mai ales cand unul dintre vinurile ce urmau sa fie analizate era renumitul Syrah 2008, care, in degustarea Vinul.Ro, obtinea 91 de puncte. Asa ca miercuri, 20 februarie, la ora 19, echipa Vinul .Ro s-a infiintat la magazinul Arte&Vino, unde, printre platouri cu tot felul de bunatati bio – organizatorii au pus la punct o adevarata seara satmareana, nu doar o degustare -, i-am gasit pe Johann si Edgar Brutler, amfitrioni ai evenimentului si creatori ai brandului Nachbil. Cu tot ce implica asta, inclusiv filosofia de vinificare, creata pe percepte bio, care urmareste o interventie cat mai redusa a omului in procesul de vinificare, pentru ca vinurile sa pastreze cat mai mult caracterul original al strugurilor. Filosofie pe care am regasit-o chiar in paharul de intampinare, care continea o Feteasca regala 2012, lejera, prietenoasa, cu o aciditate vie. Pana sa ajungem la punctul de maxim interes, adica verticala se Syrah, am mai trecut printr-un Sauvignon Blanc 2012, vin obtinut din strugurii unei vii ce a fost plantata abia in 2011. O excentricitate, daca ne gandim ca, uzual, toata lume se gandeste la vin abia in cel de-al treilea an de viata al viei. Dar enologii de la Nachbil, tata si fiu, ne mai pregatisera o surpriza. Un Cabernet Sauvignon 2011, care, desi inca mai salasluieste prin butoaie, promite un viitor frumos. Cu arome de mure, coacaze si condimente, peste care apar tonuri de eucalipt si ardei gras, cu un corp robust si un final in care nuantele vegetale sunt brazdate de note de mentol si cacao.

IMG_3838Syrah-ul nu s-a mai lasat asteptat. Primul care si-a dezvaluit aromele a fost cel mai tanar, 2012. Abia iesit din fermentatia maloloactica, vinul mai are de petrecut mult timp prin butoaie si prin sticle, insa structura si corpolenta, la care se adauga si un complex aromatic deja bine definit, anunta un vin mare. Insa abia prin 2015. S-a prezentat la apel si Syrah 2011, si el cu o structura ferma, nu insa la fel de corpolent si nici atat de bogat in arome. Notele de eucalipt si piper sunt dominante, abia in pasul doi aratandu-se nuantele gemoase. Atac fructat si un final destul de lung, dominat de cacao si condimente. A urmat Syrah 2009, fratele alcoolic al familiei (15,2 % vol.alc scria pe sticla, dar am inteles ca, de fapt, era ceva mai sus), pe care structura buna si continutul ridicat de glicerol il ajuta sa fie cat de cat prietenos. Iar dupa acest vin a aparut la rampa multasteptatul 2008, care nu ne-a dezamagit. Desi mai subtire in corp decat fratii lui, vinul dezvolta aceleasi arome inconfundabile de piper si busuioc, peste care apareau tonuri de cardamom si paine coapta. O nebunie. Tot o surpriza placuta a fost si ultima proba a verticalei, Syrah 2003, care, chiar daca nu mai are viata lunga, se prezinta cu un complex aromatic interesant, in care notele de piper si gemuri de fructe negre se impletesc cu cele de bitum si fum.

Concluzie: vinurile, total diferite de la an la an, n-au facut decat sa confirme filosofia Nachbil. Aceea ca, undeva, in Dealurile Satmarului, o familie pasionata si-a propus sa realizeze vinuri de terroir. Si chiar reuseste.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...