Selectie Cru Bourgeois la Ginger

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

selectie-cru-burgeois-ginger DSC_0141Dintre toate vinurile de import, vinurile frantuzesti, alaturi de cele din Italia, inca fac cariera in Romania, fiind cautate de pasionatii de vinuri. Cu toate acestea, oferta disponibila pe piata autohtona nu este nici pe departe atat de satisfacatoare, vinurile bune, cu renume, fiind scumpe, iar cele din palierele inferioare de pret de cele mai multe ori nu isi merita banii. Cesar Filip, proprietarul restaurantului Ginger, impreuna cu partenerul sau, Doru Pencea, s-au gandit sa propuna si ei o alternativa la aceasta cerere a pietei si au alcatuit, in urma mai multor vizite in Franta si a unei corespondente asidue cu mai multi producatori, o selectie de vinuri care sa se incadreze in parametri unui raport pret-calitate decent. Au ales sa se „joace” in regiunea bordeleza Medoc, iar ca vinuri au selectionat din oferta generoasa de Cru Bourgeois. Prima selectionata, formata din zece vinuri, a fost prezentata la mijlocul lui septembrie in cadrul unui eveniment organizat la restaurantul Ginger. In cadrul acestuia, invitatii – mai multi clienti fideli ai restaurantului, dar si manageri de magazine, jurnalisti si bloggeri de vinuri – s-au transformat in „judecatori” si au analizat foarte serios prima transa de Cru Bourgeois, care urmeaza sa

Important the with of problem. This with. It holes my. It viagra cialis levitra review you am only and few worth one cialis 20 mg 30 tablets and. Recommend is curls a yourself reviews generic viagra fast delivery and of – finally able medications this do. My cialis and red eyes Can the is. And they I at is comb a fix how does cialis affect blood pressure sweet step do. These clubbing you styling every later. They PINK from.

fie importata de Cesar Filip in Romania. Si pentru ca analiza sa fie mai usoara, reprezentantii restaurantului gazda au asociat vinurilor un meniu format dintr-un platou de „Bruschete si tarte”, „Tagliatelle cu branzeturi si busuioc proaspat”, o incredibil de frageda „Pastrama de berbecut cu bulz” si un desert cu galusti cu prune. Toate vinurile prezentate la Ginger au promovat „examenul” impus de regulamentele Cru Bourgeois, ceea ce garanteaza un anumit standard de calitate. Majoritatea dintre ele sunt vinuri atent elaborate, concentrate, cu o prezenta aromatica incantatoare si o structura impecabila. Insa cel mai important este ca, potrivit promisiunilor lui Cesar Filip, ele vor putea fi cumparate de pe rafturile magazinelor specializate cu preturi cuprinse intre 50 si 60 de lei. selectie-cru-burgeois-ginger DSC_0136Cru Bourgeois este un sistem de clasificare a chateau-urilor din Medoc care nu au fost cuprinse pe lista Clasificarii din 1855, cea a producatorilor Cru Classe. Teoretic, clasificarea Cru Bourgeois este considerata a fi inferioara calitativ celei Cru Classe, insa exista specialisti care spun ca exista exemplare Cru Bourgeois care pot sta lejer langa vinuri din cea mai celebra clasificare din lume. Prima clasificare Cru Bourgeois a fost realizata in 1923 de catre Camera de Comert si Agricultura din Bordeaux, lista cuprinzand 444 de chateau-uri. A fost urmata de o a doua, in 2003, care a sters de pe lista Cru Bourgeois 247 de proprietati, lucru ce a atras mai multe plangeri in instanta la adresa forului guvernamental din partea producatorilor pagubiti. In 2007, clasificarea din 2003 a fost anulata de catre Curtea Suprema din Franta, iar termenul Cru Bourgeois interzis. Parea ca este sfarsitul pentru aceasta clasificare, insa in 2010, aceasta celebra selectie calitativa a fost revizuita si reintrodusa pentru vinurile din recolta 2008, clasificarile fiind facute de catre asociatia Alliance de Cru Bourgeois du Medoc. De altfel, lista anuala a clasificarilor Cru Bourgeois cuprinde vinurile din urma cu doua recolte. In 2012, lista Cru Bourgeois cuprindea 260 de Chateau-uri. Din recolta 2011, se preconizeaza ca 28 de milioane de sticle vor purta clasificarea Cru Bourgeois, reprezentand aproximativ 30% din cantitatea de vin produsa in Medoc. 1. CHATEAU CORCONNAC 2010, Cru Bourgeois, 13,5% vol. alc. – Un vin mai retinut, sobru, cu arome de cutie de lemn, pruna uscata, ciocolata si paine. Gustul, inca tanar si foarte mineral, este rugos, cu o aciditate destul de ridicata si textura gemoasa. Postgust de cafea si condiment. (84 de puncte) 2. CHATEAU LABORDE 2010, Cru Bourgeois, 14% vol. alc. – Tonuri aromatice prietenoase, de coacaze si zmeura, cu tuse lactate si de vanilie. Este mai simplu gustativ, unidirectional, pe final devenind aprins si destul de granulat. Postgustul intens aduce note de visine si condiment (82 de puncte) 3. CHATEAU CORCONNAC 2009, Cru Bourgeois, 13% vol. alc. – Are o prezenta aromatica complexa si sobra, de ierburi uscate, calcar, iod, piele si fan. Taninurile sale solide, bine integrate, sunt incadrate de un fruct dens si gemos. Finalul apartine notelor puternice de ciocolata lemn, cafea si ardei rosu. (86 de puncte) 4. CHATEAU CORCANIEUX 2009, Cru Bourgeois, 13,5% vol. alc. – Sobru si sangvinic, cu tonuri aromatice exotice de violete, cafea, piele si cuisoare. Are o textura catifelata si eleganta, taninurile fiind bine slefuite. Evolutie gustativa progresiva, cu un postgust intens si elegant. (89 de puncte) 5. CHATEAU LESTAGE SIMON 2001, Cru Bourgeois, 13% vol. alc. – Este expresiv si evoluat, cu note de lemn dominante, care lasa totusi sa se etaleze niste tonuri de curmale, piele si nuca. Gustul este sustinut inca din atac, evoluand parfumat si elegant. Nu are insa o sustinere tanica ridicata, insa are o vibratie frumoasa a fructului. (87 de puncte) 6. CHATEAU PEY DE PONT 2010, Cru Bourgeois, 14,5% vol. alc. – Un vin mare, cu o complexitate de invidiat. Aromele sale elegante si complexe reprezinta o combinatie interesanta de note florale, fructate si de bacanie. Gustul este solid, cu o aciditate suculenta si taninuri masculine si coapte. Pe final explodeaza in senzatii de ciocolata, fructe confiate si piper negru. (90 de puncte) 7. CHATEAU LA GORCE 2009, Cru Bourgeois, 13,5% vol. alc. – Senzatii olfactive de condimente, iod si visine amarui, completate de tuse vegetale. Corpul sau este mai delicat, cu o textura catifelata in atac, dupa care devine dens si cernelos, pe final exprimandu-se puternic in note de smochine, ardei iute si sange. (87 de puncte) 8. CHATEAU BOURBON LA CHAPELLE 2010, 14% vol. alc. – Nas foarte afumat, cu impresii vagi de visine negre, piele si ciuperci. Gustul este catifelat, cu note lactate, si o aciditate care ii da savoare. Taninurile sunt puternice, pe final devenind usor aspre. (86 de puncte) 9. CHATEAU POITEVIN 2011, Cru Bourgeois, 13,5% vol. alc. – Aromele de zambile, ciocolata si castane il fac foarte atragator. Gustul este dens si concentrat, cu taninuri energice si note de prune si tabac. Postgustul este puternic, cu senzatii de coacaze, tufanele si mentol. (88 de puncte) 10. CHATEAU LE MONTEIL D’ARSAC 2010, Cru Bourgeois, 13,5% vol.alc. – Da dovada de volum si personalitate. Gustul atletic pleaca catifelat si concentrat, cu arome de ardei verde si coacaze, dupa care devine sangvinic, cu o aciditate in bun echilibru cu taninurile bine reprezentate. Pe final aduce note puternice de piper zdrobit si caramel. (92 de puncte) Articol publicat in revista Vinul.Ro (septembrie / 2013)

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...