Somelierul European

Invazia vinurilor din Lumea Noua in Europa a starnit un val de reacţii din partea multor organizaţii de pe intregul continent. Una dintre soluţiile gasite pentru educarea consumatorilor şi apropierea acestora de vinurile Batranului Continent a fost cea propusa de Asociaţia Somelierilor din Europa (ASE), aceea de formarea de somelieri europeni, cu diplome validate de inaltele instituţii europene din domeniu. Astfel, somelierul poate deveni unul dintre vectorii principali de promovare ai vinurilor europene. Aceasta idee a fost expusa şi la reuniunea de la mijlocul lunii aprilie a Intergrupului Viticol al Comisiei de Agricultura a Uniunii Europene, de catre preşedintele ASE, Thierry Corona, şi reprezinta principalul obiectiv al ASE.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Conform declaraţiilor preşedintelui ASE, „asociaţia şi-a fixat ca obiective promovarea viticulturii europene prin munca somelierului. Ca lucreaza in restaurant, intr-o crama sau podgorie, somelierul va fi intotdeauna strans legat de activitatea viticultorului. Consumatorul modern de vinuri este in cautarea de noutaţi şi vrea sa fie mereu surprins, incantat şi uimit de orice produs nou, motiv pentru care şi somelierul nu poate sa se mulţumeasca sa prezinte vinuri doar din ţara sa de origine“. Pentru acest proiect ASE a cerut sprijinul Uniunii Europene care sa susţina vinul european prin dezvoltarea cailor de comunicare a acestuia. Cu acest proiect “Europa va avea o modalitate de lupta impotriva invaziei de vinuri monovarietale venite din restul lumii şi care, fara sa fie dezagreabile, sunt departe de a avea personalitatea şi aura vinurilor europene care au secole de istorie in spate“, a subliniat Thierry Corona. Astfel, potrivit lui Corona, somelierii trebuie sa devina profesionişti europeni şi sa cunoasca vinurile de pe tot continentul european.

Argumente pentru dezvoltarea somelariei

Argumentele principale ale necesitaţii infiinţarii unei şcoli europene de somelarie menţionate de Asociaţia Somelierilor din Europa, sunt schimbarea profilului consumatorului şi creşterea schimburilor comerciale, import-exporturile de vin. Categoric, ambele sunt strans legate intre ele şi ţin in principal de curiozitatea omului modern şi de facilitatea timpurilor moderne de a calatori pe intreg mapamondul. De asemenea, un rol foarte important in acest decor, in special in comerţul internaţional de vinuri, il au contextele legislative care coordoneaza industria vinului: Lumea Veche este mult mai conservatoare, legislaţia fiind destul de restrictiva. Existenţa dreptului de plantare (restricţia de creştere a suprafeţei europene cu viţa de vie – aşa numita cota de vie/vin) este indelung exploatata de ţarile din Lumea Noua care nu au astfel de restricţii, şi care de la an la an işi permit sa creasca producţia de vin prin investiţii facute in noile plantaţii.

Publicitate
IPPU

Printre cauzele invaziei vinurilor din Lumea Noua se numara şi curiozitatea şi disponibilitatea consumatorilor de a investi in vinuri din alte ţari. Aceasta noua tendinţa in consumul de vinuri cere şi specialişti pe masura, care sa completeze placerea de a consuma un vin de calitate cu informaţii pertinente despre originea şi producerea acestora. In acest context işi fac simţita nevoia serviciile somelierilor, ca promotori ai vinurilor de calitate.

Proiectul are susţinatori şi in Romania

Reprezentanţii somelariei romaneşti susţin in mare masura aceasta iniţiativa. Sergiu Nedelea, Ambasadorul ASE in Romania, a declarat ca „proiectul ASE propune o instituţionalizare a statutului somelierului, o upgrad-are a poziţiei somelierului profesionist, prin implicarea autoritaţilor in certificarea respectivului nivel de competenţe. Prin iniţiativa ASE se doreşte stabilirea unei baze comune in privinţa formarii specialiştilor in somalerie. Este ştiut fiind faptul ca in Europa sunt mai multe modele de formare, iar intre ele, de departe, şcoala italiana şi cea franceza sunt cele care fac diferenţa. Ca un exemplu in susţinerea acestei afirmaţii, este notabil ca ele sunt printre puţinele ţari europene unde cursurile de somelier dureaza o perioada de cel puţin trei ani. Ţinta finala a acestui proiect este promovarea durabila a vinului european prin extinderea competenţelor somelierului in toate vinurile Europei şi nu in ultimul rand conservarea specificului naţional. Diversitatea patrimoniului vitivinicol european este cea care ii confera un plus de valoare“. Organizaţia Somelierilor din Romania 2011 sprijina de asemenea aceasta iniţiativa, iar Marian Timofti, preşedintele OSR 2011 transmite Ambasadorului ASE in Romania susţinerea intregii organizaţii pe care o conduce. „Sper ca propunerea ASE sa fie benefica pentru producatorii romani, prin punerea in evidenţa a produselor viticole autohtone, pentru centrele viticole, prin crearea unui drum al vinului şi dezvoltarea unui turism enologic de calitate şi, nu in ultimul rand, pentru consumatorul roman, prin personal cu pregatire superioara prezent in locaţiile destinate produselor viticole. Pregatirea somelierilor in Romania este esenţiala in momentul de faţa. Sper ca infiinţarea unor cursuri de sine statatoare sa ofere posibilitatea unei pregatiri corespunzatoare tinerilor din Romania şi sa duca la eliminarea acelor atat de controversate cursuri de pregatire şi de recalificare in domeniu”.