Somon cu palarie de cartof, piure de avocado si mousse de somon in crusta de mac

budu 1Pentru cine nu stia, exista gastronomie si in Ilfov. Iar la Taverna Studioului, din Buftea (Aleea Plopilor nr. 2A), seful bucatar Viorel Morosanu este capabil sa ofere retete surprinzatoare.

Ingrediente: 250g file de somon, 60ml smantana de gatit, un avocado mai copt, o lamaie verde (lime), o felie subtire de cartof mare, taiat pe latime (chips), 20g rucola, 4 rosii cherry, nucsoara, sare, piper alb, mac.

Preparare somon: fileul de somon se taie astfel incat sa ajunga la aceeasi grosime. Se unge cu ulei de masline si zeama de lime, apoi se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se ruleaza, se acopera cu felia de cartof si se da la cuptor, la 180 de grade, circa 10-12 minute.

Preparare mousse de somon: resturile de somon se taie in cuburi mici. Se adauga smantana de gatit (sau unt), sare si piper alb, apoi se da totul la blender. La final, se aranjeaza in forma cubica si doua laturi opuse se dau prin mac. Preparare piure de avocado: fructul de avocado se curata, se taie cubulete care se dau la blender, cu smantana, sare si piper.

Preparatele se pun pe farfurie si se servesc cu o salata de rucola cu rosii cherry. Optional, in farfurie pot aparea morcovi si cartofi fierti.

La acest preparat am incercat un vin Budureasca Sauvignon Blanc 2012, demisec, un vin proaspat, cu arome de pepene galben, peste care apar tonuri erbacee, ce trimit cu gandul la prospetimea primaverii. Restul de zahar compenseaza notele usor amarui ale piureului de avocado, in vreme ce aciditatea proaspata echilibreaza onctuozitatea somonului.

Cum ti se pare?