Specialiști străini la evaluarea selecției pentru prima ediție a Wine Book of Romania

La invitația inițiatoarei proiectului, Marilena Vasilica Ardelean, o comisie formată din opt specialiști internaționali va evalua, în perioada 26-27 august 2015, vinurile românești care vor fi incluse în prima ediția a Cărții Vinurilor din România și Republica Moldova (titlul în engleză: The Wine Book of Romania), programată să apară în martie 2016.

Inițiatoarea proiectului a selectat în urma unor vizite la peste 100 de crame aproximativ 250 de vinuri, selecția urmând să fie validată în urma evaluărilor din 26-27 august, activitate ce se va desfășura la Valea Verde, satul Cund, județul Mureș. Invitații străini pentru validarea selecției sunt: Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franța), Luiz Alberto (candidat de Master of Wine – Brazilia), Paul Robert Blom (degustător de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (președintele Merano Wine Festival – Italia), Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător de vinuri – Coreea). Alături de invitații din străinătate, la evaluare vor participa și specialiști din România. Juriul va fi împărțit în patru echipe, ce vor degusta toate vinurile selecționate și vor nota fiecare vin cu puncte de la 3 la 5 (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent). Specialiștii vor avea posibilitatea să descalifice un vin dacă acesta nu se ridică la nivelul de 3 puncte. Membrii juriului vor discuta fiecare vin în parte, astfel încât nota finală să reprezinte acordul lor unanim.

Prima ediție „The Wine Book of Romania” se va lansa în martie 2016 în versiune bilingvă (româno-engleză) și se dorește, potrivit inițiatoarei, “un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Acest volum va ajunge către institutele culturale, ambasadele României, precum și la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale”.