Starea lichida a maslinelor

Modificarea stilului de viata al omului modern a impus si modificarea alimentatiei acestuia, ingredientele mai usoare, sanatoase, cerandu-se impetuos intr-o dieta moderna. Printre acestea se numara si uleiul de masline, produs a carui notorietate este intr-o continua crestere, cu toate ca pretul sau, comparativ cu alte uleiuri vegetale, este destul de mare. Uleiul de masline este produs, dupa cum ii spune si numele, din masline verzi, facute pasta, care mai apoi este malaxata, dupa care presata (metoda traditionala) sau centrifugata (metoda moderna) pentru a se extrage uleiul propriu-zis. La fel ca la vinuri, aromele, culoarea, textura si consistenta variaza in functie de diferitele soiuri de masline folosite, de locul de provenienta si de clima. Uleiul de masline extravirgin, cel care provine din prima presare a maslinelor, are o aciditate nu mai mare de 0.8% si este considerat a fi superior uleiului virgin, care are o aciditate de 2%. Asemanator vinurilor, uleiurile de masline se degusta, urmarindu-se anumiti parametrii, singura diferenta fiind culoarea, aspect care nu conteaza in acest demers. Se apreciaza la un ulei de masline gustul sau amar de anghinare, alune sau migdale, notele dulci, tonurile florale si fructate, tenta picant-condimentata, rotunjimea, caracterul ierbos. Nu este de dorit ca un ulei de masline sa fie apos, copt, sa aiba gust de lemn, pamant sau putregai, un caracter grosier sau note de mucegai sau ranced, sa fie fermentat sau otetit.

Ghidati de Marian Timofti si Razvan Cruceanu, somelieri din cadrul Organizatiei Somelierilor din Romania 2011, editorii Vinul.Ro au participat la inceputul lunii decembrie la o degustare de uleiuri de masline si derivate ale acestora, produse importate in Romania de magazinul Fusion Technique. Aceste uleiuri de masline, produse in Grecia si Italia, se inscriu in categoria premium si sunt unele dintre cele mai apreciate produse de acest fel la nivel international. Insa, vedetele acestei degustari au fost doua derivate: caviarul de ulei de masline, Caviaroli, produs chiar de catre celebrul chef Ferran Adria si a carui reteta este secreta, si uleiul de masline aromat cu trufe albe, fara adaos de esente, Ppura.

BAND OF CHEFS
Grecia
Arome puternice, ierboase, cu senzatii de coaja de mar si iarba cosita. Gustul este catifelat, usor vanilat, cu un final neutral, floral si usor picant. Recomandari: de la gustari pana la deserturi.
Pret: 185 de lei / 5 litri

MORIA ELEA
Grecia
Producator: Olive Vision
Foarte fin aromatic, cu tente de vegetale, matase de porumb si iarba verde. Gustativ este mineral-catifelat, placut, cu o nuanta de porumb prajit. Atacul este ierbos, iar postgustul este picant. Recomandari: salate, peste, paste.
Pret: 190 de lei / 0,5l

DON VINCENZO
DOP, Italia
Producator: Tenuta Zimarino
Foarte intens aromatic, cu trimiteri catre condimente, ierburi, migdale si ardei verde. Gustul atrage prin notele de nuca, anghinare si fructe confiate si prin evolutia sa gustativa. Recomandari: salate, peste, paste, carne la gratar
Pret: 340 de lei / 0,5 l

PER LILIANA
Producator: Tenuta Zimarino
Este corpolent, cu o usoara senzatie tonicaamaruie, pe alocuri sarata, si postgust puternic condimentat, intepator. Aromatic aduce senzatii de alune, seminte de pin si praz verde. Recomandari: peste, fructe de mare, carne alba la gratar
Pret: 340 de lei / 05 l

COSTA DEI TRABOCCHI
Producator: Tenuta Zimarino
Arome foarte puternice de mar, iarba cruda si migdale si un gust plin si catifelat, foarte puternic. Finalul are pe langa anghinare si un o nota picanta de ardei iute. Recomandari: carpaccio, carne la gratar, peste la gratar
Pret: 340 de lei / 0,5 l

PPURA
Ulei de trufe organic, aromat cu trufe albe
Aromele de trufe sunt foarte puternice, aducand senzatii de usturoi, iar gustul este intens si vegetal, spre cel al conopidei. Recomandari: piure de cartofi, omlete, carne fripta.
Pret: 85 de lei / 100 ml

CAVIAROLI
Produs de Ferran Adria
Spargerea „caviarului“ intre dinti ofera o senzatie foarte placuta, dezvoltand arome tonice si usor sarate, cu tonuri de anghinare si un postgust picant condimentat. Recomandari: gustari, scoici St. Jacques, supe crema
Pret: 285 de lei / 200 g

Produsele pot fi achizitionate de pe site-ul www.ft-shop.ro.