„Sunt convins ca vinurile tarilor din Est sunt perfect capabile sa concureze vinurile frantuzesti“ – interviu cu Bernard Magrez, compozitor de vinuri rare

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

 

Magrez

Bernard Magrez este deja o legenda in lumea vinurilor franceze, fiind singurul proprietar de „Grand cru” in cele patru zone de referinta ale clasificarii, dar cu vii raspandite in mai multe zone viticole din lume. Pornit modest, de jos, de la negocierea de vinuri, „inventatorul” unui whisky (William Peel), al unui Porto si al unor game de vinuri pentru supermaketuri, Bernard Magrez s-a orientat, dupa ce si-a vindut prima afacere, spre vinurile haut de gamme din regiunea bordeleza. Acum, el detine 40 de proprietati care insumeaza mai mult de 1.000 de hectare in lume, vanzand, anual, 4,5 milioane de sticle. Din 1990, lucreaza cu celebrul enolog francez Michel Rolland, alaturi de care a primit numeroase distinctii si clasari prestigioase in concursuri internationale. Sa-i iei un interviu lui Bernard Magrez nu e cel mai simplu lucru din lume, mai ales pentru ca e recunoscut pentru laconismul lui. Dar, cu toata zgarcenia la vorba, am reusit sa-i smulg raspunsuri la 12 intrebari, in exclusivitate pentru Vinul.ro.

Dupa cate am citit si aflat, aveti cea mai spectaculoasa evolutie in lumea foarte concurentiala a vinului. Ati inceput ca tanar negociant si acum sunteti un nume in acest domeniu. Care e motorul acestei transformari?
Motorul acestui progres este credinta mea constanta si considerabila in vinurile din Bordeaux de foarte buna calitate, in ciuda luptei planetare care se manifesta in zilele noastre

Fiecare dintre cele patru Grand Cru pe care le detineti (Chateau Pape Clement – Grand cru classe Graves, Chateau La Tour Carnet – Grand cru classe Haut Medoc, Chateau Fombrauge – Grand cru classe Saint-emilion, Clos Haut-Peyraguey – Premier grand cru classe Sauternes) este un monument in sine. Cum „compuneti” melodii pentru aceste „patru orchestre”?
Melodia esentiala care trebuie orchestrata si respectata este, inainte de toate, excelenta calitatii, la fel in recoltele foarte bune, in anii foarte buni, ca si in anii mai slabi, in recolte de calitate medie, ceea ce nu este foarte usor.

Publicul francez poate considera intrebarea un pic naiva: cum se formeaza si care sunt influentele care determina cotatia preturilor la Grand Crus?
E simplu, cotatia marilor vinuri se face in functie de cerere si oferta in lumea intreaga, ca in orice alt domeniu care lucreaza cu cotatii. Asa ca, atunci cind e vorba de un vin mare, cererea e mare si preturile explodeaza. Nu exista alta explicatie.

Compuneti vinurile pe care va place sa le beti sau va ganditi la marea diversitate de gusturi ale cumparatorilor?
Este evident ca exista o mare diversitate de gusturi vis-a-vis de marile vinuri din lume. Asa ca, va dati seama, cu 40 de podgorii, deci cu 40 de terroirs, 40 de diversitati, eu voi propune, intotdeauna, 40 de emotii diferite. Este singura strategie posibila in acest caz.

Exista in lume sute de concursuri, saloane sau expozitii dedicate vinului. Locurile pe podium, medaliile, presa, bloggerii de vin influenteaza vizibilitatea sau preturile?
Este sigur ca nota data de Robert Parker influenteaza, in acelasi timp, si vizibilitatea, si preturile vinurilor de Bordeaux. Amatorii de vin recunosc deja calitatile gustative ale lui Robert Parker, devenit un reper, si atunci, evident, vor fi interesati de vinurile pe care el le noteaza bine. Indiferent de ce vor spune unii.

Dupa modelul cu cele zece carti, va intreb: care sunt cele zece vinuri pe care le-ati lua cu dumneavoastra pe o insula?
Primele zece vinuri pe care le-as lua pe o insula pustie corespund unui clasament personal si sunt: vinurile cele mai bune din Uruguay, cele mai bune din Maroc, Chateau Pape Clement, Chateau La Tour Carnet, Chateau Fombrauge, un vin de Jumilla, din Spania, vinul nostru din priorat si ceea ce as numi o „cuvee” de exceptie realizata de noi, Magrez Tivioli.

Ati obtinut 100/100 puncte pentru un Chateau Pape Clement alb 2009, Grand Cru de Pessac–Leognan, acordate de Robert Parker. Mai exista viata dupa perfectiune?
Sa completez putin intrebarea! In cinci ani, am obtinut de trei ori 100 de puncte pentru Chateau Pape Clement alb (2006, 2007, 2009) si de doua ori pentru Chateau Pape Clement rosu (2005, 2010). Sigur ca e foarte greu sa ai in fiecare an nota perfectiunii, nu poti obtine mereu numai si numai 100 de puncte, dar noi luptam in fiecare zi ca sa se poata!

Sunteti numit omul cu 40 de Chateaux. In afara de Franta, cum ati ales celelalte podgorii din Spania, Uruguay, Chile?
Mi-am propus sa ofer un maximum de vinuri mari, diferite, si asta nu se poate obtine dintr-un singur loc. Asa ca am ales podgorii care sa corespunda viziunii noastre, sa spuna ceva diferit, dar sa se integreze proiectului, ceea ce face sa avem, da, 40 de podgorii care corespund unui numar de 110 referinte.

Exista o disputa referitoare la vinurile Lumii Noi versus vinurile Lumii Vechi. De acum, intra in discutie si vinurile Noii lumi vechi, adica vinurile Europei de Est.
Sunt convins ca vinurile din tarile Europei de Est sunt perfect capabile sa concureze vinurile franceze, si nu numai. Ceea ce, de altfel, cu toata sinceritatea, le si urez acestor vinuri.

Daca ati simti nevoia sa cresteti numarul proprietatilor viticole, spre ce tari din estul Europei v-ati indrepta atentia?
Cred ca este posibil sa faci vin excelent in Crimeea, in Moldova si in Romania.

Care este viziunea dvs. referitoare la lumea vinului in urmatorii zece ani?
Vinurile bune au devenit tot mai mult un produs care-ti arata statutul tau in lume, pozitia sociala. Au devenit un produs de lux, si, ca toate produsele de lux, eu cred ca au un viitor foarte frumos in urmatorii zece ani.

Vinurile fac parte din patrimoniul cultural al umanitatii. A bea un vin bun inseamna sa participi la un act cultural. Dumneavoastra, insa, nu va opriti doar la vinuri, ci propuneti, prin Institutul Cultural Bernard Magrez, mecenat cultural.
Sunt de acord. Incontestabil ca vinul este un produs cultural in aceeasi masura cu artele. Arta vinului sta alaturi de celelalte arte. Unii il considera chiar un produs sacru. Cind am deschis Institutul Cultural, am spus ca a venit timpul pentru mine sa ofer. Sa ofer sansa si sa promovez artisti tineri care au talent, sa le ofer timpul si mijloacele sa-si urmeze proiectele, sustinand eficient productia unor opere originale.

Ioan T. Morar

 

 

 

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...