Top Feteasca Neagra

Selectie de Feteasca neagra 

Publicitate
IWCB

VINUL.ro introduce astazi primul ghid critic al vinurilor publicat în România. Pentru început, am ales soiul Feteasca neagra. Daca în paginile anterioare ati facut cunostinta cu istoria si calitatile celui mai cunoscut vin rosu românesc, VINUL.ro va ofera în continuare o evaluare calitativa profesionista a vinurilor prezente pe rafturile magazinelor. Nu au participat la competitie vinurile destinate strict segmentului HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), ci doar vinuri de supermarket. Topul a fost alcatuit de un juriu format din experti, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din România (ADAR), profesori universitari cu vasta experienta interna si internationala.Degustarea s-a desfasurat în orb, sistemul de notare fiind conform normelor Oficiului International al Vinului.

 

Publicitate
IPPU

Juriul

Viorel Stoian

Fost director al Institutului national de Cercetari Vitivinicole, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, fost presedinte al Oficiului National al Viei si Vinului, Viorel Stoian este considerat a fi întemeietorul scolii românesti de degustatori de vinuri. A publicat numeroase lucrari stiintifice, tratate de oenologie, cursuri universitare. Este membru corespondent strain al Academiei Italiene a viei si vinului din Sienna si detinator al diplomei „Meritul Academic”.

Ion Namolosanu

O lunga cariera de practician: sef de ferma, cercetator stiintific la statiunea vitivinicola Odobesti, Vrancea. O alta cariera, poate la fel de lunga, în domeniul teoretic: timp de 12 ani a fost seful catedrei de viticultura si vinificatie de la Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti, devenind apoi prorector al acestei institutii de învatamânt superior. Peste 200 de publicatii si lucrari stiintifice poarta pe coperta semnatura Constantin Ion Namolosanu.

Ana Adriana Namolosanu

Profesor inginer horticultor, Adriana Namolosanu a fost timp de 10 ani cercetator vitivinicol la diferite statiuni si laboratoare de vinificatie. Alti zece ani a fost sef de sectie la fosta întreprindere Vinalcool Bucuresti, apoi director tehnic la întreprinderea de vinuri spumante Zarea. În prezent, detine titlul de expert emis de Ministerul de Justitie pe produse de viticultura-vinificatie si este membru activ în Asociatia Degustatorilor Autorizati din România.

Gabriela Elvira Arion

„Prin mâna ei au trecut toti specialistii de astazi ai vinului” – asa o caracterizeaza colegii. Absolvent al Institutului de Chimie alimentara, Gabriela Arion a fost profesor expert la Centrul de Perfectionare a Cadrelor din Industria Alimentara. În prezent este membru al colectivelor de standardizare si membru fondator al ADAR.

Dan Boboc

Wine-consultant al lantului Metro Cash & Carry România, doctor în stiinte agronomice, presedintele executiv al ADAR. Fost director stiintific al PNVV, director adjunct al ONDOV, secretar general al ONVV.

T O P U L

––––––––––––––––––––––––––––––

phv__special_reserve_20021. Feteasca neagra – Special reserve 2002

Zona de provenienta: Dealurile Prahovei

Producator: Cramele Halewood

Tipul vinului: VS, demisec

Caracterizare: Acest vin a fost ales în unanimitate de catre jurati, vinul etalon al degustarii. Un vin evoluat, bine lucrat, cu o încarcatura, culoare si buchet deosebite. „Are stofa!” – Viorel Stoian.

 

Pret: 16 RON

Nota: 93 puncte

black_peak2. Feteasca neagra – Black Peak 2002

Zona de provenienta: Vânju Mare

Producator: Vinterra

Tipul vinului: DOC, sec

Caracterizare: Plin, rotund, cu un rest de zahar ce îl mai „înmoaie”, dar care îl si rotunjeste. Lungimea post-gustului este medie. Un vin generos, dar care este un pic bizar pentru acest soi.

Pret: 17 RON

Nota: 90 puncte

swallowtail3. Feteasca neagra – Swallowtail 2003

Gran riserva

Zona de provenienta: Dealu Mare – Zoresti

Producator: Vinarte

Tipul vinului: DOC – CMD, sec

Caracterizare: Are un miros aparte, specific vinurilor vechi ajunse la apogeu. Mirosul de „nuci verzi” este specific vinurilor rosii. Post-gust prelungit. „Dumnezeiesc!” – Viorel Stoian.

Pret: 40 RON

Nota: 88 puncte

phv___private_reserve4. Feteasca neagra – Private reserve 2002

Zona de provenienta: Dealurile Prahovei

Producator: Cramele Halewood

Tipul vinului: VS, sec

Caracterizare: Culoare rubinie, frumos baricat. Un vin corect, dar care mai are nevoie de maturare.

Pret: 18 RON

Nota: 85 puncte

prahova_estate5. Feteasca neagra – Prahova Estate 2004

Zona de provenienta: Dealurile Prahovei

Producator: Mold Vin Trading

Tipul vinului: VS, sec

Caracterizare: Un vin barbatesc, cu o culoare buna. Plin, puternic. Usor aspru, cu un caracter rustic, cu un caracter mai putin tipic pentru Feteasca neagra.

Pret: 12 RON

Nota: 85 puncte

amphora6. Feteasca neagra – Amphora 2001

Zona de provenienta: Valea Calugareasca

Producator: ROVIT SA

Tipul vinului: DOC, sec

Caracterizare: Un vin cu un miros neplacut, care probabil a fost tinut într-un vas prost.

Pret: 13 RON

Nota: 80 puncte

vinia7. Feteasca neagra – Rezerve XX 1999

Zona de provenienta: Uricani

Producator: Vinia

Tipul vinului: DOC – CMD, sec

Caracterizare: Cu toate ca proba degustata a avut un defect de dop, care a persistat la început, acest vin a fost apreciat de juratii degustatori pentru culoarea si corpolenta sa.

Pret: 23 RON

Nota: 80 puncte

phv___special_reserve8. Feteasca neagra – Special reserve 2001

Prahova Valley

Zona de provenienta: Dealu Mare

Producator: Cramele Halewood

Tipul vinului: DOC – CT, sec

Caracterizare: Vin curat, culoare vioaie, evolutie si echilibru deosebite, aroma de baric si generozitate specifica soiului.

Pret: 16 RON

Nota: 80 puncte

ferma_noua9. Feteasca neagra – Ferma Noua 2003

Murfatlar

Zona de provenienta: Murfatlar

Producator: Murfatlar România

Tipul vinului: DOC – CMD, sec

Caracterizare: Vin proaspat, crud, în evolutie, rotund, curat, dar care nu este reprezentativ pentru soiul Feteasca neagra.

Pret: 16 RON

Nota: 75 puncte

pietroasa10. Feteasca neagra – Reserve 1999

Casa de vinuri Pietroasa

Zona de provenienta: Dealu Mare – Merei

Producator: Bachus SA

Tipul vinului: DOC – CT, sec

Caracterizare: Vin tânar, proaspat, putin cam aspru, culoare usor violacee, nu foarte corpolent, nu inspira senzatia de plinatate.

Pret: 10 RON

Nota: 70 puncte

tohaniX. Feteasca neagra – Domeniile Tohani 2003

Zona de provenienta: Tohani

Producator: Domeniile Viticole Tohani

Tipul vinului: DOC – CMD, demisec

Caracterizare: Neconsumabil si necomercializabil!

Pret: 12 RON

40 puncte

14 thoughts on “Top Feteasca Neagra

  1. Da’ … mai copii …da’ voi nu ati auzit de Feteasca Neagra de la Basilescu ?

  2. Sunt mai specialist în vin decât toţi conducătorii ăştia la un loc.:)

  3. Bonno, felicitari. Sunt alaturi de tine. La fel si clientii mei care s-au indragostit iremediabil de acest vin. Din pacate, primul lot e pe sfarsite. Urmeaza o surpriza si mai mare.

  4. Eu pot bea 6 litri de vin de casă sau de butuc şi nu am nici pe dracu.

  5. hehe mai baieti … ati pus pe locu X ( adica 10; zece ) sa nu va induc in error, gama de baza de la domenii de aici in sus mai gasim si special reserve FN si grand, medaliata cu aur 😉 … nu cu spagi

  6. Comentariile ar trebui scoase, pentru ca inevitabil romanul se crede bun la toate. La fel ca sus numitul Antonio, daca e un alcooloc notoriu care poate bea 6 litri de vin, nu inseamna ca e si un bun oenolog, dar totusi el asa se crede. raman la parerea ca ar trebui scoase comentariile!

  7. mi se pare mie, sau din primele 2 vinuri si al 4 lea au etichete foarte masonice pe ele?.. or fi degustatorii masoni si ei? ha ha …

  8. cred ca topul trebuie actualizat , nu de alta dar
    a)unele vinuri cel putin nu mai exista pe piata si ma indoiesc ca mai exista intr-o colectie , nr. 1 si nr. 4 eu cel putin le-am baut pe toate cite le mai aveam inca din 2009 ,
    b)preturile astea nu mai exista
    C) topul azi ar arata altfel

  9. sunt cateva vinuri in topul vostru care nu au vazut struguri, se vede clar ca Cramele Halenwood e sponsorul principal…

  10. Pentru domnul Andrei o simplă afirmaţie: Nu accept jigniri din partea unor persoane pe care nici măcar nu mă cunoaşte.

Comments are closed.