Vacanta la Saint-Tropez in Bucuresti, printre midii si rose-uri

IMG_3539Pentru cei care n-au calcat in luna august la Corks Cozy Bar, cochetul wine-bar din strada Bacani nr 1, titlul poate parea ciudat. Pentru fericitii care au avut inspiratia sa raspunda invitatiei facute de Corks si sa vada cum au decurs ostilitatile in cadrul evenimentului „Vacanta Saint-Tropez @ Corks Cozy Bar”, titlul nu mai pare foarte exagerat. Sigur, n-am avut parte de briza racoritoare si sarata a Mediteranei, de palmieri sau de Louis de Funes, cu ai sai jandarmi, jandarmerite, extraterestri, calugarite, 2CV si alte ciudatenii, insa ne-au multumit pe deplin celelalte dotari. Incepand cu cele sase vinuri din promotie, rose-uri de Provence provenind de la un singur producator, Domaine de Cantarelle, cu midiile a la Chef Catalin Scarlatescu – nu-nteleg de ce mai aduceau tacamuri la masa, n-am vazut pe nimeni care sa nu le inghita rapid, folosind mainile din dotare, de parca era vreun concurs de infulecat viteza – si pana la decorul bine gandit, cu nisip pe jos, cu scoici si dopuri de pluta, cu costume de baie si tricouri de marinar puse la uscat pe franghie. Cum si vremea a fost „sudista”, ma gandeam chiar ca nu m-as fi sfiit sa savurez unul, doua pahare de rose asezat confortabil intr-o piscinuta, fie ea si gonflabila. Spatiul, insa, n-a permis amplasarea acestui surogat de Mediterana. Mai bine asa, ca ar fi iesit cearta mai ceva ca la amplasarea cearsafurilor pe plaja din Saturn!

Elodie, enologul cu multiple personalitati Dar sa revenim la lucrurile serioase ale evenimentului. Si cum proverbul in care credem spune ca „mancarea e fudulie, bautura-i temelie”, o sa ne mai scoatem o data palariile in fata lui Catalin Scarlatescu si alor sale midii si vom povesti mai multe despre vinurile de la Domaine de Cantarelle, rose-uri de inalta simtire si finete, care acopera o intreaga paleta de arome si de gusturi.

IMG_3503Domaine de Cantarelle este o afacere de familie, detinuta din 2001 de Elodie Dieudonne, cea care, de altfel, este si creatoarea vinurilor pe care le-am degustat la Corks. Elodie detine o proprietate de peste 130 de hectare, situata in apropierea localitatii Brue Auriac, din Pays Varois, un departament din regiunea Provence, proprietate pe care sunt plantate mai multe soiuri, preponderent rosii. Logic, daca ne gandim ca Provence este raiul Rose-urilor. Syrah-ul este pe primul loc, insa aici mai gasim si Grenache, si Mourvedre, si Cabernet, dar si albe precum Rolle (sau Vermentino), Clairette ori Muscat Blanc a Petits Grains. De cativa ani, insa sortimentatia a crecut, pentru ca Elodie a plantat si Merlot, si Cinsault. Facand parte din apelatiunea Coteaux Varois en Provence, domeniul produce preponderent rose-uri, insa in portofoliu mai apar si vinuri albe, si vinuri rosii. Dar cum la Corks au venit doar rose-urile (nu toate), ne vom referi strict la ele. Cele sase vinuri, trei monovarietale si trei cupaje, nu seamana unul cu celalalt. Singurele elemente comune sunt anul de productie, 2012, si alcoolul, 12 % vol.alc in fiecare sticla. La o prima vedere, si culoarea ar fi un element comun – rose pal, foita de ceapa -, dar la o analiza mai atenta poti descoperi fine diferente de tonuri. In rest, nasul, gustul, dar mai ales exprimarile celor sase vinuri sunt total diferite. Sigur, e vorba si de faptul ca sunt folosite soiuri sau cupaje diferite, dar si faptul ca Elodie Dieudonne abordeaza stiluri diferite pentru fiecare produs. Majoritatea au o nota feminina, nu insa si Syrah-ul sau de-a dreptul barbatescul Ose (Indrazneala), un rose pe care efectiv simti ca il crantani in gura. Tot la capitolul surprize nebanuite intra si Elodie Cabernet, un demidulce cu 17 grame rest de zahar, pe care insa aciditatea si corpul il tin sub control, rezultand un vin de un echilibru nebanuit.

Nu stim inca daca toate aceste sase vinuri se vor regasi in portofoliul SmartDrinks.ro. Totusi, nu vom pleca din Saint-Tropez de Bucuresti inainte de vi le prezenta pe toate, in ordinea degustarii.

ELODIE MERLOT 2012
Vin de Pays du Var, sec, 12% vol.alc
Nas fin, feminin, cu note florale, peste care apar tonuri delicate de cirese si gem de caise. Mineral, echilibrat, are un atac delicat, cu gust de pepene rosu si cirese pietrose. Finalul, nu foarte lung, este dominat de note vegetale, care ii adauga un plus de prospetime
83 puncte

ELODIE SYRAH 2012
Vin de Pays du Var, sec, 12% vol.alc
Nu sta mult la discutii si timite arome de fragi, agrise si flori de portocal, dar si tonuri de condimente si coaja de pepene rosu. Proaspat, crocant, ataca intr-o simfonie de citrice si fructe rosii. Finalul, lung, vibrant si condimentat, e dominat de note de eucalipt si scortisoara
87 puncte

OSE D’ELODIE 2012
AOC Coteaux Varois en Provence, sec,12% vol.alc
Cupajul de Grenache si Syrah scoate in evidenta latura razboinica a lui Elodie Dieudonne. Plin, gustos,cu arome de fructe rosii si fructe negre de padure, cu tonuri de condimente si ciocolata neagra, vinul are un final lung, persistent si fin condimentat, dominat de grapefruit roz si cafea.
89 puncte.

ELLE D’ELODIE 2012
AOC Coteaux Varois en Provence, sec,
12% vol.alc
Tot Grenache si Syrah, dar si ceva Cinsault si, mai ales, o alta abordare, fac din acest vin unul feminin, cu arome subtile si diafane, dominate de fructe rosii si de mineralitate. Atac proaspat, sprintar, cu mandarine si zmeura si un final lung, cu caisa, capsuna si condimente fine
87 puncte

ELODIE ROSE FRUITE 2012
Vin de Pays du Var, demisec, 12% vol.alc
Cupaj de Muscat si Syrah, vinul se deschide intr-o placuta aroma de condiment balsamic de capsuni, eliberand apoi note de miere si eucalipt. Syrah-ul majoritar arunca in gust note de mura, ciocolata si condimente, insa in final lasa loc si Muscatului, cu ale sale note de bitter.
85 puncte

ELODIE CABERNET 2012
Vin de Pays du Var, demidulce, 12% vol.alc
Restul de zahar ii potenteaza aromele de cirese amare, coaja de portocala si condimente, insa, controlat de aciditate, nu afecteaza gustul, care pastreaza note verzi, tonice. Echilibrat, corpolent, are un final lung, dulce, dar condimentat, din care razbat note fine de rozmarin.
84 puncte

Articol publicat in revista Vinul.Ro / August 2013

Cum ti se pare?