Veronica Gheorghiu, enolog Crama Oprisor: „In vin apare intotdeauna ceva nou!“

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

DSC08236La Cetate, Caloian, Smerenie, Fragmentariu, Passarovitz sau Cabernet Oprisor sunt cateva dintre vinurile Cramei Oprisor, care au consacrat acest producator si care, in acelasi timp, au reusit sa stabileasca si anumite standarde in privinta gustului consumatorilor. Putini stiu insa ca pe etichetele acestor vinuri, alaturi de semnatura lui Liviu Grigorica, headwinemaker Crama Oprisor, sta si cea a Veronicai Gheorghiu, unul dintre cei mai talentati enologi din Romania. Pasiunea Veronicai Gheorghiu pentru vin atinge uneori limite nebanuite. Atunci cand vorbeste despre vin, o face cu un patos aproape maternal si nu se sfieste sa recunoasca ca „jumatate din viata mea este dedicata vinului“.

Nu mai este subiect tabu pentru nimeni ca o femeie sa lucreze in lumea vinului. Din punctul tau de vedere, care sunt avantajele unei femei vinificator comparativ cu un barbat?

Este adevarat, ca femeie in acest domeniu exista atat avantaje, cat si dezavantaje. Parerea mea este ca o femeie se integreaza mult mai bine in ceea ce face. Apeland oarecum la spiritul matern, se poate spune ca o femeie vinificator isi priveste produsul, „creatia“, cu mai multa pasiune si responsabilitate. Acorda mai multa atentie igienei, jongleaza intre domeniul tehnic si arta, intre ceea ce poti atinge si gusta si partea spirituala a vinului. In gluma, pot spune ca unul dintre dezavantajele unei femei vinificator este acela ca este inconjurata de barbati si uneori nu este inteleasa.

Ce anume te atrage la acest domeniu? Ce reprezinta vinul pentru tine?

Ceea ce m-a determinat sa ma apropii de acest domeniu a fost faptul ca nu imi place rutina. In vinificatie mai tot timpul apare ceva nou si in fiecare zi apare cate ceva, altceva, de facut. Aproape in fiecare zi ai posibilitatea sa vezi vinul in evolutie: cum se naste, creste, se maturizeaza si uneori moare. Vinul reprezinta foarte mult pentru mine.

Cu care dintre soiuri iti place sa lucrezi cel mai mult?

Asa cum o mama nu face deosebiri intre copiii sai, la fel nici eu nu fac diferentieri. Fiecare soi, la fel ca si omul, are parti bune si parti rele. Ceea ce conteaza cel mai mult este ca tu, ca vinificator, sa reusesti sa il „educi“, sa scoti in fata partile bune si sa le ameliorezi ce cele mai putin bune. Dintre soiurile autohtone imi place cel mai mult sa lucrez cu Feteasca neagra si Tamaioasa Romaneasca, insa nu ma dau in laturi sa vinific si struguri din Zghihara, Cramposie sau Feteasca Alba.

Cu ce vin te mandresti cel mai mult dintre cele pe care le-ai creat?

O intrebare buna, dar imi este foarte greu sa raspund! Sunt foarte multumita de vinurile rosii, pentru ca zona ma ajuta foarte mult. Insa, totodata, ma mandresc si cu vinurile albe…

Cum ai descrie in cateva cuvinte vinurile pe care le creezi la Crama Oprisor?

oprisor-3Vinurile pe care le realizez se incadreaza destul de bine in stilul pe care il tintesc: vinuri rosii puternice, cu mult corp, bine structurate si echilibrate. Vinuri „cu sange albastru“, dupa cum imi place sa le spun. Regiunea Oprisorului este una foarte buna pentru vinurile rosii, din toate punctele de vedere.

Ce vinuri mai degusti, altele decat cele de la Crama Oprisor?

Nu dau nume, insa pot sa spun ca degust vinuri mono-varietale, nu cupaje. Imi place sa analizez potentialul strugurelui, al zonei si mai ales sa observ „maiestria“ vinificatorului.

Majoritatea oamenilor care lucreaza in acest domeniu au ca pasiune vinul. Mai exista si o alta pasiune careia ii dedici timpul?

Bineinteles! Jumatate din viata mea este dedicata vinului. Cealalta jumatate familiei si florilor.

Ce parere ai despre nivelul actual al pietei vinului de la noi?

Nu vreau sa fiu dura si sa spun ca am o parere nu tocmai buna. Cred insa ca suntem inca prea saraci pentru a bea un vin bun. Saraci din punct de vedere al educatiei si cunoasterii vinului, dar si din punct de vedere financiar. Ca sa reusim sa facem vinul romanesc cunoscut peste hotare, mai intai trebuie sa-l cunoastem noi, sa-l intelegem si apoi sa-l povestim si altora.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...