Smart Drinks

«    »

Vin de vanzare

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 26 May 2009
Rubrica: Stiri

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Vã propun o incursiune în „lumea realã”, lumea vânzãrilor, a comercializãrii produsului numit VIN. Departe de a fi cristalinã, precum culoarea unui tânãr Riesling, situatia vânzãrilor de vinuri corecte în restaurante nu este nici mãcar rosé, fiind mai degrabã întunecatã si vinetie, ca un molan fãcut din vie hibridã. Fãrã a particulariza natura grupurilor de interese (vorbe la modã, deh!) se remarcã lipsa de coerentã a produsului VIN pe piatã.
Piata, din câte stim, este împãrtitã în douã mari categorii: RETAIL si HORECA. Ca principiu, fiecare zonã are, în aparentã, consumatorul ei si este alimentatã de producãtori prin distributie directã sau de cãtre cei specializati în distributie. Pânã aici totul pare corect, dar de fapt existã un singur consumator: cel care cumpãrã din supermarket sau beneficiazã (contra-cost) de serviciile unui restaurant. În ambele cazuri stimulii care îl determinã pe cumpãrãtor sã aleagã sunt generati si de asteptãrile pe care acesta la are de la produsul achizitionat.
Confuzia apare când constatã cã atât pe rafturile magazinelor cât si în listele de vinuri ale restaurantelor întâlneste aceleasi produse, diferenta fiind vizibilã de departe în zona preturilor. Intrigat, acesta devine cu sigurantã reticent în a comanda un vin la restaurant când vede cã pretul este cel putin dublu fatã de supermarket. Putini stiu cã diferentele sunt impuse de un adaos comercial practicat în concordantã cu afacerea, cheltuielile în restauratie (servicii) fiind diferite de retail. La fel de supãrat este clientul când îi spui cã la restaurant nu trebuie sã vinã cu vinul de acasã, chiar dacã este ziua lui. Existã si exceptii, reglate prin ceea ce numim „taxa pe buchon”. Greu, nu-i asa?
Teoretic, cele prezentate sunt arhicunoscute, echipe de specialisti trasând liniile directoare pentru definirea regulilor. Spunem teoretic pentru cã sunt putini cei care respectã „regulile jocului”. Fãrã a cãuta prea mult, constatãm cã toti jucãtorii sunt vinovati. Producãtorii spun cã au fãcut departajãrile si au vinuri atât pentru Horeca cât si pentru retail, crezând cã schimbarea unei etichete si a pretului ridicã si calitatea vinului. Distribuitorii nu sunt foarte hotãrâti si cred cã nu conteazã sã te specializezi pe un anumit segment, la un anumit standard, vorba aceea: „bani sã iasã”. Restauratorii se considerã agresati de puzderia de vinuri scumpe (ce-i bun, e scump!) si nu înteleg de ce le trebuie vinuri „pentru horeca” când ei vând bine ceea ce au, concluzionând româneste: „las-o, bã, cã merge-asa”. Poate ne regleazã criza!
Fãrã a încerca sã „dregem busuiocul” fatã de cele spuse, constatãm existenta de strategii clare ale unor anumiti producãtori care, nu numai cã nu-si doresc vinurile expuse în galantare, dar îsi selectioneazã cu grijã clientii din Horeca. Existã si distribuitori specializati pe segmentul Horeca, putini dar buni. În privinta restauratorilor, lucrurile încã stagneazã la nivelul mentalitãtii „sefilor de unitate”. Cârciumãria e lucru cu „dichis” si le cere pe toate: bucate bune, vin bun, servicii de calitate, ambient plãcut. Una fãrã alta nu prea merge, cã iese altceva!

Sergiu Nedelea





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Stiri

Cafea gurmand – vinul gurmand
InterRhône (Interprofesionala vinurilor de pe valea Rhône, Franta) lanseaza un nou concept pentru promovarea consumului de vin: paharul gurmand, un...

citeste tot »

Lansarea vinurilor Dragomir Winery la Bucuresti, Brasov si Sibiu – 14, 15 si 16 mai
Dragomir Winery Estate, unul dintre cei mai apreciati producatori de vinuri din Bulgaria, isi va prezenta in premiera portofoliul profesionistilor...

citeste tot »

Gastronomie fusion si vinuri de Oprisor la The Harbour (galerie foto)
In ultima zi de miercuri a lunii iunie, restaurantul The Harbour (Piata Amzei 10-12, Bucuresti) si-a purtat clientii in al...

citeste tot »

Bring Your Own Bottle la Private Wine – joi, 3 aprilie, orele 19:30
S-a implinit 1 an de cand cei de la Private Wine organizeaza degustari de vin! Haideti sa ii sarbatorim impreuna!...

citeste tot »

Lacerta Winery – inaugurare superpremium (galerie foto)
La sfarsitul lunii februarie LacertA Winery se prezenta pietei romanesti intr-o conferinta de presa, in cadrul careia reprezentantii companiei precizau...

citeste tot »

Cotnari, două medalii de aur la Berlin
Compania Cotnari a câştigat două medalii de aur la Concursul Internaţional de Vinuri de la Berlin, eveniment desfăşurat în perioada...

citeste tot »

Proiect special „Vinul.Ro” pentru aniversarea IPPU Packaging
Numarul 61 al revistei Vinul.Ro vine cu un mic cadou pentru prietenii vinului si ai acestei publicatii. Astfel, pe coperta...

citeste tot »

Europa deschide portile pentru vinul din Moldova
La cateva zile dupa ce Rusia a anuntat noul embargo impus vinurilor din Republica Moldova a venit raspunsul Europei. Mai...

citeste tot »

Zilele Basce la Restaurant Nada Mas
Gastronomia Tarii Bascilor se muta, pentru patru zile, la Bucuresti. Mai precis la Restaurantul Nada Mas, care, in perioada 25-28...

citeste tot »

Seara perfecta cu Tapas „La Mandragora” si vinuri de la Crama Oprisor
O noua initiativa Vinul.Ro s-a transformat intr-o seara frumoasa pentru cei care au dorit sa simta pe papilele lor cum...

citeste tot »

Vinul saptamanii: Chardonnay Theia Limited Release 2009
Este unul dintre acele Chardonnay-uri (DOC-CMD Sebes, 13,5% vol. alc., sec, prod.: Cramele Halewood) care te fac sa uiti de greoaiele vinuri...

citeste tot »

Drojdiile de vin, diferite de la un terroir la altul
Cercetatorii neozeelandezi au demonstrat in premiera internationala faptul ca drojdiile de vin pot fi diferite de la o regiune la...

citeste tot »

Giacomo Tachis, ales „Omul anului 2011” de catre Decanter
Giacomo Tachis, „parintele vinului italian modern”, a fost numit oficial „Omul anului 2011” de catre prestigioasa publicatie de vinuri Decanter....

citeste tot »

Abel’s – un nou wine bar in Centrul Vechi al Bucurestiului
Iubitorii de vin se pot bucura de un nou wine bar deschis recent in Centrul Vechi al Capitalei, care reuneste...

citeste tot »

Cool or Not: Aroganta pe bicicleta la Dragasani
COOL  Turul ciclistic al cramelor din Dragasani „inventat“ de Nicusor Cazan (cazancuvin.ro si wineevents.ro) si prietenii intr-ale vinului pe doua...

citeste tot »

Targ de vinuri la Auchan
500 de vinuri vor fi expuse, in perioada 3-15 octombrie, la Targul de vinuri Auchan, cel mai mare targ de...

citeste tot »

Patru Mari Medalii de Aur la Concursul Vinvest
132 de probe au fost analizate in cadrul celei de-a 7-a editii a Concursului National de Vinuri si Bauturi alcoolice...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 25 Jul 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online