IB Cargo

«    »

Vin de vanzare

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 26 May 2009
Rubrica: Stiri

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Comanda acum!

Vã propun o incursiune în „lumea realã”, lumea vânzãrilor, a comercializãrii produsului numit VIN. Departe de a fi cristalinã, precum culoarea unui tânãr Riesling, situatia vânzãrilor de vinuri corecte în restaurante nu este nici mãcar rosé, fiind mai degrabã întunecatã si vinetie, ca un molan fãcut din vie hibridã. Fãrã a particulariza natura grupurilor de interese (vorbe la modã, deh!) se remarcã lipsa de coerentã a produsului VIN pe piatã.
Piata, din câte stim, este împãrtitã în douã mari categorii: RETAIL si HORECA. Ca principiu, fiecare zonã are, în aparentã, consumatorul ei si este alimentatã de producãtori prin distributie directã sau de cãtre cei specializati în distributie. Pânã aici totul pare corect, dar de fapt existã un singur consumator: cel care cumpãrã din supermarket sau beneficiazã (contra-cost) de serviciile unui restaurant. În ambele cazuri stimulii care îl determinã pe cumpãrãtor sã aleagã sunt generati si de asteptãrile pe care acesta la are de la produsul achizitionat.
Confuzia apare când constatã cã atât pe rafturile magazinelor cât si în listele de vinuri ale restaurantelor întâlneste aceleasi produse, diferenta fiind vizibilã de departe în zona preturilor. Intrigat, acesta devine cu sigurantã reticent în a comanda un vin la restaurant când vede cã pretul este cel putin dublu fatã de supermarket. Putini stiu cã diferentele sunt impuse de un adaos comercial practicat în concordantã cu afacerea, cheltuielile în restauratie (servicii) fiind diferite de retail. La fel de supãrat este clientul când îi spui cã la restaurant nu trebuie sã vinã cu vinul de acasã, chiar dacã este ziua lui. Existã si exceptii, reglate prin ceea ce numim „taxa pe buchon”. Greu, nu-i asa?
Teoretic, cele prezentate sunt arhicunoscute, echipe de specialisti trasând liniile directoare pentru definirea regulilor. Spunem teoretic pentru cã sunt putini cei care respectã „regulile jocului”. Fãrã a cãuta prea mult, constatãm cã toti jucãtorii sunt vinovati. Producãtorii spun cã au fãcut departajãrile si au vinuri atât pentru Horeca cât si pentru retail, crezând cã schimbarea unei etichete si a pretului ridicã si calitatea vinului. Distribuitorii nu sunt foarte hotãrâti si cred cã nu conteazã sã te specializezi pe un anumit segment, la un anumit standard, vorba aceea: „bani sã iasã”. Restauratorii se considerã agresati de puzderia de vinuri scumpe (ce-i bun, e scump!) si nu înteleg de ce le trebuie vinuri „pentru horeca” când ei vând bine ceea ce au, concluzionând româneste: „las-o, bã, cã merge-asa”. Poate ne regleazã criza!
Fãrã a încerca sã „dregem busuiocul” fatã de cele spuse, constatãm existenta de strategii clare ale unor anumiti producãtori care, nu numai cã nu-si doresc vinurile expuse în galantare, dar îsi selectioneazã cu grijã clientii din Horeca. Existã si distribuitori specializati pe segmentul Horeca, putini dar buni. În privinta restauratorilor, lucrurile încã stagneazã la nivelul mentalitãtii „sefilor de unitate”. Cârciumãria e lucru cu „dichis” si le cere pe toate: bucate bune, vin bun, servicii de calitate, ambient plãcut. Una fãrã alta nu prea merge, cã iese altceva!

Sergiu Nedelea





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Stiri

HoReCa Expo, un eveniment de marca pentru industria ospitalitatii
Centrul expozitional Exporom organizeaza in perioada 14-17 martie 2013 HoReCa Expo, un eveniment dedicat industriei ospitalitatii, echipamentelor si dotarilor pentru...

citeste tot »

Degustare de vinars Brancoveanu in Clubul Presa de Vin
Miercuri, 12 aprilie, sub egida Clubului Presa de Vin, la Libraria Carturesti din Capitala are loc o degustare de vinars...

citeste tot »

Gama Baldik la Wine Chillax Wednesdaze @Corks
Miercuri, 25 iunie, petrecerea continua la Corks Cozy Bar. Open bar cu vinuri din gama Baldik, aperitive asortate si distractie...

citeste tot »

Curs de bucatarie italiana pentru bucatari profesionisti “Pestele in bucataria italiana”
Institutul Italian de Comert Exterior (ICE) – Biroul de la Bucuresti (http://www.italtrade.com/romania) organizeaza in cadrul Programului Promotional 2007, un curs...

citeste tot »

Framantari in lumea somelierilor. Laurentiu Achim, noul presedinte al FSR
La putin timp dupa ce a parasit functia de director executiv al Centrului Aroma, Sergiu Nedelea a pierdut si presedintia...

citeste tot »

Traieste Vara in alb! (galerie foto) – 22 iunie – 22 iulie
50.000 de flyere pentru promovarea „Verii in alb”, 2.000 de meniuri speciale, 1.000 de insigne „Traiesc Vara in alb” oferite...

citeste tot »

50 de lansari la Goodwine
A cincea editie a Targului International de Vinuri Goodwine isi asteapta vizitatorii cu peste 350 de sortimente de vin, potrivit...

citeste tot »

Vinurile Cotnari la Parlamentul European
Vinurile Contari au putut fi degustate la sediul de la Strasbourg al Parlamentului European, la inceputul lunii mai, cu ocazia...

citeste tot »

La Cotnari a inceput culesul
Compania Cotnari anunta,intr-un comunicat de presa, ca a inceput recoltarea strugurilor. In prima zi vor ajunge in crama peste 750...

citeste tot »

Alira: surpriza placuta pentru clientii Serilor Toscane
Joi, 8 august, la restaurantul Toscana din Constanta, un nou producator si-a prezentat vinurile in cadrul evenimentului “Seri Toscane“, organizat...

citeste tot »

Salonul International de Vinuri 2008
In jur de 50 de firme din tara si din strainatate vor participa, in perioada 18-20 aprilie, la Timisoara, la...

citeste tot »

Degustare de Povestiri carciumaresti, cu vin si carnati de Plescoi
Sambata, 27 noiembrie, la ora 16.00, Vinul.ro, in parteneriat cu Diverta si Intrecont Music relanseaza cartea „Povestiri Carciumaresti” la pachet...

citeste tot »

“Sweet Fest” – cel mai dulce eveniment al anului
Hanul lui Manuc din Bucuresti (str. Franceza nr. 62-64) gazduieste in perioada 2-4 decembrie, “Sweet Fest”, un “festival” de dulciuri...

citeste tot »

Patronatele din sectorul alimentar ataca marii retaileri
Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au fost sesizate de catre principalele patronate si sindicate din industria alimentara...

citeste tot »

SERVE a prezentat Cuvee Charlotte 2010 – galerie foto
De fapt, mai corect ar fi fost ca evenimentul de care povestim, gazduit de Espace Minoux (str. Spatarului nr. 26),...

citeste tot »

Cavalerul de Romania
Sambata, 5 februarie 2011, in cimitirul parohial al bisericii Adormirea Maicii Domnului / Biserica Voila din Campina, apropiatii si un...

citeste tot »

“Degusta Moldova” revine la Bucuresti: cumperi o sticla in restaurantele selectate, primesti una gratis pentru acasa
Vinurile din Republica Moldova reintra in forta in atentia consumatorilor romani: in perioada 15 -29 mai, 12 restaurante selectate din...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor, Editia a VI-a – 23 mai 2015            


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 02 Mar 2015

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online


Power hosting by Appnor

Power hosting by Appnor