IB Cargo

«    »

Vin de vanzare

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 26 May 2009
Rubrica: Stiri

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Comanda acum!

Vã propun o incursiune în „lumea realã”, lumea vânzãrilor, a comercializãrii produsului numit VIN. Departe de a fi cristalinã, precum culoarea unui tânãr Riesling, situatia vânzãrilor de vinuri corecte în restaurante nu este nici mãcar rosé, fiind mai degrabã întunecatã si vinetie, ca un molan fãcut din vie hibridã. Fãrã a particulariza natura grupurilor de interese (vorbe la modã, deh!) se remarcã lipsa de coerentã a produsului VIN pe piatã.
Piata, din câte stim, este împãrtitã în douã mari categorii: RETAIL si HORECA. Ca principiu, fiecare zonã are, în aparentã, consumatorul ei si este alimentatã de producãtori prin distributie directã sau de cãtre cei specializati în distributie. Pânã aici totul pare corect, dar de fapt existã un singur consumator: cel care cumpãrã din supermarket sau beneficiazã (contra-cost) de serviciile unui restaurant. În ambele cazuri stimulii care îl determinã pe cumpãrãtor sã aleagã sunt generati si de asteptãrile pe care acesta la are de la produsul achizitionat.
Confuzia apare când constatã cã atât pe rafturile magazinelor cât si în listele de vinuri ale restaurantelor întâlneste aceleasi produse, diferenta fiind vizibilã de departe în zona preturilor. Intrigat, acesta devine cu sigurantã reticent în a comanda un vin la restaurant când vede cã pretul este cel putin dublu fatã de supermarket. Putini stiu cã diferentele sunt impuse de un adaos comercial practicat în concordantã cu afacerea, cheltuielile în restauratie (servicii) fiind diferite de retail. La fel de supãrat este clientul când îi spui cã la restaurant nu trebuie sã vinã cu vinul de acasã, chiar dacã este ziua lui. Existã si exceptii, reglate prin ceea ce numim „taxa pe buchon”. Greu, nu-i asa?
Teoretic, cele prezentate sunt arhicunoscute, echipe de specialisti trasând liniile directoare pentru definirea regulilor. Spunem teoretic pentru cã sunt putini cei care respectã „regulile jocului”. Fãrã a cãuta prea mult, constatãm cã toti jucãtorii sunt vinovati. Producãtorii spun cã au fãcut departajãrile si au vinuri atât pentru Horeca cât si pentru retail, crezând cã schimbarea unei etichete si a pretului ridicã si calitatea vinului. Distribuitorii nu sunt foarte hotãrâti si cred cã nu conteazã sã te specializezi pe un anumit segment, la un anumit standard, vorba aceea: „bani sã iasã”. Restauratorii se considerã agresati de puzderia de vinuri scumpe (ce-i bun, e scump!) si nu înteleg de ce le trebuie vinuri „pentru horeca” când ei vând bine ceea ce au, concluzionând româneste: „las-o, bã, cã merge-asa”. Poate ne regleazã criza!
Fãrã a încerca sã „dregem busuiocul” fatã de cele spuse, constatãm existenta de strategii clare ale unor anumiti producãtori care, nu numai cã nu-si doresc vinurile expuse în galantare, dar îsi selectioneazã cu grijã clientii din Horeca. Existã si distribuitori specializati pe segmentul Horeca, putini dar buni. În privinta restauratorilor, lucrurile încã stagneazã la nivelul mentalitãtii „sefilor de unitate”. Cârciumãria e lucru cu „dichis” si le cere pe toate: bucate bune, vin bun, servicii de calitate, ambient plãcut. Una fãrã alta nu prea merge, cã iese altceva!

Sergiu Nedelea





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Stiri

Riedel: mirosul se schimbã vãzând cu ochii
„Fiecare vin îsi meritã paharul”. Acesta este unul dintre principiile care au stat la baza filosofiei Riedel, companie devenitã etalon...

citeste tot »

Arome italiene la Casa Deliciilor
In perioada 11-14 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, a avut loc cea de-a doua editie a targului de produse...

citeste tot »

Conferinta ProWein si Intervitis Interfructa 2013 la Bucuresti
Targurile Intervitis Interfructa si ProWein, cele mai mari targuri din domeniul fructelor, sucurilor de fructe, vinurilor si bauturi alcoolice si-au...

citeste tot »

Meniurile Vinul.Ro – Supa de capsune
A manca bine, sanatos si chiar usor sofisticat nu presupune neaparat un efort de preparare deosebit. Acest lucru ni l-a...

citeste tot »

Castiga o sticla de vin pe zi la Toamna in Rosu!
In perioada 5.10.2012-4.11.2012, bea o sticla de vin din meniul special Toamna in Rosu din restaurantele partenere, din Bucuresti sau...

citeste tot »

Directorul tehnic de la Vicente Gandia, enologul anului 2011 in Valencia
Luis Garcia Severino, enolog sef al Bodegas Vicente Gandia, a fost ales cel mai bun vinificator pe anul 2011, de...

citeste tot »

Vinurile medaliate la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2013
113 vinuri au fost distinse cu medalii in urma celei de-a cincea editii a concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro, producatorii...

citeste tot »

Noua clasificare a vinurilor din Saint Emilion a fost atacata in justitie
Istoria se repeta. Dupa ce clasificarea din 2006 a vinurilor din Saint Emilion a fost atacata in justitie, iata ca...

citeste tot »

A inceput culesul la Cotnari
De ieri, in zona Cotnariului au inceput lucrarile de recolta, informeaza un comunicat de presa al companiei. Conform informatiilor furnizate,...

citeste tot »

Vintest se muta la Sala Palatului
A doua editie a Vintest, unicul Salon National de Vinuri Romanesti, va avea loc in perioada 12-14 octombrie, in Bucuresti....

citeste tot »

Cotnari: 11 medalii la concursul “Vinuri romanesti din podgorii stramosesti”
La sfarsitul saptamanii trecute (4-6 decembrie 2008), la Bucuresti a avut loc concursul de vinuri “Vinuri romanesti din podgorii stramosesti”,...

citeste tot »

Cramele Recas investesc 3,2 mil. euro in retehnologizare
Cramele Recas a prezentat publicitatii, luni, un plan de investitii de 3,2 milioane de euro in acest an, care vizeaza...

citeste tot »

Bordeaux, un nou record
In fiecare secunda, in lume se vand 24 de sticle cu vin de Bordeaux. Poate parea incredibil, dar este adevarat....

citeste tot »

Seara-eveniment cu Razvan Macici si noutatile Cramei Atelier la Corks Cozy Bar
Joi, 18 octombrie 2012, incepand cu orele 19.00, iubitorii vinului si prietenii Cramei Atelier au ocazia sa deguste – in...

citeste tot »

Mikado Milk & Mikado Dark (Advertorial)
Mikado sunt sticks-uri crocante si ultra-subtiri, invelite cu ciocolata delicioasa si catifelata. Pentru a fi mai usor de consumat savuroasele...

citeste tot »

“Licence to Grill” la Castelul din Gilau
Starul TV canadian Robert Rainford va prezida juriul primei editii a Campionatului de Gatit in Aer Liber, care se va...

citeste tot »

VINVEST 2009, editia a VI-a
Salonul International de Vinuri VINVEST 2009 isi deschide pentru a sasea oara portile, intre 10 si 12 aprilie, la Centrul...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor, Editia a VI-a – 23 mai 2015            


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 24 Nov 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online