Smart Drinks

«    »

Vin de vanzare

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 26 May 2009
Rubrica: Stiri

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Vã propun o incursiune în „lumea realã”, lumea vânzãrilor, a comercializãrii produsului numit VIN. Departe de a fi cristalinã, precum culoarea unui tânãr Riesling, situatia vânzãrilor de vinuri corecte în restaurante nu este nici mãcar rosé, fiind mai degrabã întunecatã si vinetie, ca un molan fãcut din vie hibridã. Fãrã a particulariza natura grupurilor de interese (vorbe la modã, deh!) se remarcã lipsa de coerentã a produsului VIN pe piatã.
Piata, din câte stim, este împãrtitã în douã mari categorii: RETAIL si HORECA. Ca principiu, fiecare zonã are, în aparentã, consumatorul ei si este alimentatã de producãtori prin distributie directã sau de cãtre cei specializati în distributie. Pânã aici totul pare corect, dar de fapt existã un singur consumator: cel care cumpãrã din supermarket sau beneficiazã (contra-cost) de serviciile unui restaurant. În ambele cazuri stimulii care îl determinã pe cumpãrãtor sã aleagã sunt generati si de asteptãrile pe care acesta la are de la produsul achizitionat.
Confuzia apare când constatã cã atât pe rafturile magazinelor cât si în listele de vinuri ale restaurantelor întâlneste aceleasi produse, diferenta fiind vizibilã de departe în zona preturilor. Intrigat, acesta devine cu sigurantã reticent în a comanda un vin la restaurant când vede cã pretul este cel putin dublu fatã de supermarket. Putini stiu cã diferentele sunt impuse de un adaos comercial practicat în concordantã cu afacerea, cheltuielile în restauratie (servicii) fiind diferite de retail. La fel de supãrat este clientul când îi spui cã la restaurant nu trebuie sã vinã cu vinul de acasã, chiar dacã este ziua lui. Existã si exceptii, reglate prin ceea ce numim „taxa pe buchon”. Greu, nu-i asa?
Teoretic, cele prezentate sunt arhicunoscute, echipe de specialisti trasând liniile directoare pentru definirea regulilor. Spunem teoretic pentru cã sunt putini cei care respectã „regulile jocului”. Fãrã a cãuta prea mult, constatãm cã toti jucãtorii sunt vinovati. Producãtorii spun cã au fãcut departajãrile si au vinuri atât pentru Horeca cât si pentru retail, crezând cã schimbarea unei etichete si a pretului ridicã si calitatea vinului. Distribuitorii nu sunt foarte hotãrâti si cred cã nu conteazã sã te specializezi pe un anumit segment, la un anumit standard, vorba aceea: „bani sã iasã”. Restauratorii se considerã agresati de puzderia de vinuri scumpe (ce-i bun, e scump!) si nu înteleg de ce le trebuie vinuri „pentru horeca” când ei vând bine ceea ce au, concluzionând româneste: „las-o, bã, cã merge-asa”. Poate ne regleazã criza!
Fãrã a încerca sã „dregem busuiocul” fatã de cele spuse, constatãm existenta de strategii clare ale unor anumiti producãtori care, nu numai cã nu-si doresc vinurile expuse în galantare, dar îsi selectioneazã cu grijã clientii din Horeca. Existã si distribuitori specializati pe segmentul Horeca, putini dar buni. În privinta restauratorilor, lucrurile încã stagneazã la nivelul mentalitãtii „sefilor de unitate”. Cârciumãria e lucru cu „dichis” si le cere pe toate: bucate bune, vin bun, servicii de calitate, ambient plãcut. Una fãrã alta nu prea merge, cã iese altceva!

Sergiu Nedelea





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Stiri

COOL OR NOT: Mic îndreptar pentru „inventatorii” de branduri
NOT COOL // Raftul de vinuri din supermarket, in general segmentul low al acestei piete, ascunde adevarate comori de marketing,...

citeste tot »

S-a lansat Wine & Cigar Bar “Christian Cafe”
Miercuri, 31 mai, a avut loc deschiderea barului Christian Cafe si lansarea conceptului de “wine and cigar bar” in Romania....

citeste tot »

Trofeul Vinalies Internationales si 3 medalii de aur pentru Alexandrion la Paris
Vinarsul Brancoveanu, Alexandrion Royal Brandy si Alexandrion Clasic Brandy au fost distinse cu Medalii de aur la Vinalies Internationales, competitie...

citeste tot »

Predictiile si publicitatea lui Robert Parker pentru anul vinului 2014
De ceva vreme, criticul de vin Robert Parker isi antreneaza talentul de prezicator si incepe fiecare an cu o serie...

citeste tot »

Cabernet Sauvignon-ul ar putea avea radacini grecesti
Cabernet Sauvignon ar putea fi descendentul direct al unui soi grecesc aproape necunoscut, numit Vilitsa, potrivit unei carti publicate de...

citeste tot »

Freixenet Sparkling Friday la restaurantul 1001 nopti (galerie foto)
Cea de-a treia petrecere din seria Sparkling Friday a adunat in lounge-ul restaurantului 1001 Nopti (Ion Brezoianu, nr 18), mai...

citeste tot »

Caravana Gustului by OSR 2011 – reformarea consumatorului roman
Organizatia Somelierilor din Romania 2011 pregateste un proiect inovator, al carui principal obiectiv este schimbarea atat gusturilor consumatorilor romani, cat...

citeste tot »

Cursurile de vin pentru amatori OSR 2011 – Vinul.Ro
Incepand de luni, 20 februarie, OSR 2011 si Vinul.Ro demareaza seria de cursuri despre vin si degustarea lui pentru amatori....

citeste tot »

Parlamentarii britanici critica “Reforma vinului” propusa de UE
Parlamentarii britanici considera ca interzicerea adaosului de zaharuri in vinurilor a creat producatorilor de vinuri din Uniunea Europeana un mare...

citeste tot »

Razvan Macici si noile vinuri de la M1.Crama Atelier, in premiera la Corks Cozy Bar (galerie foto)
Iubitorii vinului si prietenii “cramei mici din crama mare”, M1.Crama Atelier, au avut ocazia sa deguste – in prezenta autorului si impreuna...

citeste tot »

Vinul saptamanii – Cabernet Sauvignon Soare 2005
Soare 2005 (DOC-CMD Samburesti, 12,8 % vol. alc., sec, Prod.: Vinarte) este unul dintre cele mai bune vinuri din soiul...

citeste tot »

Wine Nights in Sankt Petersburg continua cu Crama Oprisor – joi, 18 iulie (galerie foto)
Serile de joi din Sankt Petersburg Pub (str. Gabroveni nr. 55 A) au devenit deja o obisnuinta pentru bucurestenii care...

citeste tot »

Inca 37 de somelieri la dispozitia vinului romanesc
Ajuns la jumatate, proiectul „Resursa umana de calitate pentru promovarea vinurilor romanesti”, mai cunoscut in industrie ca scoala de somelieri...

citeste tot »

Vestitor de Oprisor (Advertorial)
„Povestea colectiei Cupola Sanctis a inceput cu trei vinuri in editii limitate – Sfantul Gheorghe, Sfantul Dumitru si Sfanta Ana....

citeste tot »

Un restaurant la inaltime
In luna mai a acestui an, va fi lansat in Romania conceptul numit „restaurantul suspendat”, ce presupune organizarea de evenimente...

citeste tot »

Petrecere Freixenet si Mia pe malul marii – La Pescarie, 20 iulie (galerie foto)
Daca vrei sa gusti din adevarata distractie de pe malul marii si sa te umpli de energie si buna dispozitie,...

citeste tot »

Cramele Recas lanseaza noul brand “Cocosul dintre vii”
Lansata in anul 2008 sub eticheta “Cocosul”, gama de vinuri produsa de Cramele Recas pentru segmentul mediu, a trecut printr-un...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 01 Aug 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online