Smart Drinks

«    »

Vin de vanzare

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 26 May 2009
Rubrica: Stiri

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Vã propun o incursiune în „lumea realã”, lumea vânzãrilor, a comercializãrii produsului numit VIN. Departe de a fi cristalinã, precum culoarea unui tânãr Riesling, situatia vânzãrilor de vinuri corecte în restaurante nu este nici mãcar rosé, fiind mai degrabã întunecatã si vinetie, ca un molan fãcut din vie hibridã. Fãrã a particulariza natura grupurilor de interese (vorbe la modã, deh!) se remarcã lipsa de coerentã a produsului VIN pe piatã.
Piata, din câte stim, este împãrtitã în douã mari categorii: RETAIL si HORECA. Ca principiu, fiecare zonã are, în aparentã, consumatorul ei si este alimentatã de producãtori prin distributie directã sau de cãtre cei specializati în distributie. Pânã aici totul pare corect, dar de fapt existã un singur consumator: cel care cumpãrã din supermarket sau beneficiazã (contra-cost) de serviciile unui restaurant. În ambele cazuri stimulii care îl determinã pe cumpãrãtor sã aleagã sunt generati si de asteptãrile pe care acesta la are de la produsul achizitionat.
Confuzia apare când constatã cã atât pe rafturile magazinelor cât si în listele de vinuri ale restaurantelor întâlneste aceleasi produse, diferenta fiind vizibilã de departe în zona preturilor. Intrigat, acesta devine cu sigurantã reticent în a comanda un vin la restaurant când vede cã pretul este cel putin dublu fatã de supermarket. Putini stiu cã diferentele sunt impuse de un adaos comercial practicat în concordantã cu afacerea, cheltuielile în restauratie (servicii) fiind diferite de retail. La fel de supãrat este clientul când îi spui cã la restaurant nu trebuie sã vinã cu vinul de acasã, chiar dacã este ziua lui. Existã si exceptii, reglate prin ceea ce numim „taxa pe buchon”. Greu, nu-i asa?
Teoretic, cele prezentate sunt arhicunoscute, echipe de specialisti trasând liniile directoare pentru definirea regulilor. Spunem teoretic pentru cã sunt putini cei care respectã „regulile jocului”. Fãrã a cãuta prea mult, constatãm cã toti jucãtorii sunt vinovati. Producãtorii spun cã au fãcut departajãrile si au vinuri atât pentru Horeca cât si pentru retail, crezând cã schimbarea unei etichete si a pretului ridicã si calitatea vinului. Distribuitorii nu sunt foarte hotãrâti si cred cã nu conteazã sã te specializezi pe un anumit segment, la un anumit standard, vorba aceea: „bani sã iasã”. Restauratorii se considerã agresati de puzderia de vinuri scumpe (ce-i bun, e scump!) si nu înteleg de ce le trebuie vinuri „pentru horeca” când ei vând bine ceea ce au, concluzionând româneste: „las-o, bã, cã merge-asa”. Poate ne regleazã criza!
Fãrã a încerca sã „dregem busuiocul” fatã de cele spuse, constatãm existenta de strategii clare ale unor anumiti producãtori care, nu numai cã nu-si doresc vinurile expuse în galantare, dar îsi selectioneazã cu grijã clientii din Horeca. Existã si distribuitori specializati pe segmentul Horeca, putini dar buni. În privinta restauratorilor, lucrurile încã stagneazã la nivelul mentalitãtii „sefilor de unitate”. Cârciumãria e lucru cu „dichis” si le cere pe toate: bucate bune, vin bun, servicii de calitate, ambient plãcut. Una fãrã alta nu prea merge, cã iese altceva!

Sergiu Nedelea





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Stiri

Vestitor de Oprisor (Advertorial)
„Povestea colectiei Cupola Sanctis a inceput cu trei vinuri in editii limitate – Sfantul Gheorghe, Sfantul Dumitru si Sfanta Ana....

citeste tot »

Vinarsul Brancoveanu – taria unui caracter puternic
Cognac, brandy, vinars, distilat din vin – denumirile unei bauturi care, potrivit legendei, s-ar fi nascut greseala. Bautura care se...

citeste tot »

Targ de vinuri la Auchan
500 de vinuri vor fi expuse, in perioada 3-15 octombrie, la Targul de vinuri Auchan, cel mai mare targ de...

citeste tot »

Concurs nou pe Facebook: Vinul.ro iti asigura vinul de Paste.
Vinul.Ro va asigura vinul de Pasti printr-un nou concurs pe Facebook in perioada 11 – 20 aprilie. Participantii trebuie sa...

citeste tot »

Meniurile Vinul.Ro – Supa de capsune
A manca bine, sanatos si chiar usor sofisticat nu presupune neaparat un efort de preparare deosebit. Acest lucru ni l-a...

citeste tot »

Crama Oprisor vine la Galeria Vinurilor Romanesti – Vinexpert
  Proiectul Galerie Vinurilor Romanesti, proiect prin care Vinexpert isi propune promovarea cramelor romanesti de elita, va continua in perioada...

citeste tot »

Seara vulcanica la Vinum Hungaricum
Serile Vinum Hungaricum continua la Institutul Maghiar din Bucuresti (str Gina Patrichi nr 8). La a doua editie deschisa publicului,...

citeste tot »

Vinul saptamanii: Rusalca Alba 2011
Primul vin prezentat pietei in acest an de Crama Oprisor, Rusalca Alba 2011 (IG Dealurile Olteniei, 14% vol. alc., sec), reuseste sa...

citeste tot »

O noua experienta culinara cu sistemul de gatit Outsign – 31 iulie, La Maison des Jardins
  La Maison des Jardins prezinta sistemul inovator de gatit outdoor Outsign, in cadrul unui eveniment culinar special, care va...

citeste tot »

Cotnari – patru medalii de aur la Chişinău
Cotnari a câştigat patru medalii de aur şi şase de argint la Concursul Internaţional de Vinuri de la Chişinău, eveniment...

citeste tot »

Federatia Somelierilor din Romania a lansat un nou site
Federatia Somelierilor din Romania a lansat pe la mijlocul lunii februarie un un portal nou, care ofera informatii complete despre...

citeste tot »

Prin Transilvania, un inceput de poveste
Exista o mie de moduri in care poti face promovare. Insa e aproape imposibil sa promovezi o regiune precum Transilvania...

citeste tot »

Culesul in direct: duplex Donnafugata, Sicilia – restaurantul Malvasia – vineri, 10 august
Vinimondo, reprezentant pentru piata romaneasca al unora dintre cele mai importante marci de vinuri din lume, va organiza vineri, 10...

citeste tot »

„Lacrima lui Ovidiu“ medaliat la Ljubljana
Singurul vin licoros românesc, „Lacrima lui Ovidiu 12“, produs de Murfatlar România, a primit medalia de aur la ediţia cu...

citeste tot »

Castigatoarea concursului Culinar.Vinul.Ro, saptamana 20 – 26 septembrie
Castigatoarea concursului Culinar.Vinul.Ro - saptamana 20 - 26 septembrie, este Muresan Laura, cu reteta “Pui umplut”. Castigatoarea este asteptata la sediul redactiei Vinul.ro (Str....

citeste tot »

14 ani de ospitalitate „La Mama”
In peisajul actual al industriei ospitalitatii, in care restaurantele, barurile sau cafenelele dispar la fel de repede cum apar, aniversarea...

citeste tot »

Acord pentru protectia vinurilor europene intre UE si SUA
Uniunea Europeana si Statele Unite au incheiat un acord referitor la comercializarea vinului, care va proteja unele dintre cele mai...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor din Dealu Mare – 27 septembrie 2014  


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 18 Sep 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online