IB Cargo

«    »

Vin de vanzare

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 26 May 2009
Rubrica: Stiri

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Comanda acum!

Vã propun o incursiune în „lumea realã”, lumea vânzãrilor, a comercializãrii produsului numit VIN. Departe de a fi cristalinã, precum culoarea unui tânãr Riesling, situatia vânzãrilor de vinuri corecte în restaurante nu este nici mãcar rosé, fiind mai degrabã întunecatã si vinetie, ca un molan fãcut din vie hibridã. Fãrã a particulariza natura grupurilor de interese (vorbe la modã, deh!) se remarcã lipsa de coerentã a produsului VIN pe piatã.
Piata, din câte stim, este împãrtitã în douã mari categorii: RETAIL si HORECA. Ca principiu, fiecare zonã are, în aparentã, consumatorul ei si este alimentatã de producãtori prin distributie directã sau de cãtre cei specializati în distributie. Pânã aici totul pare corect, dar de fapt existã un singur consumator: cel care cumpãrã din supermarket sau beneficiazã (contra-cost) de serviciile unui restaurant. În ambele cazuri stimulii care îl determinã pe cumpãrãtor sã aleagã sunt generati si de asteptãrile pe care acesta la are de la produsul achizitionat.
Confuzia apare când constatã cã atât pe rafturile magazinelor cât si în listele de vinuri ale restaurantelor întâlneste aceleasi produse, diferenta fiind vizibilã de departe în zona preturilor. Intrigat, acesta devine cu sigurantã reticent în a comanda un vin la restaurant când vede cã pretul este cel putin dublu fatã de supermarket. Putini stiu cã diferentele sunt impuse de un adaos comercial practicat în concordantã cu afacerea, cheltuielile în restauratie (servicii) fiind diferite de retail. La fel de supãrat este clientul când îi spui cã la restaurant nu trebuie sã vinã cu vinul de acasã, chiar dacã este ziua lui. Existã si exceptii, reglate prin ceea ce numim „taxa pe buchon”. Greu, nu-i asa?
Teoretic, cele prezentate sunt arhicunoscute, echipe de specialisti trasând liniile directoare pentru definirea regulilor. Spunem teoretic pentru cã sunt putini cei care respectã „regulile jocului”. Fãrã a cãuta prea mult, constatãm cã toti jucãtorii sunt vinovati. Producãtorii spun cã au fãcut departajãrile si au vinuri atât pentru Horeca cât si pentru retail, crezând cã schimbarea unei etichete si a pretului ridicã si calitatea vinului. Distribuitorii nu sunt foarte hotãrâti si cred cã nu conteazã sã te specializezi pe un anumit segment, la un anumit standard, vorba aceea: „bani sã iasã”. Restauratorii se considerã agresati de puzderia de vinuri scumpe (ce-i bun, e scump!) si nu înteleg de ce le trebuie vinuri „pentru horeca” când ei vând bine ceea ce au, concluzionând româneste: „las-o, bã, cã merge-asa”. Poate ne regleazã criza!
Fãrã a încerca sã „dregem busuiocul” fatã de cele spuse, constatãm existenta de strategii clare ale unor anumiti producãtori care, nu numai cã nu-si doresc vinurile expuse în galantare, dar îsi selectioneazã cu grijã clientii din Horeca. Existã si distribuitori specializati pe segmentul Horeca, putini dar buni. În privinta restauratorilor, lucrurile încã stagneazã la nivelul mentalitãtii „sefilor de unitate”. Cârciumãria e lucru cu „dichis” si le cere pe toate: bucate bune, vin bun, servicii de calitate, ambient plãcut. Una fãrã alta nu prea merge, cã iese altceva!

Sergiu Nedelea





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Stiri

Meniurile Vinul.Ro – Supa de capsune
A manca bine, sanatos si chiar usor sofisticat nu presupune neaparat un efort de preparare deosebit. Acest lucru ni l-a...

citeste tot »

14 ani de ospitalitate „La Mama”
In peisajul actual al industriei ospitalitatii, in care restaurantele, barurile sau cafenelele dispar la fel de repede cum apar, aniversarea...

citeste tot »

Petrecere Vara in alb la Tenis Bar Herastrau (galerie foto)
Joi, 12 iulie, a avut loc cea de-a doua petrecere organizata in cadrul campaniei de promovare a consumului de vin,...

citeste tot »

“Sweet Fest” – cel mai dulce eveniment al anului
Hanul lui Manuc din Bucuresti (str. Franceza nr. 62-64) gazduieste in perioada 2-4 decembrie, “Sweet Fest”, un “festival” de dulciuri...

citeste tot »

Vinuri din colectia lui Andrew Lloyd Webber, licitate la 4,1 milioane de euro
O selecţie de vinuri din colecţia Lordului Andrew Lloyd Webber s-a vândut pentru 4,1 milioane euro la Sotheby’s China, pe...

citeste tot »

Bring Your Own Bottle la The Gang
Cea de-a cincea editie a concursului de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro va debuta in forta cu … o petrecere....

citeste tot »

Vinul saptamanii: Spumant Cramposie, Prince Stirbey
Fara indoiala, spumantul fabricat de Agricola Stirbey din struguri de Cramposie a fost surpriza celei de-a doua editii a “Zilelor...

citeste tot »

Mondialul Merlotului, 12-14 octombrie 2010
Cea de-a treia editie a Mondial du Merlot, competitie dedicata vinurilor din soiul Merlot din intreaga lume,  va avea loc...

citeste tot »

Fenavin aduce vinurile Spaniei mai aproape de Romania
11 importatori si o publicatie de specialitate din Romania vor avea trimisi la FENAVIN 2013, cel mai mare targ de...

citeste tot »

A debutat o noua editie a Bar Master Competition 2008
Prima editie a Bar Master Competition, liga nationala de bartenting, a avut loc recent la Bucuresti, unde 10 barmani si-au...

citeste tot »

Degustare de ciocolata la Charme, o avanpremiera la Valentine’s Day – galerie foto
Vinul.Ro, Fusion Technique si Charme Restaurant & Lounge si-au unit fortele si, cu doua zile inainte de Ziua Indragostitilor pe...

citeste tot »

Zilele Vinul.Ro: cate o sticla de vin cadou la fiecare 5 minute
In fiecare ora a expozitiei de vinuri Zilele Vinul.Ro, eveniment organizat in perioada 29-30 ianuarie, la restaurantul Margo Lounge (str Lipscani,...

citeste tot »

Cramele Halewood la Casual Wine Party – vineri, 21 septembrie, Cafepedia
Cea de-a XVII-a editie a Casual Wine on Friday, organizata de Vinul.Ro la Cafepedia (Str. Pictor Verona nr. 2, Bucuresti),...

citeste tot »

Cotnari lanseaza noi vinuri
Compania Cotnari anunta lansarea pe piata a unei linii de “vinuri noi”, potrivit unui comunicat de presa. Alaturi de noua...

citeste tot »

Fusion Not Confusion la restaurantul The Harbour, 27 iunie
Restaurantul The Harbour continua seria evenimentelor dedicate gastronomiei internationale cu seara Fusion Not Confusion – Cusine Reinvented. Astfel, in seara...

citeste tot »

Premiile de Excelenta, in presa internationala
Premiile de Excelenta, concursul de vinuri cu juriu international organizat de catre Vinul.Ro la sfarsitul lunii octombrie, la Centrul Aroma...

citeste tot »

Vinul romanesc prezentat britanicilor prin Romanian Winegrowers
Campania de promovare a vinurilor romanesti in Marea Britanie, dezvoltata de asociatia de producatori Romanian Winegrowers, prin Rumpus Communications, a...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor, Editia a VI-a – 23 mai 2015            


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 30 Jan 2015

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online


Power hosting by Appnor

Power hosting by Appnor