IB Cargo

«    »

Vin de vanzare

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 26 May 2009
Rubrica: Stiri

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Comanda acum!

Vã propun o incursiune în „lumea realã”, lumea vânzãrilor, a comercializãrii produsului numit VIN. Departe de a fi cristalinã, precum culoarea unui tânãr Riesling, situatia vânzãrilor de vinuri corecte în restaurante nu este nici mãcar rosé, fiind mai degrabã întunecatã si vinetie, ca un molan fãcut din vie hibridã. Fãrã a particulariza natura grupurilor de interese (vorbe la modã, deh!) se remarcã lipsa de coerentã a produsului VIN pe piatã.
Piata, din câte stim, este împãrtitã în douã mari categorii: RETAIL si HORECA. Ca principiu, fiecare zonã are, în aparentã, consumatorul ei si este alimentatã de producãtori prin distributie directã sau de cãtre cei specializati în distributie. Pânã aici totul pare corect, dar de fapt existã un singur consumator: cel care cumpãrã din supermarket sau beneficiazã (contra-cost) de serviciile unui restaurant. În ambele cazuri stimulii care îl determinã pe cumpãrãtor sã aleagã sunt generati si de asteptãrile pe care acesta la are de la produsul achizitionat.
Confuzia apare când constatã cã atât pe rafturile magazinelor cât si în listele de vinuri ale restaurantelor întâlneste aceleasi produse, diferenta fiind vizibilã de departe în zona preturilor. Intrigat, acesta devine cu sigurantã reticent în a comanda un vin la restaurant când vede cã pretul este cel putin dublu fatã de supermarket. Putini stiu cã diferentele sunt impuse de un adaos comercial practicat în concordantã cu afacerea, cheltuielile în restauratie (servicii) fiind diferite de retail. La fel de supãrat este clientul când îi spui cã la restaurant nu trebuie sã vinã cu vinul de acasã, chiar dacã este ziua lui. Existã si exceptii, reglate prin ceea ce numim „taxa pe buchon”. Greu, nu-i asa?
Teoretic, cele prezentate sunt arhicunoscute, echipe de specialisti trasând liniile directoare pentru definirea regulilor. Spunem teoretic pentru cã sunt putini cei care respectã „regulile jocului”. Fãrã a cãuta prea mult, constatãm cã toti jucãtorii sunt vinovati. Producãtorii spun cã au fãcut departajãrile si au vinuri atât pentru Horeca cât si pentru retail, crezând cã schimbarea unei etichete si a pretului ridicã si calitatea vinului. Distribuitorii nu sunt foarte hotãrâti si cred cã nu conteazã sã te specializezi pe un anumit segment, la un anumit standard, vorba aceea: „bani sã iasã”. Restauratorii se considerã agresati de puzderia de vinuri scumpe (ce-i bun, e scump!) si nu înteleg de ce le trebuie vinuri „pentru horeca” când ei vând bine ceea ce au, concluzionând româneste: „las-o, bã, cã merge-asa”. Poate ne regleazã criza!
Fãrã a încerca sã „dregem busuiocul” fatã de cele spuse, constatãm existenta de strategii clare ale unor anumiti producãtori care, nu numai cã nu-si doresc vinurile expuse în galantare, dar îsi selectioneazã cu grijã clientii din Horeca. Existã si distribuitori specializati pe segmentul Horeca, putini dar buni. În privinta restauratorilor, lucrurile încã stagneazã la nivelul mentalitãtii „sefilor de unitate”. Cârciumãria e lucru cu „dichis” si le cere pe toate: bucate bune, vin bun, servicii de calitate, ambient plãcut. Una fãrã alta nu prea merge, cã iese altceva!

Sergiu Nedelea





Tags: , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Stiri

Vinurile romanesti au luat 12 medalii la Mondial du Rose
Recolta bogata pentru vinurile romanesti care au participat, in perioada 27-29 aprile, la Concursul  „Le Mondial du Rose”. Rose-urile noastre...

citeste tot »

Romania la farfurie – cel mai sincer ghid de restaurante
Vinul.Ro si Organizatia Somelierilor din Romania 2011 colaboreaza pentru realizarea proiectului „Romania la farfurie”, cel mai sincer si amical ghid...

citeste tot »

11.11.2011: n-a fost sfarsitul lumii, ci degustare din portofoliul Heinrig la club Flow
Vineri, 11.11.2011, la Clubul Flow din Bucuresti, absolventii primei promotii a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii s-au reunit. Nu...

citeste tot »

Domeniile Samburesti si Chateau Valvis, medaliate la Targul International de Vinuri de la Beijing
Producatorul de vinuri Domeniile Samburesti a castigat cinci medalii, dintre care una de aur, la editia de anul acesta a...

citeste tot »

Vinul saptamanii: Feteasca Regala & Feteasca Alba Arezan 2011
Feteasca Regala & Feteasca Alba Arezan 2011 (13% vol. alc., sec, producator: M1. Crama Atelier) ilustreaza destul de bine filozofia...

citeste tot »

Vinurile Cotnari premiate la Ljubljana 2006
Trei medalii, dintre care una de aur si doua de argint au au primit vinurile produse la Cotnari SA, in...

citeste tot »

Campionatul International de Gatit in Aer Liber continua la Constanta
Editia 2008 a Campionatului International de Gatit in Aer Liber va continua cu etapa a doua, la Constanta, in perioada...

citeste tot »

Conversatie cu si despre vin la Godot Cafe-Teatru
Daca va place vinul si vreti sa aflati mai multe, atat despre producerea lui cat si, mai ales, despre satisfactiile...

citeste tot »

Prezentare SERVE la Enoteca de Savoya din Timisoara
O parte din portofoliul companiei SERVE va fi prezentat joi, 21 octombrie 2010, iubitorilor de vin din Timişoara, în cadrul...

citeste tot »

Inca o noapte alba la Cafepedia cu muzica live si vinuri de la M1.Crama Atelier – galerie foto
Vinurile M1.Crama Atelier, muzica live, cea furnizata de DJ-ul rezident, precum si interventiile picante ale MC-ului Cosmin Tudoran au asigurat...

citeste tot »

Vinul saptamanii: Freixenet Cordon Rosado Seco
In plina desfasurare a campaniei de promovare a consumului de vin rose, Primavara in Rose, am hotarat ca titlul de...

citeste tot »

Oferta Arte & Vino: Toscana si Piemonte la preturi de lichidare de stoc
O veste de interes pentru amatorii de vinuri italiene: magazinul Arte & Vino din Bucuresti (B-dul Marasesti Nr 2B, la...

citeste tot »

Cei mai buni barmani la “Bar Master Competition”
Saptamana trecuta a avut loc finala primei editii a concursului de barmani Bar Master Competition, desfasurata in clubul Champions din...

citeste tot »

Vinurile de Rothschild in Romania
Vinurile companiei franceze Baron Philippe de Rothschild au putut fi degustate vineri, la hotelul Mariott, in cadrul unui eveniment organizat...

citeste tot »

Somelierii, alaturi de Vinul.ro
Presedintele Federatiei Somelierilor din Romania, Sergiu Nedelea, a transmis catre echipa Vinul.Ro o scrisoare de multumire pentru modul in care...

citeste tot »

Domeniile Ostrov vrea 5% din piaţa vinului, după o investiţie de 24 milioane de euro
Producătorul de vinuri Domeniile Ostrov a ajuns, în 2010, la investiţii de 24 de milioane de euro în podgorii şi...

citeste tot »

Restaurant Graf, Oradea: delicii culinare si rauri de sampanie la infiintarea “Sabre d’Or” (galerie foto)
  Restaurantul Graf din Oradea, deja cunoscut publicului pasionat din intreaga tara prin inventivitatea retetelor si calitatea serviciilor, tot mai...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor, Editia a VI-a – 23 mai 2015            


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 22 Dec 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online