„Vinul se cultiva. Atat pe camp, cat si in cap“ – interviu cu George Chendi si Catalin Scarlatescu

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

 

DSC_0482

Mancarea si vinul au la baza un parteneriat si o prietenie de durata, vinul fiind traditional produs pentru a completa bucataria specifica fiecarei regiuni. Prieteni sunt si Chef Catalin Scarlatescu si George Chendi (CEO Alma Tim), motiv pentru care le-am cerut sa ne acorde un interviu oarecum atipic. Un interviu glumet si jovial, cu si despre vin.

Povestiti-ne inceputurile voastre cu vinul.

Catalin: Cand m-am reintors la Babiciu (d’Olt) acum cativa ani, bunicul imi tot vorbea despre cineva interesat de viile de acolo, de cineva care se pricepe la vinuri. M-am intalnit intamplator in sat cu George de la Curtea Berarilor (sau, cel putin, de acolo il stiam eu). Mi-am dat seama ca despre el povestea bunicul meu si ca George era acum implicat in lumea vinului. Am inceput sa frecventez Corks-ul, unde m-am imprietenit cu iubitori si cunoscatori ai sucului de struguri fermentat. Aici l-am cunoscut si pe Bogdan Cel Lung in Gura (asa zicea el cand un vin era persistent si de durata, ca: „e lung in gura“). Eu nu le aveam cu vinurile rosii, dar dupa ce un prieten „m-a tavalit“ cu un Malbec, m-am indragostit de acest soi. Astazi, cateva lucruri nu-mi lipsesc niciodata din casa, printre care pasta de dinti si Malbec-ul.

George: Eu obisnuiam sa beau vinul sprit, singurul vin „pe sec“ pe care il consumam era Tamaioasa Romaneasca, un vin foarte dulce. Mi s-a propus chiar sa comercializez sprit gata facut din Franta. Lucru de neacceptat pentru mine. Romanului ii place sa-si faca singur spritul! Si exista doua tipuri de sprit in Romania: cel de vara (jumatate vin, jumatate apa) si cel de iarna (trei sferturi vin si un sfert apa). De obicei, intr-o zi calduroasa, romanii incep cu un sprit de vara si termina cu sprituri de iarna. Dar pentru mine totul s-a schimbat cand Bogdan Cel Lung in Gura mi-a dat sa degust niste vinuri din sudul Frantei. Atunci am realizat ca vinurile seci doar iti usuca cerul gurii, nu ca iti fac „gura punga“. De atunci, m-am imprietenit cu adevarat cu vinul.

Cu ce altceva ati putea compara sau asemana vinul?

Catalin: Cu o femeie frumoasa. La fel ca si cu o femeie, cu un vin poti sa ai o relatie. O relatie frumoasa, sau nu. De lunga durata, sau nu… In viata mea acum a aparut o „femeie“ foarte frumoasa, pe care o cheama „Les Jolies Filles Rose“. E din Provence. Presimt ca va sta ceva timp in viata mea. O iubesc si pe Malbec, am inceput cu cea din Cahors si m-am oprit la cea din Chile. Dar inca nu am gatit cu ea. Mi se pare ca ar „ineca“ preparatele din bucatarie.

George: Cu o prietenie. Ai chimie la inceput – care miroase bine -, apoi inaintezi si te trezesti legat de acea persoana fara sa stii exact de ce, dar stii ca te simti bine. Si stii cum sunt prieteniile: unele mai linistite, altele mai efervescente. Deh! Dupa caz…

Descrie-mi te rog viata unui chef implicat si in lumea vinului.

Catalin: Pana sa ajung sa cunosc vinul, eram un chef linistit. Acum, nu mai am liniste! Acum e mai complicat. Nu trebuie doar sa creez preparate culinare fabuloase, acum trebuie sa le asociez si un vin pe masura. Asa ca il mai sun pe George pentru ajutor. Ii spun ce gatesc si il rog sa ma ajute sa „imperechez“ mancarea cu un vin. Mai simplu, nu?!

Care este combinatia „mancare-vin“ care va da pe spate?

Catalin: Scoici cu Rosé… Clar!

George: La mine e simplu. Intai beau, dupa care incep sa gust. Dupa care schimb bautura, beau si gust din nou. Iar eu, de obicei, mai mult beau, decat mananc. Ceea ce se si vede! (rade si arata catre „burtica“ inexistenta).

In visele mele, imi imaginez ca am un restaurant si o crama proprii. Credeti ca este un lucru intelept?

Catalin: Daca cineva imi poate da o alta formula a vietii, il rog sa ma contacteze. Eat, Drink, Love! Pentru mine nu exista altceva!

George: Da! Il chemi pe Catalin, ma chemi pe mine! In rest, trebuie sa te pricepi!

Ce parere aveti despre investitiile in vin?

Catalin: Deja am facut prima investitie in vin. Eram in Franta, am cumparat o bucata de branza invechita si m-am oprit in fata Chateau-ului Petrus, unde mi-am luat micul dejun.

George: Aparent, e simplu. Cumperi sticlele de vin, le incerci, apoi vii tu si pui o astfel de intrebare. Si in minte incerci sa numeri sticlele, lucru care iti va lua o groaza de timp. Deci, ai nevoie de bani si de timp. Apoi investesti in experienta in sine, care este acel ceva care face diferenta!

Ce ne puteti spune despre degustarea de vinuri? Care este ideea?

Catalin: E de bine. Eu am devenit un fan. Cand primesc invitatii la degustari, prima oara il sun pe George si il intreb daca merita sa ma duc. Acolo, fac ce face toata lumea: ma uit la vin, il aerez, il miros, il gust. Dupa care il sun din nou pe George si il intreb daca stie vinul si ce parere are despre el.

George: Eu nu sunt degustator. Eu beau. Si, din cand in cand, ma duc la degustari. Imi iau gasca de la birou si ne distram maxim. Daca vinul e bun, ne bucuram de el si ne pilim. Daca nu, radem de cei care se pilesc.

De ce intr-un restaurant iti toarna somelierul un pic de vin intr-un pahar? Nu ar trebui sa stie deja daca vinul e bun sau nu?

Catalin: Meseria asta nu este bine inteleasa in Romania. Somelierii trebuie sa mai astepte 20 de ani pana sa fie intelesi. Vinul, atat pe camp, cat si in cap, se cultiva!

George: Eu le-am zis barmanilor mei sa deguste vinul inainte de a-l servi. Dar lor le-a fost frica sa nu se planga clientul ca le bea barmanul din vin. Asa ca mai bine il lasi pe client sa-si formeze singur o parere. Daca vinul e bun sau nu… chestie de gust.

Care este diferenta dintre un vin spumant si sampanie?

Catalin: Sigur strugurii… si cateva sute de lei.

George: Ai uitat sa mentionezi si spritul! Toate par la fel, dar daca le analizezi mai bine, vei observa diferentele. Stii cum e, dupa sufletul si buzunarul fiecaruia. E bine ca avem de unde alege. Eu le beau pe toate. Dar, pentru ca sunt roman, reteta este : un vin de sprit, un sifon si… combina-le! Merge si asa, tot cu bule e! (si rade strengareste)

Atat eu, cat si cititorii revistei vrem sa parem experti intr-ale vinului. Ce trucuri ar trebui sa folosim pentru a reusi?

Catalin: Un singur truc! Studiile! Stiinta este stiinta! Vrajeala nu merge! E ca la bucatarie!

George: Trebuie sa-l poti convinge pe cel caruia ii torni un pahar de vin ca ceea ce are in pahar este ceva extraordinar. Hai sa-ti spun ceva! Acum ceva vreme, m-am intalnit cu un domn profesor de la viticultura care obisnuia sa faca si prezentari de vinuri. Cand vinul nu era chiar extraordinar si cand participantii la degustari comentau acest lucru, el mereu ii indemna sa asocieze si ceva mancare vinului. Si perceptia se schimba. Enough said!

 

Amalia Gabriela Arva

 

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...