Vinuri bune din crame româneşti

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Tohani România

Puteți cumpăra ediția în format digital a revistei în care a apărut acest articol aici!

Multă vreme a jucat rolul uriaşului adormit. Dar la Tohani se tăcea şi se făcea. Acum, statutul de producător de top nu mai poate fi contestat de nimeni. Vinurile premium şi high-end apar pe piaţă cu o viteză ameţitoare, iar imaginea companiei e mult mai clară. Pentru că astăzi, când spui Tohani, te gândeşti la Apogeum.

Anul înființării: 2000

Numele cramei: Tohani, Comuna Gura Vadului, Jud. Prahova

Sediu Bucureşti: str. Londra nr 17. Sect. 1

 Mărci comerciale: Apogeum, Principele Radu, Cuvee Nicolae, Cuvee Dolette, Moșia de la Tohani-Special Reserve, Princiar, Moşia de la Tohani, Domeniile Tohani, Castelul Peleş

Suprafața de vie în exploatare: 500 ha, cu diferiți ani de plantare

 Soiuri în plantaţie: Fetească Neagră, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Tămâioasă românească, Fetească Regală, Fetească albă,  Riesling, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Busuioacă; 75 ha – teren pentru replantare

Structura solului: brun roșcat de pădure

Cantitatea produsă anual: potențial plantație 5.000 tone struguri anual, respectiv 3,5 milioane litri vin – Cantitatea îmbuteliată anual: 4 milioane sticle

Proprietar: Virgil Mândru

Winemakeri: Dr. Ion Marin, Albertus Van Der Merwe, Dan Dorneanu

Sală de degustare, cramă turistică, restaurant.

Contact: E-mail:  office@domeniiletohani.com , website: www.domeniiletohani.com

Tohani România recomandă:

Apogeum Fetească neagră 2013

13,8%vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare-Tohani

„În spatele Apogeum sunt aproape 20 de ani de studiu și muncă, atât în vie cât și în cramă, pe un soi ce actualmente ne reprezintă ca țară producătoare de vin. Mi-am dorit mereu un vin special, dintr-un soi național, care să concureze umăr la umăr cu vinuri consacrate din întreaga lume”. – Virgil Mândru, proprietar

A treia ediţie a vinului icon de la Tohani este şi cea mai reuşită. Extractul record, taninurile dulci şi senzaţiile gemoase au intrat în istorie, lăsând loc unui vin mai proaspăt, mai viu, mai vesel. Prune coapte, mure, ciocolată cu lapte, vanilie şi condimente se dezvăluie în armonie, tuşele vegetale şi lemnul fin aducând un plus de rafinament.Gustul e lung, suculent, cu impresii ferme de prună, mentă şi cacao. Taninurile uşor agresive şi senzaţiile vegetale par un pic din alt film, dar e doar semn de tinereţe şi de potenţial. 90 p, în creştere

 

Cuvee Dolette spumant brut

11,5%  NV

Busuioacă – diverse clone

Culoarea roz-somon cu tente de cupru, perlaţia fină şi primele arome proaspete de frăguţă, petale de trandafir şi citrice l-ar recomanda din start ca un companion perfect pentru sezonul cald. Acidulaţia este prietenoasă, deloc exagerată, iar gustul, răcoritor, este uşor uniform, fiind dominat de note de citrice dulci. O uşoară tentă metalică răzbate antagonic în finalul destul de scurt şi de dulce, care dezechilibrează impresia generală. 84 p

Valahorum-Essence de Roumanie 2015

13%vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare-Tohani

Tămâioasă Românească, Sauvignon blanc, Chardonnay

Un vin intrigant, în care soiurile nu par încă a colabora perfect. Dominat olfactiv de lemn, vinul lasă în timp să evadeze parfumuri de polen, citrice dulci, banană, vanilie şi flori albe, dar şi atingeri de condiment. Complexul aromatic nu este însă susţinut de o structură bine definită, ceea ce amplifică impresia că vinul nu e încă la potenţialul maxim. Finalul mediu, cu plăcute note citric-tonice pigmentate cu condimet, îl readuce în zona rafinamentului, sugerând că vinul poate mai mult. 85 p, în creştere

 

Cuvee Dolette 2016

13% vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare

Busuioacă de Tohani

* vinul urmează să apară în piaţă, în sticlă normală şi magnum

Vinul putea foarte bine să se numească „numele trandafirului”, pentru că e trandafiriu din culoare până în finalul mediu, pigmentat cu arome de fructe roşii, citrice şi tonic-ierboase, dar şi cu un praf de condiment, provenit mai mult de la alcool. Strălucitor, echilibrat, cu o structură fină, vinul mai prezintă şi un rest simpatic de CO2, care îi amplifică senzaţia de prospeţime. Iar o atingere fină de busuioc aduce plusul de rafinament. 86 p

 Principele Radu Merlot 2012

14% vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare

Faţă de primele două ediţii, vinul pierde puţin din forţă, dar câştigă în planul echilibrului şi al complexităţii. Vişina stă ascunsă în spatele parfumurilor de vanilie, cutie de lemn, cireşe negre, afine, spumă de cappuccino, piele şi mentă, dar răbufneşte după o jumătate de oră de aerare. Gustul e rotund, nu foarte dens, dar lung şi elegant. Note dulci vanilate, de lemn incomplet integrat, precum şi taninuri încă prăfoase, sugerează că vinul mai vrea să copilărească. 88 p, în creştere

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...