Vinuri bune din crame româneşti – SERVE

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

SERVE reprezintă un nou început. Este producătorul care a scris prima pagină în noua istorie a vinului românesc. Se întîmpla acum un aproape un sfert de veac. Mulţumim, Guy Tyrel de Poix!

Nume firmă: SERVE Ceptura SRL. 

Adresă: sat Ceptura de jos, com. Ceptura, nr. 125C, jud. Prahova.

              Sediu București: str. Păstorului, nr. 48 – 50, sector 2.

Mărci comerciale: Vinul Cavalerului, Terra Romanã și cuvee-uri: Cuvee Charlotte, Cuvee Amaury, Cuvee Alexandru, Cuvee Guy de POIX, Cuvee Guillaume, Cuvee Sissi

Suprafață de vie în exploatare : 62 ha în Dealu Mare (compania mai exploatează alte 56 ha în Cogealac, Constanța).

Soiuri cultivate în Dealu Mare: Fetească Albă, Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon

Soluri: brun roșcate de pădure, cu structură argilo calcaroasă, bogate în fier

Capacitate de stocare: 2 milioane l, capacitate de prelucrare maximă 100 t. struguri / zi, 700 – 800 mii sticle produse / an.

Fondator: Contele Guy Tyrel de Poix

CEO: Mihaela Tyrel de Poix

Winemaker: Aurel Rotărescu

Turism enologic: vizite în grupuri de 10 – 35 de persoane. Data vizitei se stabilește cu minimum 15 zile înainte.

Contact: tel./fax : 021.222.32.57, e-mail: office@serve.ro webmail: www.serve.ro

SERVE recomandă:

Terra Romana Milenium roşu 2013

14,5% vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare

Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră

„Nouă ne plac asamblajele, ne reprezintă, iar Milenium 2013 este un vin care a atins maturitatea, deci lumea va înţelege mai uşor unde am vrut să ajungem” – Aurel Rotărescu, enolog SERVE

În acest vin sesizezi rapid o latură sobră, de lord englez, dar şi o notă ştrengărească, a la Gavroche. Nu foarte dens, dar destul de complex, cu arome care se dezvoltă pe măsura trecerii timpului. Pielea lasă loc fructelor, roşii şi negre, pudrate fin cu vanilie şi cacao, dar şi cu un praf de piper. Pe undeva aduce cu o Panacotta cu fructe de pădure, ornată cu două frunzuliţe de mentă. Deja catifelat, deşi încă tânăr – taninurile sunt încă uşor prăfoase -, vinul e frumos şi acum, dar promite să mai evolueze. 87 p

Cuvee Charlotte 2011

14,5% vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare

Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră

Revenirea Cabernetului în acest cupaj icon este de bun augur, readucând vinul printre cele de top ale României. Complexitatea aromatică intră în nota de distincţie, afişând note de cireaşă amară, prună, violetă, piele, lemn ars, condimente, dar şi tuşe sangvinice şi atingeri vegetale rafinate, de fenel şi apio. Gustativ surprinde prin prospeţime, taninurile, deşi catifelate, păstrând valenţe verzi, tonice. Suculent, rafinat, cu final lung în care simţi fructe, espresso şi tabac, vinului nu-i poţi reproşa decât un corp parcă prea diafan pentru câte arome poate să arate . 91 p

Cuvee Guillaume 2014

14,8% vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare

Pinot Noir, Fetească neagră

* vinul urmează să apară în piaţă

N-ai face niciodată o salată de fructe din prune şi cireşe, dar în acest vin combinaţia e chiar reuşită. Sigur, mai contribuie tuşe de piele, cacao, frunze uscate, dar şi notele elegante de gunoi de grajd (pare ciudată exprimarea, nu?), semn că Pinot-ul vrea să-şi afirme supremaţia. Corpul fin, medium –light, o astringenţă sesizabilă, dar deloc deranjantă şi aciditatea vie ţin perfect sub control alcoolul, asigurând un final suculent, cu arome de prune afumate şi frăguţe, pudrate cu cacao şi vanilie. 89 p, va creşte

Terra Romana Milenium alb 2015

13,5% vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare

Sauvignon Blanc, Rhein Riesling, Fetească albă

Cele trei soiuri componente au găsit deja limbajul comun, reuşind să meargă simultan în aceeaşi direcţie. Atingerea lemnului dă întregului un plus de rafinament, peste notele de caisă, citrice soc şi flori de câmp apărând şi tuşe fine de vanilie şi condiment. Gustul plin, sprinţar, aduce arome de măr galben şi fructe exotice, însă în final Sauvignonul şi Rieslingul rup uşor alianţa, lăsând, printre senzaţiile dulci, puternice impresii de citrice şi iarbă, amplificate de o aciditate crocantă. 86 p

CS bunTerra Romana Cabernet Sauvignon 2014

14% vol.alc., DOC Dealu Mare

Coacăze, ciocolată neagră, piele şi iarbă – acestea sunt parfumurile care se prezintă fără ocolişuri în acest vin robust şi elegant deopotrivă. Peste ele mai vin atingeri de condiment şi ierburi aromate, dar şi o notă cerneloasă, semn că vinul încă îşi trăieşte adolescenţa. Chiar şi aşa, taninurile sunt suficient de catifelate, dar şi puternice, contribuind din plin la un final lung, cu coacăze, mure, ciocolată şi tuşe fine de eucalipt şi condiment. 87 p

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...