Vinuri bune din crame româneşti – Avincis

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Evoluţia producătorului din Dealul Dobruşei mă face să mă gândesc la una dintre primele reclame post-decembriste, care suna cam aşa: „Dacă vrei cu adevărat, poţi”. Deţine deja un domeniu de o frumuseţe unanim apreciată şi câteva vinuri –unele, chiar foarte bune – care s-au impus deja în mentalul colectiv. Pentru mai puţin de un deceniu de activitate, nu e puţin lucru…

Numele cramei: Avincis – Strada Valea Caselor nr. 1A – Drăgăşani 245700, Jud. Vâlcea

Numele firmei: Avincis Vinuri SRL

Mărci comerciale: Avincis, Domnul de Rouă (20 lei – 105 Lei), Vila Dobruşa

Suprafață de viță de vie în exploatare: 40 Ha

Soluri: preponderent argilos, cu vene de calcar pe diferite zone şi mai nisipos spre părtile de jos a pantei către Olt

Soiuri în plantaţie:  Sauvignonasse, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească regală, Tămâioasă Românească, Pinot Gris, Crâmpoşie Selecţionată, Negru de Drăgăşani, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot

Capacitatea cramă: totală – 200.000 litri

Winemaker: Ghislain Moritz (consultant)

Director general: Gheorghe Lixandru

Degustări: Da – Grupuri de până la 50 de persoane, degustări de 3 sau 5 vinuri.

Capacitatea de cazare: 14 camere duble. Persoană de contact:  Mihaela Corendea, tel: 0722332867

Date de contact:  tel (+4)0751 199 415, e-mail avincis.vinuri@avincis.ro , website www.avincis.ro

Avincis recomandă:

Cuvee Grandiflora 2013

Sec, 14,5% vol.alc., DOC-CMD Drăgăşani

Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Drăgăşani

* vinul urmează să apară în piaţă

“Recomandăm Cuvée Grandiflora deoarece considerăm că se numără printre vinurile roşii premium de top din România. Cupajul între două soiuri nobile şi unul dintre cele mai puternice soiuri românesti a dus la apariţia unui vin unic. Pe lângă armonia savuroasă a acestor trei soiuri , terroir-ul de pe dealurile Dobruşei dă structură şi fineţe acestui vin! ” – Ghislain Moritz, enolog consultant Avincis

Vinul e dens, roşu granat cu tente violacee, semn că e încă tânăr, dar şi că Ghislain Moritz nu s-a scumpit la extract. Iar examinarea olfactivă confirmă, pentru că vinul emană forţă şi opulenţă aromatică. Ai parte de fructe negre şi roşii, de condimente, ciocolată, alune de pădure, ierburi uscate şi piele, dar şi de multe note verzi, vegetale. Tinereţea e mai evidentă în gust, unde, pe lângă fructe proaspete şi note vegetale regăseşti condimente, tabac şi cafea. Însă taninurile sunt încă verzi, iar aciditatea nu e complet încadrată. Dar o va face, iar vinul va obţine mai mult de 89 p, câte primeşte acum.

Cuvee Petit Sauvignon Blanc Avincis 2015

Sec, 14%vol.alc., DOC-CMD Drăgăşani

* vinul urmează să apară în piaţă

Auriu verzui, vinul oferă eleganţă de la primul contact olfactiv. Mai degabă floral, cu o componentă de soc bine definită, vinul vireză lin către parfumuri de citrice dulci, lychee şi note vegetale. Dens, aproape onctuos, surprinde prin prospeţimea gustului, dominat de citrice, pere şi vegetale, peste care apar atingeri de condimente dulci şi picante. Alcoolul măreşte în final senzaţia picantă, dar nu afectează nota de fineţe a vinului. 87 p

Fetească Regală&Pinot Gris Avincis 2015

Sec, 14%vol.alc., DOC-CMD Drăgăşani

* vinul urmează să apară în piaţă

Nu-mi voi ascunde niciodată simpatia pentru acest vin pe care îl cunosc încă înainte de apariţie. Şi mă bucur să constat că evoluează frumos de la an la an. 2015 nu mai este atât de opulent, dar compensează prin fineţe. Nas elegant, cu flori de câmp, polen, struguri proaspăt culeşi şi fructe confiate, peste care apar senzaţii fine de vanilie şi fum. Structură fermă, textură plină, glicerică, cu note de fructe dulci, polen şi miere, dar şi senzaţii tonic-minerale. 88p, va mai creşte.

 

Pinot Noir Avincis 2013

Sec, 13,5%vol.alc., DOC-CMD Drăgăşani

Intensitatea culorii, ceva mai mare decât a rudelor din Burgundia, e singurul lucru pe care îl poţi reproşa acestui vin. Pentru că, după oxigenare, vinul îşi oferă parfumuri tipice, precum căpşune coapte, gem de cireşe, gunoi de grajd şi frunze uscate udate de ploaie, dar şi note verzi, situate în nota eleganţei. Gustul e lung, cam astringent, că e tânăr, cu aciditate vie şi arome de căpşune, prune, ciocolată şi multe tonuri vegetale. 88p acum, dar să-l vedem peste 5 ani…

 

Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon Avincis 2012

Sec, 14%vol.alc., DOC-CMD Drăgăşani

Un cabernet de forţă. Aşa te lasă să crezi culoarea densă, cu note cerneloase, dar şi parfumurile în care notele sangvinice sunt frapante, evoluând de la piele asudată până la bacon afumat. Însă nu pun în umbră complexitatea aromatică, în care regăseşti coacăze, prune negre, cafea, tabac, piper verde şi ierburi aromate. În gust e dens, dar totodată proaspăt, îmbinând arome de cireşe negre, prune, ciocolată neagră, note vegetale şi multe condimente. O frumuseţe! 92 p

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...