Vinuri bune din crame româneşti – Cotnari

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

De câţiva ani, la Cotnari vinurile sunt din ce în ce mai reuşite. Investiţiile şi inspiraţia echipei din nordul Moldovei îşi arată din plin roadele. Iar când mai vine şi un an bun, cum a fost 2016, uriaşul îşi dezvăluie forţa. La Sofia, Cotnari a fost desemnată Crama Anului în Balcani. Nu întâmplător…

Numele cramei: Cotnari – Şos. Principală nr. 1, sat Cotnari, jud. Iaşi

 Numele companiei: SC Cotnari SA, sat Cotnari, jud. Iaşi

 Mărci comerciale: Selecţii, Cotnari, Clasic, Eticheta galbenă, Vin de spirit, Vinuri vechi

 Suprafaţa de vie în exploatare:1360 ha

 Soiuri în plantaţie: Grasă de Cotnari, Fetească albă, Tămâioasă românească, Frâncuşă, Busuioacă, Fetească neagră

 Tipuri de soluri: cernoziomuri, pe substrat luto-nisipos

 Capacitate crama: 25 milioane litri

 Winemaker:Viorel Andronic

 Manager: Constantin Deleanu

 Degustări: Da. Se organizează de la simple vizite până la petreceri cu lăutari şi mese festive. Fără capacitate de cazare. (www.cotnari.ro , secţiunea turism)

 Contacte: tel – 0232730392, e-mail- office@cotnari.ro, website – www.cotnari.ro

Cotnari recomandă:

Busuioacă – Cotnari Selecţii 2016

Demisec, 14%vol.alc., DOC-CMD Cotnari

„Am avut emoţii, pentru că e primul an în care am avut Busuioaca în această gama. Dar vinul ne-a confirmat aşteptările, ba chiar le-a depăşit. Este proaspăt, suculent, este încă o confirmare a calităţii vinurilor de Cotnari” – Cătălin Grecu, Director Marketing Cotnari SA

Un rose somon-trandafiriu, care se manifestă elegant şi politicos de la primul nas şi până în finalul mediu, echilibrat. Parfumurile sunt diafane, mai apropiate de fructe roşii decât de trandafiri şi busuioc, dar notele de mentă sunt sesizabile atât în nas, cât şi în gustul rotund, savuros, răcoritor, dominat de arome de fructe roşii, grapefruit roz şi de senzaţii tonice. Nou-venit în familia Selecţii, vinul confirmă de la prima apariţie. 86 p

Frâncuşă Cotnari Selecţii 2016

Sec, 12,5%vol.alc., DOC-CMD Cotnari

Aproape translucid, vinul se prezintă iniţial cu note fine de flori albe şi măr verde, însă în timp vireză lin către piersică şi mango, semn că Măria Sa, Componenta Comercială, şi-a spus punctul de vedere. Dar structura e a soiului, veselă, sprinţară, iar vinul e echilibrat, proaspăt şi lejer, cu un final mediu, în care regăseşti mere, citrice şi un pic de pară dulce. Fără îndoială, poate deveni un bun prieten al lungilor seri de vară. 85 p

 

Chateau Cotnari Selecţii 2016

Sec, 12,5% vol. alc., DOC-CMD Cotnari

Frâncuşă, Fetească albă şi Tămâioasă românească

Prospeţimea se afirmă din culoare, irizaţiile verzi fiind la putere. Şi confirmă la examinarea olfactivă, unde regăseşti piersici, miere, mere, dar şi fine atingeri de busuioc şi flori albe. Gustativ debutează aproape onctuos, însă senzaţiile dulci sunt repede domolite de aciditatea crocantă, de măr verde, care domină cu autoritate întregul.Finalul mediu readuce notele dulci, de măr copt şi miere, arome de citrice, dar şi atingeri vegetale, cu busuiocul în prim-plan. Mai are nevoie de timp ca să-şi domolească aciditate, dar şi aşa merită 84 p.

Blanc de Cotnari Selecţii 2016

Demisec, 12,5% DOC-CMD Cotnari

Frâncuşă, Fetească albă şi Tămâioasă românească

Olfactiv, vinul e o poezie. Parfumurile de fructe dulci, zemoase sunt străbătute de note fine de flori de câmp, miere şi ierburi aromate. Gustativ este proaspăt, echilibrat, dar după atacul amplu, cu arome de piersică, mandarină şi atingeri de sâmbure de caisă, în mediană pare uşor apos. Îşi revine în finalul mediu unde, pe lângă senzaţiile dulci, apar şi note tonice, de grapefruit roz, care echilibrează gustativ întregul. Proaspăt, suculent, primeşte 86 p.

Grasă de Cotnari 2008 – Vinotecă

Dulce, 12%vol.alc., DOC-CIB Cotnari

Vinul, abia lansat în piaţă, se adresează strict cunoscătorilor. Pentru că, dacă îl tratezi cu respect, el îţi va oferi emoţie. Cele trei tipuri de arome se completează aproape senzual, dezvăluind parfumuri de caise confiate, miere, peltea de gutui şi coajă de portocală, dar şi mentă, flori uscate, naftalină, ba chiar şi un praf de piper alb. Aciditatea vie susţine şi transformă aromele iniţiale de miere şi jeleu de fructe galbene în note de citrice dulci, pigmentate cu tuşe de mentă şi coajă de lămâie. Un echilibru surprinzător şi mulţi ani de viaţă în faţă. 93p

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...