Vinuri bune din crame româneşti – Crama Vinuri de Măcin

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Primul mare merit al acestui producător a fost acela că a păstrat pe harta vinului românesc o zonă cu frumoase tradiţii de calitate. Al doilea, acela că, poate cam încet, dar cu rezultate sesizabile, a creat pentru nordul Dobrogei noi standarde de calitate.

Numele cramei: Crama Vinuri de Măcin – str. Viticultori nr.2, Măcin, jud. Tulcea

 Numele companiei: SC Alcovin SRL – str. Viticultori nr.2, Măcin, jud. Tulcea

Mărci comerciale: Pelegrin, Curtea Regală, Tres Rosae, Trei Braţe, Renatus

Suprafaţă vie în exploatare: 300 ha

Soiuri în plantaţie: Aligote, Fetească albă, Fetească regală, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă românească, Viognier – Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Petit Verdot, Băbească neagră

 Soluri: Cernoziomuri levigate, argile, şisturi verzi şi calcare

 Capacitate cramă:  stocare – cca. 20000 hl

 Winemakeri: Faic Imsel, Ionuţ Gâdiuţă

 Proprietari: Ihar Lukomski, Serghei Cozma

 Degustări în cramă: Da, grupuri de până la 50 persoane, cu programare

 Contacte: tel. – +40.730.018.168, e-mail – marketing@vinuridemacin.ro , website – www.vinuridemacin.ro

Alcovin recomandă:

Trei Braţe 2016

Sec, 12,3% vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

Fetească regală, Fetească albă, Tămâioasă românească

„Trei Brate este un vin creat cu multa grijă, dragoste şi pasiune, ce poartă amprenta terroir-ului unic de la graniţa dintre cel mai nou pământ al ţării, Delta Dunării şi cei mai vechi munţii ai Europei.” – Faic Imsel, winemaker

Vinificat în premieră în sec şi prezentat într-o nouă ţinută, vinul anunţă că vrea să îşi depăşească simţitor condiţia iniţială. Şi reuşeşte. Proaspăt, crocant, cu atingeri de mineralitate, Trei Braţe oferă parfumuri de flori albe, fân, polen, pară şi gutuie. De corpolenţă medie, cu o aciditate – chiar dacă uşor corectată – mult mai bine încadrată în corp, aduce în gust arome de piersică, măr copt şi citrice, dar şi note verzi, vegetale. 83 p

Muscat Dry Curtea Regală 2016

Sec, 12,5% vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

Primul contact olfactiv te duce în zona eleganţei. Ai toate parfumurile dulci ale soiului, însă exprimate cu decenţă. Ba apar şi note tonice de grapefruit, precum şi tuşe minerale, care confirmă eleganţa. Pe care o regăseşti şi în gustul proaspăt şi echilibrat, în care citricele sunt la putere. Un vin reuşit, cu o structură mlădioasă şi cu un echilibru surprinzător între nas şi gust, lucru mai greu de întâlnit la vinuri seci realizate din soiuri aromate. 86 p

 

 

Fetească neagră Curtea Regală 2015

Sec, 14% vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

Purpuriu, uşor opac, vinul are tipicitate. Olfactiv descoperi prună uşor necoaptă, piper, ceva coacăze şi tuşe vegetale.Destul de dens, are structură şi o exprimare zglobie, amplificată şi de aciditatea de vişină, extrem de vie. Finalul e lung, aproape masticabil, cu arome distincte de prună, vişină, cacao, dar şi cu tuşe fine de mentă iute. Însă are şi multe note verzi, vegetale, semn că vinul e încă tânăr şi că mai poate evolua. 85 p

 

 

Renatus Alb 2016

Demisec, 13%vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă românească, Muscat Ottonel

Aromatic, vinul e într-un echilibru deosebit, soiurile având parcă un pact de neagresiune. Aşa că te poţi bucura de note dulci de miere şi polen, de fructe tropicale, de citrice, de iarbă, dar şi de o atingere de zahăr vanilat. Restul de zahăr, nu foarte mare, potenţează aromele în gust şi ţine sub control aciditatea, care lasă impresia că ar vrea să o ia la goană. Un vin complet şi complex, proaspăt şi foarte prietenos. 87 p

 

Renatus Roşu 2016

Sec, 13,5%vol.alc., DOC-CMD Sarica Niculiţel

Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră, Petit Verdot

Un vin care nu se joacă şi, aromatic, tot ce oferă, oferă cu largheţe. Mult fruct, mult condiment, vanilie, dar şi multe senzaţii vegetale, printre care recunoşti frunză de tutun, apio şi ardei gras. O exprimare corectă pentru un vin tânăr, a cărui trecere de trei luni prin baric nu i-a permis să-şi catifeleze taninurile, însă i-a oferit mai multă complexitate. Dens, aproape masticabil, dar concomitent elegant şi echilibrat, vinul poate oferi satisfacţie şi acum, dar peste un an va spune mai multe – 85 p

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...