Vinuri vegetariene  

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

 

suitable

In anul 2003, conform Societatii Vegetarienilor din Romania, 4% dintre concetateni erau practicantii unei diete vegetariene. Cuvantul „vegetus“ provine din limba latina si inseamna „proaspat, sanatos si activ“. Conceptul a fost explicat si promovat pentru prima oara de catre filozoful grec Pitagora, care credea ca adoptarea acestui stil de viata este conditia esentiala pentru o convietuire armonioasa. Vegetarianismul presupune o dieta compusa din mancaruri pe baza de plante, suplimentata de cei mai multi cu oua si/sau produse lactate. Vegetarienii stricti consuma hrana numai din surse vegetale, iar veganii – vegetarieni din motive etice – incearca sa excluda toate formele de exploatare si cruzime fata de animale in scopul obtinerii de mancare, haine sau pentru orice alt scop. Prima societate vegetariana a fost infiintata in anul 1847 in Marea Britanie, Anglia fiind una dintre tarile cu o dezvoltata cultura vegetariana. In timp, curentul vegetarian a continuat sa castige adepti, ba chiar s-a extins si catre alte domenii.

De unde pana unde?

Atat denumirea, cat si conceptul de „vin vegetarian“ pot parea ciudate. Este adevarat ca anumite note de degustare pot fi percepute drept respingatoare de catre adeptii acestui stil de viata. Syrah-ul din nordul zonei Rhone poate purta in el, uneori, note de bacon; Pinot Noir-ul din Burgundia are arome de vanat si chiar de grajd de animale; iar Malbec-ul din Argentina este deseori descris ca fiind „carnos“. Dar vinul este nimic mai mult decat suc fermentat de struguri, deci care este legatura cu produsele animale? „Contaminarea“ apare in stadiul final de vinificatie, cand majoritatea enologilor aleg sa limpezeasca si sa stabilizeze vinul inainte de imbuteliere printr-un proces de filtrare. Au, insa, motive intemeiate pentru a apela la aceasta metoda: filtrarea nu numai ca ii da vinului limpezime si stralucire, dar micsoreaza si riscul ca acesta sa-si schimbe intr-un mod nedorit aromele si savoarea in sticla. Pentru a realiza aceasta procedura, enologii folosesc agenti de filtrare derivati din produse animale.

Sange, clei de peste, lapte si ou in vin?

Cu toate ca folosirea sangelui de taur – un agent traditional – a fost interzisa in Europa, urmatoarele produse derivate din animale sunt inca vast folosite in acest scop: isinglass (clei din basica de peste), gelatina, cazeina (proteine de lapte) si albumina (albus de ou). Acesti agenti de filtrare sunt adaugati in partea de sus a cuvei cu vin. In timp ce se scufunda, atat drojdiile, cat si proteinele si particulele organice aflate in suspensie se lipesc de acesti agenti si se depun pe fundul cuvei. Toate aceste depuneri sunt, bineinteles, inlaturate, ele neajungand in sticla. De mentionat este faptul ca nu toate vinurile sunt supuse acestui proces, motiv pentru care unele etichete de vin specifica faptul ca vinul poate contine sedimente sau ca vinul este nefiltrat.

Daca unii vegetarieni accepta vinuri filtrate cu albumina si cazeina, acest lucru este de neacceptat pentru vegani. O alternativa la acesti agenti de filtrare de origine animala este bentonita – un clei mineral. O alta solutie ar fi ca enologii sa astepte ca particulele in suspensie sa se depuna in mod natural – o practica ce necesita foarte mult timp si implica un grad de nesiguranta.

Pentru cei in cautare de astfel de vinuri, etichetele din import sunt cele care de obicei mentioneaza daca vinul este potrivit pentru adeptii vegetarianismului sau cei ai veganismului (suitable for vegetarians/suitable for vegans/vegetarian&vegan friendly). Singura problema este faptul ca, indiferent de tipul agentilor de filtrare folositi, sucul din struguri contine in mod aproape inevitabil insecte si arahnide lichefiate, producerea unui vin cu adevarat vegetarian sau vegan fiind astfel foarte greu de realizat.

 

Amalia Gabriela Arva

 

 

 

 

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...