Vinuri de gratar

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Raluca Curteanu

Mancarea grea, carnea tare, cu gust puternic se potriveste cu vinurile pline, cu corp puternic. Acestea sunte, de obicei, vinurile rosii. Mancarurile dulci cer vinuri dulci, iar cele grase fac pereche buna cu vinurile cu o aciditate ridicata precum Riesling sau Sauvignon Blanc. De asemenea, mancarurilor bogate in proteine li se potrivesc vinurile astingente. In acest caz, vinurile rosii sunt de regula alegerea potrivita, cu Cabernet si Shiraz in capul listei. Astfel de vinuri nu sunt potrivite pestelui ori fructelor de mare sau mancarurilor sarate.

Vinuri rosii prietene cu gratarul

Zinfandel poate acompania o varietate de carnuri rosii. Acest vin indraznet se asorteaza perfect cu carnea afumata. De asemenea, se potriveste sosului pentru gratar, fripturii in sange si sosurilor dulci – daca sosul este prea piperat va concura cu picanteria vinului si atat sosul cat si vinul vor pierde.

In cazul unui sos piperat, Merlot-ul este perechea. Cu aroma sa de fructe de padure, vinul va intretine picanteria, fara insa sa o exagereze. Gratarul din carne de porc sau pui, asortat cu salata de cruditati dreasa cu sosuri usoare se combina, de asemenea, in mod fericit, cu Merlot-ul.

Shiraz-ul se inscrie si el in lista vinurilor prietene gratarului. Acest vin este pur si simplu delicios cu orice gratar din carne rosie. Aromele lui sunt dinamice, cu note condimentate, oarecum agresive, de fructe, tabac si diverse tipuri de piper.

Cabernet Sauvignon merge la fel de bine cu fripturile din carnuri mai grase, precum si cu burgerii din carne de vita sau curcan. Astringenta vinului se compelteaza cu grasimea carnii. Puneti deasupra burgerului o felie de branza cheddar, si gustul devine chiar si mai incantator.

Pinot Noir, un vin versatil, este cunoscut ca fiind extrem de prietenos cu mancarea. Merge cu peste pe gratar, chiar cu un burger suculent sau pui. Daca nu sunteti siguri ce alegere sa faceti pentru a se potrivi cu gratarul, pariati pe Pinot Noir! Nu aveti cum sa pierdeti.

Vinuri albe perfecte pentru gratar

Chardonnay merge de minune cu pestele la gratar, pui cu sosuri cremoase si porumb prajit cu mult unt.

Riesling este vinul perfect pentru creveti pe gratar, ananas si alte legume la gratar. De mentionat ca aici vorbim de Rieslingurile de Rhin, mai corpolente, mai bogate.

Sauvignon Blanc are o textura ierboasa, care completeaza sosurile marinate. De exemplu, gratarul de pui dres cu sos italian sau un alt sos marinat va fi invincibil alaturi de un Sauvignon Blanc. De asemena, pestele pe gratar cu marar si lamaie va fi pus in evidenta cel mai bine de un Sauvignon Blanc.

Gewurztraminer, cu gust discret de miere rascoapta, coaja de nuca si mirodenii orientale ofera deseori un echilibru gustului picant. Acest vin ar fi o alegere minunata pentru pui la gratar cu sos de fructe tropicale.

In general, vinurile rosi merg, la gratar, cu carnea rosie – fie ca vorbim de burgeri, muschi de vita sau costite. Aceste carnuri pot fi usor sarate, putin afumate si incercam sa le „indulcim”prin diverse sosuri. Carnurile mai usoare si sosurile se imperecheaza mai bine cu vinurile albe care impart aceleasi arome precum mancarea al carei gust vor sa-l accentueze. Daca decideti sa faceti un gratar in propria curte ar fi bine sa le oferiti invitatilor atat vinuri rosii cat si albe si sa le lasati lor placerea de a combina gusturile.

Exemple de mancaruri preparate la gratar si vinurile lor pereche

Crevetii marinati in ulei de masline, suc de lamaie, ceapa, usturoi si rozmarin si apoi perpeliti pe gratar. Vinul: Pinot Grigio – un vin usor, gustos, vioi, cu arome de citrice si piersica.

Copanele de pui marinate in ulei de masline si sos iute de piper. Vinul: Shiraz – light si bogat cu note de condimente, care merg cu picanteria copanelelor.

Cotlete de porc marinate in ulei si salvie si apoi pe gratar. Vinul: Riesling – usor si dulceag cu aroma de mere galbene si piersica si un mic iz de citrice.

Somonul marinat in sos de soia si un strop de ulei, uns cu sirop de artar chiar inainte de a-l pune pe gratar. Vinul: Zinfandel, bogat in arome de fructe.

Vezi si Ghidul gratarului perfect.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

One thought on “Vinuri de gratar

Comments are closed.