Vinurile, ca oamenii

9 la purtare, 8 la matematică și 6 la română, media 8 pe toți anii de liceu. Caracterizează astea vreodată pe de-a-ntregul un om? 89 de puncte, fructe negre de pădure, corp mediu și taninuri bine coapte, cu final picant lung. Caracterizează astea vreodată pe deplin un vin? Pare ciudat să citești asta în Vinul.Ro, o revistă care dă puncte, simplificator și astfel superficial, vinurilor? Asta înseamnă că n-ai mai ieșit demult la una dintre degustările noastre.

Vinurile sunt ca oamenii. Cu unele îți face plăcere să te întâlnești și să stai 5 minute la taclale la marginea pieței, cu altele să petreci patru ore la o nuntă; pe unele nu vrei să le mai vezi vreodată în viața ta după ce te-ai intersectat cu ele o dată; unora le cauți compania, pe altele le eviți uneori, scârbit de ele sau jenat fiindcă simți că le-ai greșit tu cu ceva. Sunt puține cu care ți-ai petrece concediul, și mai puține cu care ai îmbătrâni alături, iar dacă ar fi să-l alegi pe singurul, unicul care să-ți rămână pentru tot restul vieții, decizia ar fi extrem de dificilă și, totodată, frustrantă. E o întreagă umanitate de descoperit în legătură cu vinul: umanitatea dinăuntrul și din afara noastră. Stiluri, exprimări, caractere, personalități, inspirație; uneori noroc, alteori ghinion, bad timing șamd. Câteodată, descoperi în vinuri ce vor ele să-ți arate, alteori ce ești tu dispus să vezi. Vinul e o fereastră, dar și o oglindă. Poți vedea lumea prin această fereastră, dar dacă lumina pe care tu o proiectezi e prea mare, nu mai vezi acolo decât reflectarea propriului chip, ca atunci când încerci să te uiți prin geam, dintr-o cabină de tren luminată către întunericul care se derulează afară.

Ce ne place la vinuri e izbitor de asemănător cu ceea ce apreciem la oameni, fie că e vorba de fizic, de spirit, de educație, personalitate și caracter. Sigur, de multe ori avem dezamăgiri, dar asta nu ne împiedică să căutăm mai departe. Ca și oamenii pe care-i întâlnim, vinurile au calitatea de a ne îmbogăți universul personal.