Vinurile Rio Maggio si gastronomie marchegiana la Ginger

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Exista vinuri care au nevoie de asociere culinara pentru a putea fi intelese si apreciate la adevarata lor valoare. De cele mai multe ori, degustate fara ajutorul preparatelor, ele pot avea un caracter exotic, cumva aflat in afara sferei de cunoastere si intelegere a degustatorului. Abia in momentul in care sunt asociate cu mancaruri din zona lor de provenienta, aceste vinuri isi dezvaluie adevaratele caracteristici. In aceasta categorie intra si vinurile Rio Maggio. Producator mic (aprox. 25 de hectare) din regiunea La Marche, aflata pe coasta adriatica a Italiei, la est de Toscana si Umbria, Rio Maggio se recomanda a fi unul dintre producatorii exponentiali ai acestei regiuni. Pe 7 martie, restaurantul Ginger l-a gazduit pe Simone Santucci, proprietarul Rio Maggio, sa isi prezinte vinurile unui grup format din pasionati de vinuri si din prieteni ai importatorului Imex Wines.

Tocmai pentru ca vinurile sale sunt „altfel”, pentru ca modul sau de abordare in vinificare este diferit, Simone Santucci l-a adus cu el in Romania pe chef-ul Massimo Garofoli, bucatar aflat in atentia inspectorilor Michelin, cu o abordare originala in gastronomie asemanatoare cu cea a lui Simone Santucci. Primul vin al serii a fost un frizzante, Fizzy 2013, un vin destul de diferit fata de spumantele obisnuite, ce urmeaza un stil oxidativ, care ii confera o anume structura, dar il si „ingreuneaza”. Acelasi stil oxidativ si-a facut simtita prezenta la ambele vinuri albe pe care Rio Maggio le-a prezentat: Pecorino Cole Monteverde 2012 si Telusiano 2012 (cupaj de Trebbiano, Pecorino si Passerina). Insa, aceasta caracteristica a devenit o calitate in momentul in care langa vinuri au venit preparatele culinare, un „Risotto alla milanese cu sofran” si un „Trio de anghinare cu crema de branza de capra si ulei de masline afumat”, in ambele cazuri existand cel putin un ingredient (sofranul si parmigiano, respectiv anghinarea si uleiul afumat) ce a echilibrat vinurile, punandu-le in valoare aciditatea si mineralitatea. Intrebat de ce toate vinurile au aceasta tenta oxidativa, Simone Santucci a precizat ca urmareste sa dea vinurilor sale albe, „in special celor din Pecorino, o identitate proprie, diferita de ceea ce exista pe piata”.

Vinurile rosii Rio Maggio, Rosso Piceno 2010, Granarijs 2009 si Rubeo 2008, expresii diferite ale combinatiei de Sangiovese si Montepulciano, vorbesc despre potentialul si filosofia acestui producator. Expresive, bine structurate si cu o contributie a lemnului bine definita, vinurile atrag prin tenta sangvinica si textura carnoasa. Spectacolul din pahare a fost insotit de un altul, al preparatelor asociate, „Spaghetti ai funghi porcini cu reductie de suc de lamaie si spuma de fenicul”, „Maiale al frutti di bosco” si „Dolce non dolce” (semifreddo de pannacotta, cu inghetata de tulpina de telina si ravioli cu smochine si nuci), creatii prin care chef Massimo Garofoli a incercat sa impinga limita gastronomiei si sa o duca catre domeniul artei plastice.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...